Hakikat aleyhine hürriyet olamaz. -- salazar
belkiz
belkiz
@belkiz82

GÖĞÜS VE PROSTAT KANSERİ İÇİN TEHLİKE BPA

15 Ocak 2017 Pazar
Yorum

GÖĞÜS VE PROSTAT KANSERİ İÇİN TEHLİKE BPA

4

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

946

Okunma

GÖĞÜS VE PROSTAT KANSERİ İÇİN TEHLİKE BPA

GÖĞÜS KANSERİ VE PROSTAT KANSERİ İÇİN TEHLİKE BPA
Göğüs kanserine dikkat çekmeye çalıştığımız bu günlerde, ben de bazı bilgilerimi paylaşmak istedim.
Herşeyden önce göğüs kanseri ve prostat kanserinin kalıtsal bir yatkınlığı var. Bu nedenle erken teşhis her zaman hayat kurtarır. Avustralya’ da her 2 yılda bir 40 yaş üstü kadınlar memografi için çağrılır. Öyle hastahane köşelerinde beklemezsiniz. AVM lerde güzel sevimli yerlerde bu hizmeti ücretsiz verirler. Bu arada Bisphenol A, kısaca BPA dediğimiz maddenin meme ve prostat kanseri riskini nasıl arttırdığı konusunda bilgi sahibi oldum.
Bir kaç yıldır Avustralya’ da toplumu BPA sorununa karşı uyariyorlar. Bazi ülkelerde plastik eşyalarda BPA kullanımı yasaklanmış. Neden ve niçinlerini araştırdığımda karşıma çıkan sonuçları sizlerle paylaşmak ve yalnız kalplerle değil, bazı bilgilerle de farkındalık yaratmak istedim. BPA pet şişeler, damacana, saklama kapları, biberon, bebek oyuncakları, plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynamaktadır. Polikarbon plastıklerde, konserve kutuları ve meyve suyu kutuları gibi gıda ambalajlarının iç kısmında kaplama malzemesi olarak da kullanılır. Kullanıldığı plastik geri dönüşümlü plastikdir. BPA temas ettiği gıdaya geçer ve bu geçme ısı sıcaklık ile artar. Özellikle bütün gün, çocuklarının peşlerinde koşan annelerimizin arabalarında, ısınan pet şişeler zehir haline dönüşür.
BPA maddesi vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor,kadınlık hormonuna dönüşerek, normal hormon faaliyetlerini bozuyor. Erişkinlerde meme ve erkeklerde kadınlık hormonunu arttırarak prostat kanserine neden oluyor. Bunun yanı sıra şeker hastalığı ve obesite yi de sayabiliriz. Tabi ki hamilelik esnasında alındığı sürede de bebekte pek çok sorunlara neden oluyor.
Şimdi de kanser sonrası kadının hayatınından söz etmek istiyorum:
Avustralya’ lı bir tadığımızı göğüs kanserinden kaybettikten sonra duydum ki .. Henüz 21 yaşında olan ve hastalıkla tanışmamış kızı her iki göğsünü aldırmış. Anneannesi ve annesini aynı hastalıktan kaybedince böyle bir karar almış. Bence çok cesurca pek çok kişi yapamaz. Belki ileride olacak çocuklarını emziremiyecek ama en azından çocuklarının annesi olacak. Kendi hayatı dünyadaki her erkekten daha önemli. Dilerim kendisini takdir ve saygıyla sevecek bir eşi ve çocukları olur. Burada bir örnekte prostat kanseri olan bir arkadaşımın eşinden vermek istiyorum.. Ameliyat sonrası iktidarsız olan bu erkeği eşi tam 15 yıldır terk etmedi. Söylemek istediğim vefa, ar ve namus yalnız kadına ait değerler değildir. Erkek için de geçerlidir. İyi gün de kötü gün de birlikte olmak böyle birşeydir. Ameliyat sonrası göğsü alınmış bir kadın ancak kendisi isterse meme rekonstrüksiyonu yaptırabilir.
Haberin gerçeklik değerini bilmiyorum ama Suudi Arabistan da parlemento kadınların memeli hayvan olduğuna karar vermiş. Bizim ülkemizde de kadını böyle et parçası olarak gören bir zihniyet varsa, onlar insan cinsinden olamaz, Arabistan’ a göç ederek bizi kendilerinden kurtarsınlar.
Belkiz Gunaydin

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Göğüs ve prostat kanseri için tehlike bpa Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Göğüs ve prostat kanseri için tehlike bpa yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
GÖĞÜS VE PROSTAT KANSERİ İÇİN TEHLİKE BPA yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
kamil karaağaç
kamil karaağaç, @kamilkaraagac1
5.3.2017 23:19:11
değerli bilginle varol değerli dost
Tülay Bostancı
Tülay Bostancı, @tulaybostanci
15.1.2017 13:51:18
Aydınlatıcı,anlamlı bir paylaşımdı,sağ olun.
Şadiye gürbüz(zaralıcan
Şadiye gürbüz(zaralıcan, @sadiye-gurbuz-zaralican
15.1.2017 12:10:28
teşekkürler evet bilgilenmenin hiç zarar yok yüreğinize saglık kaleminiz varolsun arkadaşım
zaralıeren
zaralıeren, @zaralieren
15.1.2017 11:36:40
10 puan verdi
çok sağolun güzel bilgilerdi ömrünüz var olsun saygımla sağlıklı bir ömür diliyorum
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.