- 510 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beðeni
SELEHATTÝN EYYÜBÝ’NÝN BAÞARILARININ ARKASINDAKÝ KAHRAMAN VE TARTIÞMALAR
SELEHATTÝN EYYÜBÝ’NÝN BAÞARILARININ ARKASINDAKÝ KAHRAMAN VE TARTIÞMALAR
“Dünyanýn hali gölge gibidir. Kovalarsan kaçar, kaçarsan kovalar!”
Nurettin Zengi
Nureddin Zengi Kudüs fatihi Selahaddin Eyyubi’yi yetiþtiren Ýslam kahramanýdýr. Selahaddin Eyyubi’nin baþarýlarýnýn arkasýnda Nureddin Zengi’nin emekleri vardýr. Selahaddin Eyyubi, Nureddin zengi’nin yanýnda yetiþmiþtir. Hem tapýnakçýlarýn kâbusu olan, hem de Selahaddin Eyyubi gibi deðerli eser býrakan komutandýr, Nureddin Zengi.
Zengi hanedanýnýn bir üyesi olan Nureddin 1118 yýlýnda dünyaya geldi. 1146 yýlýnda babasý Ýmadeddin Zengi’nin ölümü üzerine devlet eski Türk geleneklerine göre varisler arasýnda bölündü, bu paylaþým sonunda Musul Seyfeddin Gazi’ye býrakýlýrken, Nureddin Mahmud’a da Haleb ve çevresi býrakýldý. 1150 yýlýnda Türkiye Selçuklu Sultaný I. Rükneddin Mesud’un kýzýyla evlendi. Oðuzlarýn Avþar boyundandýr.(1)
Hakkýnda girilen bilgilerde en çok kullanýlan ismi ikinci planda tutulan önemli tarihi þahsiyet. Asýl adý Nureddin Mahmut’tur. Zengi, Nureddin Mahmut’un babasýnýn adýdýr ve bazý kaynaklarda takma adý ve babasýnýn adýný birleþtirilerek Nureddin Zengi denmiþtir. Ama yaygýn olarak kullanýlan ismi Nureddin Mahmut’tur. Her savaþ öncesi ettiði dua etkileyicidir. "Allah’ým zaferi Mahmut’a deðil Ýslam’a ver. Mahmut köpeði zafere layýk adam mýdýr?"(2) Tevazuyu, elden býrakmayan Zengi, “Alçal ki, yükselesin.” sözündeki, alçakgönüllü olmanýn erdemini hiçbir zaman unutmamýþtýr.
On ikinci asýrda Haçlý seferlerinin en þiddetli yýllarýnda, Suriye’de bulunan Türk devletinin hükümdarý Nureddin Zengi 1162 senesinde bir rüyâ görür Peygamber efendimiz (s.a.v.) rüyasýnda 3 adamý sultan’a göstererek," Nureddin! Bu adamlardan beni kurtar!" diye buyurur. Yataðýndan fýrlayan Sultan, "Bu rüyâ doðru bir rüyâdýr. Resülüllah tehlikede." diye düþünerek, sabahý beklemeden, yanýna sâdýk adamlarýndan 20 kiþi alarak ve çok süratle giderek 16 günde Medine-i Münevvere’ye varýr. Halk, Sultan’ýn bu ani ziyaretine hem sevinir, hem de þaþar. Ertesi günü, genç-ihtiyar, kadýn erkek çocuk bütün þehir halkýnýn, önünden geçmesini ve halka bizzat eli ile hediye daðýtacaðýný ilân eder. Herkes gelip geçerler. Sultan geçenler arasýnda rüyâda kendisine gösterilen adamlarý göremez. "Buraya gelmeyen kimse kaldý mý?" diye þehrin valisine sorar. O da Sevgili peygamberimizin kabrinin bulunduðu yere yakýn bir evde oturan 3 maðribinin gelmediðini söyler. Sultan derhal o 3 kiþiyi zorla getirtir. Görür ki, bu adamlar rüyada kendisine gösterilen 3 kiþidir. Derhal bunlarý tevkif ettirir. Sultan maiyeti ile beraber bu eve gider ve eve girince görürler ki, evin içinde büyük bir tünel kazýlmýþ ve tünelin ucu da Ravza-i mutahhara’ya iyice yaklaþmýþtýr. Maðribîleri muayene ettirir. Suçlularýn sünnetsiz ve Hristiyan olduklarý ortaya çýkar. Bunlar sorguya çekilince ifadelerinde;
"Bizler Hristiyan’ýz yeraltýndan Peygamberin kabrine girip naaþýný çalýp Avrupa’ya götürecektik." derler.
