- 438 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
2010 LYS Türkiye 145. si olan Musab Bilkay ile...
2010 LYS SINAVINDA TÜRKİYE 145. Sİ OLAN TOKAT ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİSİ MUSAB BİLKAY: “SINAVA HAZIRLIKTA ARKADAŞ SEÇİMİNE DİKKAT ETTİM. ÖĞRETMENLERİMLE BAŞARIYI YAKALADIM”
SORU- Başarınızdan dolayı sizi candan kutlarım. Tokat’ın gururu oldunuz. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okulları okudunuz ?
MUSAB BİLKAY-Teşekkür ederim. Babamın memuriyetinden ötürü çeşitli ilköğretim okullarında eğitim hayatımı sürdürmekle beraber İlkokulu T.C 600 Evler İlköğretim Okulunda; Gaziosmanpaşa Lisesinde başladığım lise hayatımı ise Tokat Anadolu Lisesinde tamamladım.
SORU- LYS de başarınız nedir ? Kaç puan aldınız ? İl ve ülke genelinde başarı sıranız nedir?
MUSAB BİLKAY- YGS de beni ilgilendiren puanım 460’tı. Sıralamam ülke genelinde 2603 idi. İlde ise TM öğrencileri arasında 1. olmuştum. Fakat sayısalcı arkadaşlarım sıralamada beni geçtiği için herhangi bir derece söz konusu olmamıştı. LYS sınavında ise Türkiye 145. si oldum, İl derecem ise 1. likti.
SORU- LYS ve YGS sınavına ne zaman çalışmaya başladınız ve Bize bir hafta içi ve hafta sonu çalışma programınızı anlatır mısınız ? YGS ve LYS sınavına ne zaman çalışmaya başlamalı gençler?
MUSAB BİLKAY- YGS ve LYS sınavına okulumuzun açtığı yaz kursları ile başladım 11. sınıfın yaz tatilinde ve Temmuz ayının 1. günü. Tabii ki orta hızda lise 1 ve lise 2 de de çalışıyordum fakat ÖSS’ye yönelik değildi. Sınava hazırlanacak arkadaşlara tavsiyem Üniversite giriş sınavlarına lise 1’den itibaren düzenli olarak çalışmaya başlamalarıdır.
Ders çalıştığım süre boyunca okul ve aile işbirliğini koparmadık. Hafta içinde okulum da olduğu için LYS ve YGS çalışmalarımın yanında okulda işlenen diğer derslere de çalışıyordum. Zaten bazı derslerimiz YGS ve LYS sınavında da karşıma çıkacağı için o kadar sorun olmadı. Hafta sonları ise arkadaşlarımla beraber tüm gün etüt yapar ders çalışırdım. Programım hem hafta içi hem de hafta sonu gün doğarken başlar gece 23 sularında biterdi. Bu süreci bir kaç tane deneme, konu tekrarı ve yeni konu öğrenimi gibi çeşitli faaliyetlere bölerek değerlendirirdim.
SORU- Bize ailenizden bahseder misiniz ? Anne ve babanız ne iş yapar ve kardeşleriniz nerede okur? Onların sizin bu başarınızda ne etkileri olmuştur?
MUSAB BİLKAY- Evimiz 6 kişilik bir aile. Annem babam ve 4 kardeşiz. Babam Tokat Güzel Sanatlar Lisesinde Coğrafya Öğretmeni Hasan Bilkay. Annem Kuran Kursu öğretmeni. Kardeşlerim ise henüz ilköğretim Okulu Öğrencisi. Benim başarıma benden çok ailem katkı sağladı. Evde sürekli olarak ders çalışabileceğim ortamım oldu. Sakin ve huzurlu. Kaynak temin ederken sürekli olarak maddi destekte bulundular. ’...Off...’ dediğim zamanlarda da mutlu olduğum zamanlarda da... Kısaca her zaman yanımda oldular. Kardeşlerimde sürekli olarak bana manevi destek oldular. Evde şenlik ortamı oluşturdular. Yani ben birçoklarının girdiği sınav depresyonuna girmedim. Bunun dışında dayım Mustafa Şahinkuş da derslerim konusunda destek oldu. Kendisi matematik konusunda dahidir :) . Hepsinden de Allah Razı olsun onlar olmadan başaramazdım.
SORU- Okulun başarınızda katkısı nedir? Bu başarınızda daha çok hangi öğretmenlerinizin katkısı oldu? Neden onlardan daha çok faydalandınız ?
MUSAB BİLKAY- Okulumuzun özellikle yaz kursları yapmasının bana derslerimde çok yararı oldu. Bunun yanında kurs öğretmenlerim sürekli yanımda oldular. Özellikle okulumuzun Matematik öğretmenleri Osman DUYAR, Ahmet YILMAZ ve Hasan TİLBE bana çok yardım ettiler. Her istediğimde ders anlattılar. Gerektiğinde rehberlik ettiler. Tabii ki öğretmenlerimizle çok ders çalışmamızın sebebi güler yüzleri işlerinde en iyiler olmaları ve bizi yarış atı gibi görmemeleriydi. Ayrıca Edebiyat ve Rehberlik öğretmeni Hülya Sarı’nın bize olduğu manevi destekleri hiç birimiz inkar edemeyiz. Gerçekten de okulumuzun hocaları çok değerliydi. Hepsini de çok özleyeceğim.
