- 467 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
SÖZDE ÜNLÜ İNSANLAR
SÖZDE ÜNLÜ İNSANLAR: Dünya dil literatürün de’’ünlü olmak’’cümlesi semantik(anlambilim) ve filolojik(dilbilim) bakımından incelendiğinde enformatik bilgi üretenlere, evrensel yararlı bir şey icat edenlere veya sanatsal yapıtlarıyla evrensellik kazanan kişi veya gruplara halk tarafından önyargısız olarak verilen unvan olarak değerlendirilirken. Bilimden, sanattan ve etikten nasibini almamış bazı kişiler ünlü olmayı; şarkıcı, manken, oyuncu, komedyen, sunucu, medyum, futbolcu ve televizyonların stand-up veya magazin programlarında çok görülen kişilere ’’ünlü insanlar’’denmesi düşünen, araştıran ve bilinçli insanlar için çok şaşırtıcıdır.
Gelişmeye açık ülkelerde bilinçli ve bilinçsiz toplum ikileminden (dilemma) yararlanmaya çalışan kendilerini yaratıcı ve zeki sanan bazı yapımcılar popüler kültür adı altında stratejik modifikasyonlarla bilinçsiz ve yaşarken uyuyan halkı uyandırmak için televizyon ekranlarına senaryolar yazdıkları iyi yaşam ütopyası ve yönettikleri kahramanların fenomonolojik aksiyonlarıyla sözüm ona yenilik getirdiklerini sanmaktadır.
Post-modern anlayışın savruk doktrininden çıkan, popüler kültür paradoksunun temellenmiş bir felsefesi olmadığı gibi etiksel bir perspektifi de yoktur. Bu açıdan popüler kültür sömürücülüğünü yapanlar daha çok etkisi altına alacak kesimi, toplumların alt ve orta tabaka insanlarını hedef seçerek, bozuk toplum ürettiklerinin farkında olmalıdır. Post-modern zihniyetini ülkelerinde popüler kültür adı altında icra ederler ve kendi öz kültürleriyle karıştırıp kompleks entegrasyonu gerçekleştirmeyi kendilerini hedef seçenler; bu kültürü yaşamış toplumların aksiyon ve parametrelerine baktıklarında balon gibi şişip,yine balon gibi söndüklerini göreceklerdir.
Post-modern anlayış içerisindeki popüler kültürün kurucuları kendi ülkelerinde manevi değerleri endişesiyle halk tarafından çok ağır eleştirilere maruz kalmıştır. Kendi ülkelerinde tezgâhlayamadıkları bozuk kültürü bu sefer enformasyon ağıyla en büyük pazar potansiyeline sahip olan ekonomisi dışa bağımlı ve gelişmeye açık ülkelere satmakta buldular.
Kendi yaşadıkları ülkede ben ünlüyüm diyen kendi çirkefliklerini bilinçsiz ve uyuyan topluma, medyanın iletişim araçlarıyla pazarlayarak satmaya çalışanlar o kadar türedi ki! Eline mikrofon alıp, şarkı söyleyen çığırtkanlar, giydikleri elbisenin tanıtımını değil, vücutlarını göstererek ünlü olmaya çalışan mankenler, stand-up adı altında kendilerini komedyen sanan şarlatanlar, oyunculuk yaptıklarını sanan dizilerin, oyuncu megalomanları, astroloji ve medyumluk yalanlarıyla nonoş ve hasta ruhlu insanlar, kadın programı sunarak ve kendilerine, ünlü diyen kadınlar ve kadın ruhlu erkekler, magazin ve paparazzi tezgahlarında kendilerine ünlü diyen hasta ruhlu insan modellerinin özel yaşam dejenerasyonları, yarışma programlarında para oyunlarıyla toplumu kumara özendiren kişilikler, ünlü futbolcu pohpohlamasıyla şişirilip başka ülkelere ihraç edilip tekrar kendi ülkelerine ihraç edilen sahte medyanın sözde ünlü futbolcuları, ünlü bilim adamlarının batı taklitçi ve kopyalayıcı sözde ünlü bilim adamları, pop-hop-top star, alaturka, arabesk, türkü vb gibi yarışmalar sunan ve kendilerini ünlü zanneden şarkıcı jürilerinin kapris oyunlarıyla, sözde ünlü olmaya çalışan ütopik starlar.
Türkiye de o kadar kendilerini ünlü insan olarak tanıtan o kadar ünsüzler var ki! Türk dil kurumu artık ünlü harfleri ünsüzleştirme programı sunacak kadar sıkıldığı görülüyor. Şöhret adı altında konuşmalarda önemli olan şöhret olmak değil, şöhreti taşıyabilmek cümlelerini kullananlara bilinçli insanların cevabı siz ne zaman şöhret oldunuz ki! Bu şöhreti koruyamadınız ya da bu şöhret altında ezildiniz.
Türkiye deki müzik kanalları bu sözde ben ünlüyüm diyen insanların müzik kliplerini yayınlarken acaba ünlü olmak bir şarkı söylemekle mi oluyor acaba. Bilinçli insanları düşündürtüyor.
Bilinçli toplum yolunda ilerleyen insanlar artık bu tür sahte ’’ünlü insan’’fenomenlerini yıkarak ünlü insanları bilimsel çalışmalar yapan ve sanatsal anlamda ürünler verebilen insanlara sunacaktır.
Üsteki kişinin sanatı,ben ünlüyüm ben sanatçıyım diyenlerden daha kailtelidir.
Metafizik Uzmanı Gökhan Hani.
YORUMLAR
....teşekkürler Gökhan beye,ne güzel dile getirdiniz gerçeğimizi.Bir gün anlayacağız, büyük gözüken küçüklerin nelerimizi çaldığını.Ne zamanki anlarız;üretime katkısı olmayan kim olrsa olsun,asalaktır.İnsanlarımız o an, daha değişik yorumlayacak hayatı ve emeği.Nasıl kör olabiliyoruz,şaşıyorum.İyiki varsınız.