- 601 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İNSANLAR NEDEN BAŞARISIZ OLUR ?
İNSANLAR NEDEN BAŞARISIZ OLUR ?
Adem KARAFİLİK
Başarı amaçlanan hedeflere ulaşabilmektir. Ama insanların çoğu nasıl başarılı olacağını tam olarak bilemiyor. Kişiyi başarısızlığa götüren ana nedenlerden bazılarını aşağıda maddeler halinde verdik. Sizlere düşen görev açıklamaları okuyarak, neler yapmanız gerektiğine karar vermek ve bu doğrultuda adımlar atabilmektir. Bu maddelere kendi tecrübelerinizden yararlanarak yeni maddeler ilave edebilirsiniz.
Unutmayın; Beklentilerimiz, çalışmalarımız, amaçlarımız ne olursa olsun; içinde insani değerler yoksa hiçbir değeri yoktur.
1. AMAÇ EKSİKLİĞİ: Bir insanın uğruna mücadele edeceği kesin bir amacı yoksa başarı ümidi de yoktur.
2. NASIL VE NELER YAPACAĞINI BİLEMEME: Kişi istediğini bilse de, isteklerine ulaşmak için neler yapmasını ve nasıl yapılacağını bilemiyorsa; istek, kuru bir arzudan öte gidemez.
3. EĞİTİM EKSİKLİĞİ: Kendini geliştirmek için yeterli eğitim alamama. Unutulmamalıdır ki; En eğitimli kişiler, kendilerini eğiten kişilerdir. Bir insanı eğitimli yapmak için üniversite eğitiminden çok daha fazlası gerekir. Başarı, fazla bilgiyle değil, kullanılabilir bilgilerin etkin ve ısrarlı bir şekilde uygulanmasıyla gerçekleşmektedir.
4. İÇ DİSİPLİN YETERSİZLİĞİ: İç disiplin kendi kendini kontrol ile oluşur. İç disiplini geliştirebilmek için ise, hayatınızdaki tüm olumsuz özellikleri tespit ederek kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Sizi başarıya ulaştıracak en büyük dostunuzu ve düşmanınızı tanımalısınız. Bunu tanımak içinse; aynanın karşısına geçerek, en iyi arkadaşınızı, dostunuzu ve en kötü düşmanınızı aynı anda görebilirsiniz.
5. YETİŞME ŞARTLARI: Hayata bakışımızın, algımızın, değerlerimizin, değerlendirmelerimizin tamamına yakınını yetişme şartlarımız oluşturur. Geçmişinizdeki olumsuzlukların etkilerini geçmişte bırakarak içinde bulunduğunuz anları daha verimli bir şekilde değerlendirmelisiniz.
6. KARAMSARLIK: Karamsarlık; iç ve dış iletişimin önündeki en büyük engeldir. Karamsarlık zamanla insanda olumsuz kişilik geliştirir. Olumsuz kişiliğe sahip olan kişilerin başarıyı yakalamaları adeta imkansızdır. Diyelim ki olumsuz kişilikli bir insan bir konuda başarılı oldu, bu kişinin ulaştığı başarının uzun sürmeyeceği gibi kalıcıda olmayacaktır.
7. SEBAT ETMEME: Toplum olarak en zayıf yanlarımızdan biri de; başladığımız bir konuda ısrar ederek direnç gösterememektir. Başladığınız bir işi neticelendirene kadar sabırla ve metanetle devam etmelisini öğrenmelisiniz.
8. RUTİNE TAKILIP KALMA: Rutinlik sıradanlığı ve ataleti doğurur. Sizde başarı için sıra dışı düşünmelisiniz.
9.ERTELEME ALIŞKANLIKLARI: Bu günün işini yarına bırakmak. İstediğiniz bir şeyi yapmak için şartları oluşmasını beklemeyin. Uygun şartları sizler oluşturun. Uygun şartları beklerseniz, beklediğiniz uygun şartlar bir türlü gelmeyecektir. Başarı için atacağınız ilk adımı bugün atmazsanız yarın hiç atamazsınız.
10. MAZERETLER ÜRETMEK: Zamanı, maddiyatı, eğitimi, çevreyi, içinde bulunulan şartları, mevsimleri, ayları… bahane ederek mazeretler üreten insanlar hiç başlayamazlar. Dolayısıyla da bu kişiler için başarı bir hayalden öte gidemez. Mazeretler üreten bir yapınız varsa bunları bir kenara bırakın ve bulunduğunuz yerden başlayın ve elinizin altında hangi araçlar varsa onlarla çalışın. Unutmayın, yol boyunca daha iyi araçlar bulacaksınız.
