- 643 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Yazar Alper Aydoğan ile...
Genç yazarlarımızdan Alper Aydoğan: Gençler, okuyun, bilmediğinizde bilmiyorum deyin.
*Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız, hangi okullarda okudunuz?
ALPER AYDOĞAN: 10 Aralık 1998’de doğdum. Öğretim hayatını “matematik yapamıyorum” diyerek mahveden bir gencim. Sonraları kendimi kitap okumaya verdim. Sonra da yazmaya. Astronomi ile ilgileniyorum. Kepler 22-b gezegenine aşığım. Ayda yürüyen ilk Türk olmak da hayalim. Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde okuyorum.
Türklük için yazıyorum.
*Yazmaya ne zaman nasıl başladınız, o günden bu güne duygularınızda nasıl değişme oldu?
ALPER AYDOĞAN: Ortaokulda matematik dersinde başladım. Artık nasıl sıkıldıysam (Pişmanım keşke çalışsaydım). Olgunlaştım. Çocukluğum oyunlarım boş sevgilerim geride kaldı. Bir gün ben ne olacağım dedim. Astronot dedim. Sonra daha olgunlaşmışım öyle gel dedim ve hukuk istedim.
*Hangi konuda yazılar yazdınız nere de yayınlandı?
ALPER AYDOĞAN: Okul dergimiz olan Sırat’ı Müstakim’de yayınlandı. Türk tarihi, sigara bağımlısı gençliğe eleştiri, Atatürk gibi konularda yazdım.
*Ailenizden bahseder misiniz; anne babanız ne iş yapar, kardeşler nerede okur, onların sizin çabanıza bakışı nedir?
ALPER AYDOĞAN: Annem genel Türk annesi mesleğinde, yani ev hanımlığında babam emekli. Dört ablam var okumuyorlar. Yazdıklarımı ve hâkim olmamı bekliyorlar.
*Yazarken hangi kaynaklardan beslenirsin?
ALPER AYDOĞAN: Tarihi kitaplardan ve Sabahattin Ali, Sait Faik ve Nihal Atsızdan besleniyorum. Tarihime ve milletime sıkı sıkıya bağlıyım. Milli duyguları harekete geçirecek yazılar ağırlıklı yazarak besinimi paylaşıyorum.
*Hangi şair ve yazarlardan faydalanıyorsunuz?
ALPER AYDOĞAN: Şiir olarak Orhan Veli, Sabahattin Ali, Nafi, Nihal Atsız, roman olarak Cengiz Aytmatov, Sabahattin Ali, George Orwell, Âmin Maalouf, Şehbenderzade Hilmi, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Franz Kafka gibi yazarlar.
*Yazarlıkta nereye gelmek istersiniz? Edebiyatı sevmenize rağmen hukuk okumak istemenizin sebebi nedir?
ALPER AYDOĞAN: Genç kitlenin konuştuğu bir yazar olmasam da yetişkinlerin iyi yazmış diyebileceği bir dereceye gelmek isterim. Şartlar bunu gerektirdi ve seviyorum da.
*Bir genç yazar olarak yayınevi ve toplumdan beklentileriniz nelerdir?
ALPER AYDOĞAN: Okuyun. Bilmediğinize bilmiyorum diyin. Yayınevleri de halimizden anlamalı genciz destek çıkmalılar.
*İyi yazar olmak isteyen çok ama kitap okumayı seven çok az neden?
ALPER AYDOĞAN: Akan suyun önüne set koymazsanız göl olmaz. Her kes suyu akıtmadan göl oluşturmak istiyor. Önce biriktireceksin ki bir şeyleri yazabilesin. Genel olarak okumayan bir toplumuz. İnanıyorum ki torunlarımın torunları döneminde en azından on-on beş kişiden birisi üniversite mezunu olacak.
*İyi yazar olmak isteyenlere neler önereceksiniz?
ALPER AYDOĞAN: Yazarlığın öğrenilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Doğuştan gelir. Ama birikim yaparak ve kaliteli eserler okuyarak bir şeyler yapmaya başlayabilirler.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.