- 1046 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
EKMEK YEMEYİN DİYOR,
Profesör Canan Karatay ekmek yemeyin diyor; peki 79 milyon hep beraber ne yiyelim? Fındık fıstık yiyin diyor. Profesör maaşıyla Canan Karatay fındık fıstık yiyebilir ama her gün her gün parası da olsa yiyemez. Bizim karnımız ekmek yemezsek doymaz. Neymiş efendim; Karbonhidrat çokmuş, sismanlatırmış, gluten varmış, alerjikmiş, sayıyor da sayıyor, Demiyorki bu millet ekmek almaya zor para buluyor zaten, evet olanın da var ama dedigi gibi ekmek öyle yabana atılacak bir gıda degil. Çogumuz sofra da ekmek olmasın oturmayız bile. Ekmegin besin degeri yüksektir, hele kepekli ise çok faydası olup besin degeri daha da yüksektir;
Tahıllar, B12 vitamini hariç vücudun enerji metabolizmasında görevli olan, yetersizliğinde sinir ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olan B1 (tiamin) vitamininin başlıca kaynağıdır ve diğer B grubu vitaminler bakımından da zengindir.
Antioksidan özelliği taşıyan E vitamini, tahıl tanelerinin yağ içeren kısmında bulunur. E vitamininin kalp hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları ile prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığı araştırmalarla desteklenmektedir.
Özellikle "tam tahıl ürünü" içeren besinler zengin birer posa kaynağıdır. Posa, kabızlığı önler, kan kolesterolünün azaltılmasına katkıda bulunur ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek tokluk hissi oluşturduğundan "obezite" ile mücadelede de önemlidir.
Günlük tahıl grubu tüketimi bireylerin özelliklerine, alışkanlıklarına, yaşam ve çalışma biçimlerine ve diyetlerinin bileşimine göre değişmektedir.
Yetişkin kadın ve erkeğin günlük ortalama gereksinmeleri düşünüldüğünde 300 gr ekmek;
Günlük alınması gereken enerjinin % 30-36’sını,
Demirin % 12-48’ini,
Proteinin % 39-42’sini,
Kalsiyumun % 9-57’sini,
B1 vitamininin % 27-63’ünü,
B2 vitamininin % 12-30’unu,
Niasinin % 15-27’sini karşılamaktadır.
Bizler ekmek yemeye devam edelim, isteyen istedigini yesin