- 716 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Yasak Meyve
Yasak Meyve
“Yasak meyve” nedir? Meyvenin adı konusunda farklı cevaplar verilebilir ama aslen meyvenin adı önemli değil; “Yasak meyve” ile ne tür bir uyarı veriliyor o önemli! İnsanı bu meyve nasıl aslından uzaklaştırıyor onu aramak gerekir diye düşündüm.
“Evvel ADEM yanıldı, uçmakta buğday yedi” Yunus Emre
Yanılmak, uçmak ve buğday yemek! Aynı satırda…
Yanılmak, “Yasak meyve” konusunda; “Uçmak” yani “Yasak meyve” tesirinden uçamamak! Yanılmış ve buğday yemiş! Sembolleri doğru okumak gerekir! “Yasak meyve” ile kast edilen, insanın potansiyelini sınırlayan ve gelişimini engelleyen yani uçmasını engelleyen bir etki! İnsanı yanıltan her ne ise o “Yasak meyve” ile sembolize ediliyor! “Uçmak” terakki etmek yani gelişmek olarak sembolize edilir! Gelişmeyen insanı yanıltıcı veya etkileyici hatta esir eden etki gökten gelebilir. Uydularla insan zihnini bloke etmekten tutun, uydularla insanları vurmak hepsi bu kapsamda… İnsanları etkileyen fikir ve öğretiler için de “Göklerden gelen” tabiri kullanılabilir! Göklerde insanı yanıltacak veya etkileyecek başka neler olabilir? Göklerden insanlara gelen veya geldiği iddia edilen (Mesela uzaylılardan mesaj) her şeyin istisnasız doğru olmama ihtimali yok mudur?
İnsan bağırsağındaki dokularda ikinci bir beyin olduğu bilimsel olarak iddia ediliyor! İnsan yaşamının devamı için beden, bağırsaklardaki beyin uyarısıyla tahrik oluyor! Baştaki beyin, maddi anlamda bağırsaklardan besleniyor! Bağırsaklardaki beyin, kontrolü ele geçirdiğinde baştaki beyin, yeterince beslenemiyor ve bağırsak tamamen bedeni ele geçiriyor! Bu dahi “Yasak meyve” ile sembolize edilen besin ile oluyor! Bağırsak mukozasını işlevsiz hale getiren, şeker hastalığına da sebep olan Yunus’un da işaret ettiği “Buğday” bu kapsamda olabilir! Gluten, buğdayda fazlaca bulunan ve yapışkan bir madde. Glutensiz gıdalar, bu yüzden gündemde! Ekmeği çok tüketen toplumların davranışları veya gelişmişlikleri bu konuda fikir verebilir! “Yasak meyve” ile sembolik olarak ifade edilen kapsama “Buğday” giriyor!
Yanılıp “Yasak meyve” yemenin insanın başına neler açtığına dair çok bilgi tarihsel ve dinsel alanda mevcut! Sembolü doğru anlamak için kapsamı genişletmekte fayda var! Eskilerde, Yunusun tabiri ile “Evvelde” göklerden gelen her şey kutsal sayılırdı! Şimdilerde uydulardan veya uzaylılardan gelme ihtimali üzerinde de duruluyor! Ekmek, kutsal kabul edilir! Ekmeği fazlaca alıp bayatlayınca çöpe atmak istemeyenler, kurt-kuş yesin, israf olmasın diye belirli yerlere koyuyorlar; fazlasını da naylon torbalara koyup bahçe duvarlarına daha sonradan hayvanlara vermek için asıyorlar!
Son tahlilde; “Yasak meyve” ile sembolize edilen her ne ise o, insanın gelişimini engelleyen bir şey! Ve yanılgıyla direk alakalı! İnsanın uçmasına yani gelişimine engel oluyor! Baştaki beynin çalışmasını azaltıp bağırsaktaki beyne tüm ilgiyi çekiyor! “Buğday” ile ifade edilen “Gluten”, aldanmaya sebep olan etkiyi tetikliyor! Potansiyelinde uçmak olan insanı yere çekiyor ve “Yerde debelenen” bir hal “Dabbe” olarak düşünülebilir! İnsan, bağırsak beyniyle çalıştığında debelenen bir mahluk gibi, baş beyniyle işlediğinde ise uçan gelişmiş bir varlık gibi! İnsanı yere çeken, gelişimini engelleyen, kutsal sanılan başka “Yasak meyve” adayları da olabilir! Yani kutsal sayılan ama insanı yere çeken…
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
“Evvel ADEM yanıldı, uçmakta buğday yedi” Yunus Emre
'Uçmakta'nın Selçuklu zamanı Türkçesinde 'ahirette' anlamında olduğunu sanıyor(d)um...
Uçmağa vardı: Öldü, ahirete gitti...
Bu bağlamda da olsa, yazının buğday-beyin biyolojik ilişkisini göstermesi, dolayısıyla kültürümüzün diğer kültürler karşısındaki durumuna bir açıklama getirmesi önemli bir vurgu...
..." 'Buğday' ile ifade edilen 'Gluten', aldanmaya sebep olan etkiyi tetikliyor!"...
Nitekim, tahsil ve kültür seviyesi yükseldikçe, kuşaklarının tahsil ve kültür seviyesi de yükseliyor...
Yani, "Urfa'da 'Okisfort' vardı da biz mi okumadık'" itirazı bilimsel değil; olsaydı da okuyamazık...
Çünkü, Oxford'da okumak türkü okumaya benzemez...:)))
Üstadım, bir açıdan böyledir yorumum...
Saygılarımla.
Ahmet Bektaş
''Uçmak'' eski Türkçe'de cennet anlamı taşıyor.
“Evvel ADEM yanıldı, uçmakta buğday yedi” deyince , cennette buğday yedi çıkıyor.