- 689 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
KUR’ANLA ŞAHSİYET GELİŞTİRMEK!
KAZIM ÖZTÜRK
ÖZTÜRKÇE
[email protected]
KUR’ANLA ŞAHSİYET GELİŞTİRMEK!
İslâm; öncelikle şahsiyetin gelişmesine önem verir. İslâm; teslim olmak olunca kendisine teslim olana mutlaka şahsiyet verecektir. Şahsiyetin oluşumunda ibadetler çok büyük önem arz eder. Namaz kılmak, bütün dini ibadetleri yerine getirmek olmasaydı insan gerçek bir yaşama tehlikesine uğrardı. Bu tehlikeyi önlemek için Müslüman, ruhi bir hayat ve ikili bir aşkla; Allah ve insan aşkıyla kendini aşmaya çağrılmıştır. Varlığımızın şahsiyet kazanması, bir çeşit yücelme ile olmaktadır.
Şahsiyet, imanla kazanılır, iyi tavır sergilemekle devam eder. Bunu şu şekilde formülleştirebiliriz; iman+ibadet+ahlak= İnsan. İman+ameli Salih+Şahsiyet oluşumu= eşrefi mahlukat. Bezm-i Elest+Lâ’dan İlla’ya yükseliş+Akıl+Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol+kararlılık = Adam.
Kur’an, ilahi mesajlarla yüklü olduğu için insanlara yönelik hükümleri içine alır. Dinlerin, kutsal kitapların, peygamberlerin gönderiliş amacı budur. Allah dünyayı insan için yaratmıştır. Bu bakımdan iyi bir dünya, iyi insanla, iyi insan da düzgün şahsiyetle imar edilir.
Şahsiyet; iman, ameli Salih, ahlaklı davranış, sözünde durmak, emanete riayet etmek, ibadette devamlılık, kararlılık, elest bezmine uymak, yanlışlara tepki göstermek, akıllı hareket etmek, Allah ile diyalog içinde olmak, samimi tavır sergilemekle oluşur.
Kur’an şöyle der:
“ İman edip Salih amel işleyenlere, kendileri için; içinden ırmaklar akan Cennetler olduğunu müjdele…”
“İman edip Salih ameller işleyenler ise cennetliklerdir. Onlar orada ebedi kalacaklardır.”
“Şüphesiz iman edip Salih ameller işleyen, namazı dosdoğru kılan ve zekâtı verenlerin mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır.”
“İman edip salim ameller işleyenleri ise, içinden ırmaklar akan, içlerinde ebedi kalacakları cennetlere koyacağız. Onlara orada tertemiz eşler vardır. Onları, koyu gölgeler altında bulunduracağız.”
Kur’an; şahsiyetin oluşmasında kişisel çabaya önem verir. Kişisel çaba olmadan hiçbir sonuç alınmaz. Dinin tanımında, inançta, ibadette hep kişisel çaba öne çıkar. Bununla ilgili olarak;
“Kim Allah’ın hükümlerine saygı gösterirse, bu, Rabbi katında kendisi için bir hayırdır…”
Baktığımız zaman; “kim Allah’ın hükümlerine saygı gösterirse” ifadesinde; insanların şahsi gayreti, özel çabası ortaya çıkıyor.
“Onlar öyle kimselerdir ki, şayet kendilerine yeryüzünde imkân ve iktidar versek, namazı dosdoğru kılar, zekâtı verir, iyiliği emir eder ve kötülüğü yasaklarlar. Bütün işlerin akıbeti Allah’a aittir.”
“Ancak iman edip Salih amel işleyen, Allah’ı çok anan ve haksızlığa uğratıldıktan sonra öçlerini alanlar başka. Zulmedenler hangi akıbete uğrayacaklarını göreceklerdir.”
“Öyleyse Allah’a tevekkül et. Çünkü sen apaçık bir hak üzere bulunuyorsun.”
“Her kim iyi amel getirirse, ona ondan daha hayırlısı vardır. Onlar o gün korkudan emindirler.”