Sultan Nureddin Zengi bundan sonra böyle hainler zarar vermesinler diye, Ravza-i Mutahhara’nýn etrafýna su gelinceye kadar hendek kazdýrýr. Bu hendek epeyce geniþ olarak yapýlýr. Buraya kalay eritilip dökülerek kalýn bir duvar haline getirilir. Böylece Ravza-i Mutahhara emniyet altýna alýnmýþ olur.(3)
Selahaddin Eyyubî’nin þahsiyeti üzerinde Zengîler Devleti’nin ünlü hükümdarý Nureddin Mahmud Zen¬gî’nin (1146-74) büyük etkisi olmuþ¬tur. Selahaddin, ölümüne kadar Mý¬sýr’ý Nureddin’in naibi sýfatýyla idare etmiþ, iç ve dýþ düþmanlara karþý ko-rumuþ ve bu bölge için gerekli idarî, askerî, kültürel ve iktisadî reformlarý yaparak ülkeyi içte ve dýþta itibarlý hale getirmiþtir. Yemen, Hicaz, Libya ve Kuzey Sudan’ý kontrolü altýnda tu¬tan Selahaddin, 3. Haçlý Seferi sýrasýn¬da verdiði mücadele ve saðlam duru¬þu ile Ýslam dünyasýnýn kahramanlýk sembolü haline geldi. Ayný zamanda imarcý, kültürel ve insani deðerlerin koruyucusuydu. Zamanýný ilim, cihad veya devlet iþleriyle geçirirdi. Nureddin Zengî’nin ölümünden sonra iki ana gaye uðrunda çaba har¬cadý: 1) Nureddin döneminde oluþtu¬rulan siyasî birliði daðýlmaktan ko¬rumak ve onun zamanýnda giriþilen imar faaliyetlerini devam ettirmek, 2) Bir türlü gerçekleþtirilemeyen Ku¬düs’ün ve sahil bölgelerinin Haçlý is¬tilasýndan kurtarýlýp Ýslam dünyasýný düþtüðü içler acýsý durumdan çýkar¬mak. Ýlk hedefine 10 yýldan fazla sü¬ren bir mücadelenin ardýndan ulaþtý. Hýttin zaferi ve sahil bölgesinin fet¬hiyle ikinci gayesine ulaþmasýna az kalmýþtý ki, 3. Haçlý Seferi buna en¬gel oldu. Ýslam dünyasýnýn kendisini yalnýz býrakmasýna raðmen Haçlýlara karþý giriþtiði amansýz mücadele, gös-terdiði gayret ve sebat Avrupalýlara Kudüs’ü geri almanýn imkânsýzlýðýný gösterdi. Böylece Nureddin’in ölü¬müyle boþalan mevkii hakkýyla doldu¬rup, ondan devraldýðý Ýslam sancaðýný daha ileri taþýyarak emsalsiz bir lider olduðunu ispatladý. (4)
Adaleti ile ün salan Nureddin bu yönüyle “el-Meliku’ladil” lakabýyla anýlmýþtýr. Üstün baþarý ve çalýþmalarýyla halkýnýn ve Arap þairlerinin gönlünde taht kurmuþtur. Þairler, Haçlýlara karþý verdiði mücadeleleri ve Ýslam birliðini saðlamada ki gayretlerini adeta birbirleriyle yarýþýrcasýna þiirlerinde ölümsüzleþtirmeye çalýþmýþlardýr. “Arap ve Ýslam Âleminin Birleþtiricisi” unvanýyla da anýlan Nûreddîn’in devletini de Arap tarihçileri ve edebiyatçýlarý “ed-Devletu’n-Nûriyye” olarak adlandýrýrlar. (5)
Akþemsettin ile Fatih Sultan Mehmet’e benzetirim Nureddin Zengi ile Selahaddin Eyyubi’yi. Ýslam tarihinde kendilerine münhasýr altýn harfler ile yazdýrmýþlardýr isimlerini. Üstad tarihçi yazar Kadir Mýsýroðlu’nu çok severim. Yalnýz Selahaddin Eyyubi ile ilgili sözleri tam bir hayal kýrýklýðý. Her insanýn hatasý mutlaka vardýr. Selehattin Eyyübi de elbette döneminde hata yapabilir. Nureddin Zengi ile Selahaddin Eyyubi arasýnda en ufak bir kýrgýnlýk yoktur tarihsel kaynaklarda. Selahaddin Eyyübi türk, kürt, arab’mý? Bize ne bundan. Müslüman olmasý yetmez mi. Bu ýrkçýlýk tartýþmasý neden yapýlýyor. Ýslam’da ýrkçýlýk yoktur.
