- 830 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Menderes
Canlıları türlere ayırdık. Bitkiler hayvanlar diye. Gerçi ikisinin arasında kalan türleri de çok gördük özellikle sığ deniz diplerinde.
Hayvanları türlere ayırdık. Kendimize yakın özellikler fark ettiğimiz bir türe HOMO (falanca-filanca) dedik.
Kafası (beyni) daha büyük olan bir alt türe HOMO SAPIENS dedik. Bu türün aklı daha fazlaydı. Yücelttikçe yücelttik homo sapiensi. Soyumuzun evvelidir diye.
Homo sapiens gerçekten akıllıydı. Başka bir çok türü tüketti, bazı türleri egemenliğine aldı. Hayvan ve bitki türlerine ve cansız doğaya keskin müdahalelerde bulundu. Beyni daha büyüktü, aklı daha çoktu ya olur olmaz her şeye burnunu soktu. Her şeyi açıklama derdine düştü. Gerçeklerde bulamadığını hayalleriyle tamamladı.
Ve sapiensin o hayalleri tanrıyı yarattı. Zaman içinde din denen hayali kurguyu gerçeklerin önüne geçirdi. Belki buna mecburdu, bilinemez ama bir gerçek var ki; o büyük kafa ve içindeki fazla akıl dünyamızdaki hiç bir türe hatta kendi türüne iyi gelmedi. Sapiens (akıllı tür), daha mutlu olacağı düşüncesiyle kendini içinden çıkamayacağı bir cendereye soktu. Çoğaldıkça çoğaldı, çoğaldıkça işler sarpa sardı.
Sapiensin her alt boyu yaşadığı coğrafya özelliklerine göre farklı hayaller kurdu, farklı tanrılar oluşturdu. Mesela İon uygarlığında veya antik Yunanda hayal edilen tanrılar, gerçek yaşamın paralelinde ve eksiklerini tamamlayıcı nitelikteydi. Çok tanrı vardı. Bu tanrıların yaşamları insanlarınkine benziyordu. Hayal bu ya insanların sahip olamadığı güç ve güzelliklere, hatta insanın dışa vuramadığı hislere sahiplerdi.
Dün akşam bir yerde çay molası verdim. Mekanın adı Meandros. İşletenler bildik yurdum insanı. Modern kır gazinosu gibi bir yer.
Meander, meanderos. Bu bizim "menderes" kelimesinin ta kendisi olmasın diye aklıma takıldı. İç Ege tepelerinden başlayarak şimdiki Söke, eski Milet limanı yakınlarından Ege denizine ulaşan Büyük Menderes nehrinin eski adı meandros. Ve bu nehir ki, Aydın ilinden itibaren düzlüğe ulaşır ve gelişi güzel "S"ler çizerek ilerler, ilerlediği ovacıklara bet bereket getirir. İşte bu "S"lere diyoruz biz menderes.
Antik İon insanı yurduna sunulan bu güzelliğe de bir tanrı hayal etmiş, adını Meandros koymuş.
*büyükharman*
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.