Kur’an’da; “iman edenler” deniyor, “iman ettirilenler” denmiyor. “namazı kılın, zekâtı verin, hacca gidin, orucu tutun deniyor. Aksine; haccınıza gidilsin, namazınız kılınsın, orucunuz tutulsun şeklinde bir pasiflik söz konusu değil. Kur’an, etken olmayı ister. Edilgenliğe hoş bakmaz. Zaten edilgen olarak yapılan iş değerli değildir.
Resulullah (SAV); “bir kötülük gördüğünüz zaman onu elinizle değiştirin. Buna gücünüz yetmezse dilinizle değiştirin. Buna da gücünüz yetmezse kalbinizle değiştirin. Kalp ile değiştirmek, imanı zayıf olanların işidir” der. Dikkat edilirse, kalp ile değiştirmeye yöneliş, pasiflik işareti olup pek tasvip edilmemektedir. En etkin olan; el ve dil ile yapılan tavsiyeye şayandır.
Şahsiyetin oluşumunda; akıl, irade, istek çok önemlidir. “ey iman edenler, iman ediniz” denirken, kişisel çaba sergileyin, kendi gayretinizle, çalışmanızla imanın gereklerini yerine getirin. (07 KASIM 2016)
YORUMLAR
ya hocam allaniseversen bosver bunlari, biktik bu edebiyattan. sadece ulkemiz icin konusuyorum; nüfusun neredeyse tanami musluman ve burnumuz *oktan cikmiyor. sorsan hepsi șahsiyetlidir.. iyi niyetinizi cevaplarinizdan anlamak mumkun, ince yazmissiniz, tasavvufi olmuș dedikleriniz lakin inanin ki bogazdan asagiya gitmiyor.
kuran sahsiyet gelisimine faide sagliyor ise
oncelikle kendi sahsiyetini gelistirsin
insanlari hristiyan yahudi oldugu icin dislamasin
inanclarina gore yargilamasin
kollarini carpraz kesin taslayin recm edin diye hakimlik yargicliga soyunmasin
idari islere girisip devlet yonetimine sizmamali
ahzap 56 suphe yok Allah ve melekleri ona(muhammed'e)salat eder
anne baba olmayan dogmamis dogrulmamis tanri yarattigi elciye salat edip namaz kilar mi
kadini muhatap almayip
kadinlarina soyle siraya biraksinlar
diye yatak odasina dek karisir mi
kuran artik dunyanin ekseni etrafinda dondugunu
kabul etsin ki
alim(!) adi alti fikihcida dunya donmez tersine gunes yildiz dunya etrafi doner kuranda oyle yaziyo demesin gelissinler
sakki kamer var ay yarilmis ortadan sonra dikmisler ayi demesin sahsiyeti tam gelisememis kimseler
sonra ellerinde pala bu yezidi bu zindik diye adam kesiyorlar
o cok geliskin sahsiyetli(!) sahislar
bir tane icadi insanliga bir katkilari ilac igne hap
tv radyo ucak telefon komputur yok
cahil cuhela sekilci sarikli kurek sakalli kara carsaf araligi dunyaya bakan yoz cikiyor orta yere
lutfen az da din disinda mantik felsefe fizik kimya matamatik gelisek yaani saygilar
dedesinin kabrini ziyaret ettigi kadar
azda canakkalede dedemizi ziyaret edip haci olsunlar
hicaz parasi garip gureba turku ihya etsin
arabi degil
somali filistin suriye
yardim bekle dur petrolun yok
sahsiyette gelismedi
hep parazit sadakaperver yapar adami saygilar
eğitimci/yazar
Dört hak din var ise ve bu dinlerin kitabını aynı Allah indirmişse diyebilirmiyiz diğer kutsal kitaplar şahsiyet geliştirmekte önemsizdir ve öğretileri geçersizdir...
Elbette diyemeyiz ...
Ayrıca bugün İSLAMİ TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ŞAHSİYETİDE TARTIŞILIR.. Kişiliği inanca indirmek bence radikal dincilerin öngördüğü içi boş bir bakış açısıdır.. Sevgiler selamlar