Zengi’nin eþi Ýsmetittin haným’la neden evlendi? Mýsýr’dan Þam’a dönen Selahaddin Eyyubi zenginin üç oðlu arasýnda ki kavgalarý engellemiþ Ýslam birliðini taht kavgalarýndan kurtarmýþtý. Fakat bir sorun vardý. Zengi’nin büyük oðlu Selahaddin’i tanýmamýþtý. Kardeþlerini isyana teþvik eden zenginin büyük oðluna Selahaddin saldýramazdý. Çünkü yýllarca silah arkadaþý olduðu Nureddin Zengi’nin hatýrasýna ihanet sayýlabilirdi bu durum. Zengi’nin büyük oðlundaki idari kabiliyetsizlik dikkatsizlik idarecileri endiþelendiriyordu. Tek çare vardý Nureddin Zengi’nin hasta eþiyle siyasi bir evlilik yapmasý. Öylede yapýldý, Selahaddin’in liderliðini tanýmayan zenginin büyük oðlu hem devletin en kudretli generali yeni lideri ayný zamanda baþkaný ve de üvey babasý olmuþ olan Selahaddin’e karþý diðer kardeþlerini ayaklandýramadý, çünkü annelerine karþýda ayaklanmýþ olacaklardý. Selahaddin Eyyubi devrin en kudretli lideri olduðu halde isteseydi bütün genç kýzlarý sarayýna doldurabilirdi.(6)
Netice olarak Tapýnakçýlarýn kâbusu olan Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi Ýslam tarihinde Müslümanlar için büyük deðerdir. Onlar kendi dönemlerinde canlarýný Ýslam’a adamýþlardýr. Nureddin Zengi ile Selahaddin Eyyubi savaþçý komutan olmalarýnýn yaný sýra büyük siyasi dehalara sahiptirler. Siyaseti bilmeden tarih penceresinden deðerlerimize hakaret etmek hiç kimsenin hakký deðildir. Bu hakaretlere en çok da haçlý torunlarý seviniyor, gülüyorlardýr. Hamdolsun rabbime ki bizlere böylesine þaheser komutanlarýn torunu olmayý nasip etmiþtir.
KAYNAK
(1) tr.wikipedia.org/wiki/Nureddin_Mahmud_Zengi
(2) eksisozluk.com/nureddin-zengi--1639020
(3) kitap.mollacami.com/kissalar/konu-3373.htm
(4) www.yenisafak.com/hayat/selahaddin-eyyubinin-10-liderlik-sirri-2090850
(5) (Ebû Þâme, 1998; I/I, 9) - www.ayk.gov.tr/wp-content/uploads/2015/01/POLAT-%C4%B0brahim-Ethem-ARAP-EDEB%C4%B0YATI-%C3%9CZER%C4%B0NDEN-T%C3%9CRK-TAR%C4%B0H%C4%B0NE-B%C4%B0R-BAKI%C5%9E.pdf
(6) millicumhuriyet.com/2014/12/16/sarkin-sevgili-sultani-selahaddin-eyyubiye-yapilan-hakarete-cevaptir/
YORUMLAR
Ýyi geceler.Yazýnýzý dikkatlice okudum.Kadir Mýsýroðlu'nýn "saçmalýklarý "hariç S.Eyyübi hakkýnda hiçbir yerde kötü söze rastlamadým,ustasý Halep Atabek'i Nureddin Mahmud Zengi hakkýnda da genelde olumlu kaynaklar okudum.Siz de bilirsiniz esas adý Yusuf olan Selahaddin Eyyübi'nin hocasýna Araplar da,Acemler de,Türkler de sahip çýkarlar.
Kimisi "dinin direði" demiþtir;kimisi "Dünyanýn bekçisi";kimisi de "Þahin Bey"...
Size selamlar her ikisine de rahmet diliyoorum.