11. SAĞLIĞIN KÖTÜ OLMASI: Sağlık olmadan hiçbir şeyin olmayacağı kesindir. Eğer sağlık durumunuz iyi değilse; bu durumda çalışmak için sağlığın düzelmesini beklemek gerekir.
12. DUYGULARIN KONTOL EDİLEMEMESİ: Duyguların olumsuz etkilerinden kurtulamayan kişiler ömür boyunca mutsuz olmaya mahkumdurlar. Başarınızı engelleyecek/engelleyebilecek duygusal gerilimlerden uzak kalmayı öğrenmelisiniz.
13. AŞIRI VE KONTROLSÜZ HIRS: aşırı hırs, keskin sirkenin küpüne zarar verdiği gibi, insana zarar verir.
14. KORKULAR: Sebebi her ne olursa olsun, bilinçaltınızdaki korkular büyük adımlar atmanızı engelleyecektir. Geçmişin korkularını bu gün dahi içinizde taşımanın size hiçbir faydası olmayacaktır.
15. KARAR VEREREMEME: yapılacak işler için, doğru tespitler yaparak doğru karalar vermek başarının temel anahtarlarındandır. Yapacağınız çalışmalar ve atacağınız adımlar için beklemeyin. Karar verin ve başlayın.
16. AİLE İÇİ İLETİŞİM: Başarının başladığı ilk yer ailedir. Aile içinde yaşadığınız huzursuzlukları ve iletişim çatışmalarını bir an önce çözme yoluna gidin. Aile içinde huzurlu kişilerin daha başarılı oldukları bilinen bir gerçektir.
17. RİSKTEN KAÇMAK: Risk almak başarının heyecanıdır. Risk almaktan kaçan insanlar büyük başarılara imza atamazlar. Atsalar da, başarı heyecan verici olmaz.
18. YANLIŞ KAYNAK KULLANIMI: Başarı için eldeki tüm kaynakları doğru kullanmak gerekir. Eğer kaynaklar doğru kullanılmazsa telafisi mümkün olmayan yanlışlar yapılır.
19. YANLIŞ İŞ SEÇİMİ: Çalışma hayatındaki mutsuz insanların tamamına yakınının, yanlış iş seçimi dolayısıyla mutsuz olduklarını görürsünüz. Kendine uygun olmayan, istemediği yada sevmediği bir işi yapan insanlar daima mutsuzluğu yaşarlar. Size uygun, sizi mutlu edecek bir alan seçin ve bu alanda çalışın.
20. İSTEKSİZLİK, YORGUNLUK, BIKKINLIK, İŞTAHSIZLIK VB. DUYGULAR: Eğer bunlar ve benzerleri duyguları yaşıyorsanız acilen profesyonel psikolojik destek alın.
21. YARDIM ALMAMA: Her şeyi ben bilirim, ben yaparım, kimseye ihtiyacım yok… benzeri cümleleri sık kullanan insanlar bir dönem ilerleseler de bir müddet sonra gerilemeye mahkum olurlar. Tıkandığınız yerlerde ve büyük adımlar atacağınız zamanlarda yardım almaktan kaçınmayın.
22. TAKIM ÇALIŞMASINI BİLMEME: Her şeyi bir insanın yapması imkansızdır. Eğer büyük işler başarmak istiyorsanız, takım çalışmasının gücüne inanın. Takımınızı kurun, yetkiler verin ve takımınıza güvenin.
23. KİBİRLİLİK VE PAYLAŞMAMA: Kendini beğenme, böbürlenme, yani kısaca kibirlilik yalnızlığı ve peşinden başarısızlığı getirir. Başkalarının da insan olduğunu, onlarında düşünme melekeleri, arzu ve ihtiyaçları olduğunu unutmayın.
24. HİLEKARLIK: Çok kazanmak, çabuk büyümek maksadıyla, yaptığı işlere hile karıştıran kişi ve kuruluşlar bir müddet sonra başarısızlığa ve yenilgiye mahkum olurlar. Dürüstlükle ve samimiyetle kazanılan başarıların tadını hiçbir şey veremez.
25. ÖZELEŞTİRİ, ÖZDEĞERLENDİRME, MUHAKEME YAPMAMA: Misyon ve vizyon oluşturmayan, çalışmalarının değerlendirmesini yapmayan, geçmişini ve geleceğini değerlendirmeyen kişi ve kuruluşların ilerleme, büyüme ve bunun sonucu olarak da büyük başarılara imza atması imkansızdır.
…..
Adem KARAFİLİK
Eğitimci, yazar - Kişisel Gelişim Uzmanı
akarafilik@GMAİL.COM
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.