SORU- YGS ve LYS sınav sistemi nasıl ? Sizce sınav sistemi nasıl olmalı?
MUSAB BİLKAY- YGS ve LYS sınavı gerekli olmakla beraber bizlerin morallerini bozmaktan başka işe yaramamakta. Ama ülkemizdeki genç nüfus düşünülünce bu sınav gerekli. Önceki sınav sistemi tek oturum olduğundan dolayı bana göre YGS ve LYS sınav sisteminden daha iyi.
SORU- Kitap okuyor musunuz ? Bunun başarınıza etkisi nedir? Okumak insana ne kazandırır?
MUSAB BİLKAY- Kitap okuyorum. Kitap okumak hem kavrama yeteneğimin gelişmesinde hem de edebiyat sınavında çıkan yazar sorularını çözmemde çok işime yaradı
SORU-Arkadaş seçiminde neye dikkat edersiniz ve bunun sizin başarınızda katkısı nedir?
MUSAB BİLKAY-Arkadaş seçiminde en çok dikkat edilecek şey bence arkadaşlarınızın sizden iyi olması, size zarar veren arkadaşlıklardan ise kurtulmaktır. Arkadaşlarım daha doğrusu kardeşlerim sayesinde hiçbir kopma yaşamadan yüksek motivasyon ile ders çalıştım. Sınava gireceklere yapacağım en büyük tavsiyelerden birisi budur: hedefi olmayan arkadaşınız olmasın...
SORU- Hangi okulu tercih ettiniz neden? Hangi Mesleği nerede yapacaksınız ? Nedenleri nedir? Meslek tanıtımı konusunda kimlerden yararlandınız ?
MUSAB BİLKAY- Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesini tercih ettim. Meslek olarak ise akademisyen olmayı istiyorum. Mesleğimi yapmak isteyeceğim ilk yer tabi ki Tokat Gazi Osman Paşa üniversitesi olur, ancak bu mümkün olmazsa kendi üniversitemde yani Galatasaray Üniversitesinde kalmak isterim. Meslek tanıtımı konusunda okuldaki rehberlik öğretmenlerimiz, aile dostlarımız ve ailem yardımcı oldu. Fakat açık bir tavsiyede ve uyarıda bulunacağım, insanların size hangi bölüm okumanız konusunda, hangi üniversiteyi seçmeniz konusunda yapacağı tavsiyeleri dinleyin, önemseyin ancak asla ve asla ailenizin ya da birilerinin istediği yere kendiniz istemediğiniz halde gitmeyin. İlk önemli olan sizin ne istediğiniz. Eğer gönlünüzden hukuk okumak geçmiyorsa Galatasaray Üniversitesini kazanmanızın hiç bir anlamı yok.
SORU- Lise öğrencileri genelde çok çekingen, çoğu kişisel gelişimi önemsemiyor . Bunun sebebi nedir? Gelişen öğrencilerin farkı nereden kaynaklanmakta?
MUSAB BİLKAY-Bence lise öğrencilerinin çekingen olmalarının sebebi eksik eğitim almamız ve bilinçsiz aileler. Çünkü bize ilk okulda nasıl daha iyi biri olacağımız değil sınavlarda nasıl başarılı olacağımız aşılanıyor, aileler de bunu engellemek yerine ekstra baskı unsuru görevi görüyor.. Kendini geliştirmiş öğrencilerin kendilerine güveni daha yüksek oluyor derslerine çalışırken daha iyi motive oluyorlar. Hayatın her aşamasında bunun önemini görüyoruz.
SORU- Geriye baktığında YGS ve LYS hazırlıkta kendinde hangi hataları görmektesiniz ?
MUSAB BİLKAY- Öğretmenlerim sayesinde hatalarımı minimuma indirmeye çalıştım.. Fakat biraz daha erken çalışmaya başlasaydım şüphesiz daha iyi olurdu.
SORU- YGS de aldığın başarının moral ve motivasyon olarak LYS ye nasıl katkısı oldu?
MUSAB BİLKAY- YGS sınavında istediğim sonucu alamamıştım. Fakat ülke genelinde sınav sonuçları iyi olmadığı için bende olumlu etki yaptı. LYS ye daha emin adımlarla ilerledim.
SORU- 2011 de sınavlara girecek olanlara ve kamuoyuna başka neler anlatacaksınız ?
MUSAB BİLKAY- Sınava gireceklere sınavlara hazırlanmaya başlarken arkadaş çevrelerini iyi seçmelerini, gerekirse bir süre arkadaşlarından vazgeçmelerini , öğretmenlerle beraber soru çözmelerini, sınava hazırlık sürecini işkence haline getirmektense, yeteri kadar çalışıldığında kolayca atlanacak bir süreç olduğunu unutmamalarını tavsiye ederim ve her şeyden önemlisi lise hayatının değerini bilmelerini, üniversiteye geçince o günlere bir daha geri dönülmeyeceğini hatırlatırım.
Çok teşekkür ederim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.