- 593 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Yazar Ali Özkanlı ile...
Emekli Öğretmen Yazar ve Şair Ali Özkanlı :"Öğretmen, kendisine, ailesine ve topluma örnek olmalı, bilgi ve tecrübesiyle onları aydınlatan bir güneş gibi olmalıdır."
SORU- Hocam, bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar hangi okullarda okudunuz ve nerelerde çalıştınız ?
Ali özkanlı -1956 yılında Kayseri’de dünyaya geldim. İlk, orta, lise ve yükseköğrenimimi Kayseri’de tamamladım. 1979 yılında öğretmenlik hayatına başladım. Yurdun değişik bölgelerinde; Ordu - Merkez, Diyarbakır - Silvan, Ankara - Çubuk, Kayseri - Pınarbaşı ve Kayseri - Melikgazi ilçelerindeki İlköğretim okullarında 15 yıl sınıf öğretmenliği, 10 yıl Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenliği yaptım. 2004 yılında emekli oldum. Evli, iki çocuk babası ve iki torun sahibiyim.
Eserlerim:
1. Gönül Bahçem, Laçin Yayınları, 2003
2. Beni de Götür, Geçit Yayınları, 2005
3. Elini Ver Öğretmenim, Mola Yayınları, 2012
4. Gülistan Çiçekleri, Uğur Tuna Yayınları, 2012
5. Çocuklarla Doğru ve Etkili İletişim, C Planı Yayınları, 2015
6. Başarının Ayak Sesleri, Önemli Kitap, 2016
Edebiyat sitelerinde makale, deneme, hatıra ve şiirlerimi paylaşıyor, seminer, söyleşi, imza günleri, tv ve radyo programlarıyla çalışmalarına devam etmekteyim. Somuncu Baba Dergisi ve Kayseri Hakimiyet Gazetesinde aile, eğitim, kültür ve sanat yazıları yazıyorum.
SORU-Yazmaya başlama hikayenizi anlatır mısınız?
Ali Özkanlı- 90 lı yılların başında Fen- Anadolu Liselerine Hazırlık Ders Kitabı yazmam teklifiyle başladı yazarlık serüvenim. Daha sonra okul dergisinde köşe yazarlığı ve şiirlerimizi yayınlamamızı arkasından gelen iki şiir kitabı takip etti. Sonra da eğitim alanında yazdığım eserlerle profesyonel olarak başlamış oldum.
SORU-Bugüne kadar kaç kitabınız yayınlandı, konuları nelerdi?
Ali Özkanlı- Şu ana kadar yayınlanan altı kitap, yayınlanmayı bekleyen dört, elimde çalıştığım seri olacak beş çocuk hikayesi var. İlk ikisi şiir kitapları. Daha sonra yayınlananlar anne-baba- çocuk ve öğretmen eğitimiyle ilgili eserler.
SORU- Kitap fuarlarında okurlarınızla buluşmayı seven yazarsınız. Bu size ne kazandırıyor?
Ali Özkanlı- Değişik şehirlerde açılan kitap fuarlarına imkanımız ölçüsünde katılıyorum. Okuyucularımla buluşmak, görüşmek ve konuşmak ayrı bir güzellik veriyor yazara. Yazdıklarınızın geri bildirim olarak size dönmesi, yazma aşkınızı daha da artırıyor.
SORU-Şu an yayınlanmasını bekleyen kaç kitabınız var?
Ali Özkanlı- Değerler eğitimiyle ilgili 5 seri halinde çıkmasını düşündüğüm çocuk kitapları üzerinde çalışıyorum. Diğer çalışmalar tamamlanarak yayınevine gönderilmiştir.
* Melekleri Öğrenmek İstiyorum, Çocuk Dînî Hikâye
* Gönlümdeki Aşk, Deneme - Hikaye - Şiir
* Öğretmenim Tut Elimden, Eğitim
* Önlüğüm Su İçiyor, Hatıralar
* Değerler Eğitimi (5 Kitap) Çocuk Hikâyeleri
SORU-Bizde yazan çok ama okuyan pek yok, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ali Özkanlı- Fuarlarda da bakan çok alan yok. Yazarı ve şairi bol bir milletiz. Okuma çocuklukta başlaması gereken bir iş. Anne-bana ve öğretmen ayna olmak zorunda. "Çocuklar sözlerimizi değil izlerimizi takip ediyor" Anne- baba- öğretmen okuyarak çocuğuna ve öğrencisine örnek olacak. Bunu için çocuklara okuma sevgisini küçük aşlarda aşılamamız gerekiyor.
SORU-Bir emekli öğretmenin yazması kendisine, çevresine ve ülkeye ne kazandırıyor?
Ali Özkanlı- Öğretmen, kendisine, ailesine ve topluma örnek olmalı, bilgi ve tecrübesiyle onları aydınlatan bir güneş gibi olmalıdır. 37 yıl önce mezun ettiğim öğrencilerime hâlâ görüşüyorum. Sağ olsunlar arar, sorarlar. Değişik şehirlerde ki imza günüme gelip kitaplarımı alır sohbet ederler. Öğretmen yüreklere dokunabildiyse asla unutulmaz. Ülkenin gelişip kalkınmasında öğretmenin rolü çok büyüktür. Ülkeye hayırlı ve faydalı insanlar yetiştirmek kendi ellerindedir. Bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerekir.
SORU-Okumayan ama yazmaya hevesli gençlere ne öneriyorsunuz?
Ali Özkanlı- Bardak dolmadan boşalmaz. Yazmayı düşünen gençler okumalı demiyorum, çok okumalı. Eserlerimi yazmadan önce yaklaşık iki yüze yakın kitap okumuşumdur. Yazmanın yolu okumaktan geçer.
SORU-Eski öğrencilerinizden teşekkür alınca ne duygular yaşıyorsunuz?
ALİ ÖZKANKLI- Bu duyguyu tarif etmek gerçekten çok zor. "Marifet iltifata tabidir. Müşterisiz mal zayidir" derler atalarımız. Teşekkür, takdir insanı motive eder. Daha güzelini yapmaya insanı teşvik eder. Çok şükür her gittiğim yerde öğrencilerimin çok yakın ilgi ve alakasını görüyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor.
SORU-İyi yazar olmak isteyen gençlere ne önereceksiniz?
Ali Özkanlı- İyi bir yazar olmak için biraz önce de belirttiğim gibi çok okumak gerekir. Başarılı eserler üretmiş üstad yazarlarla görüşüp konuşmak, hayatlarını incelemek, yazacakları alanda yazılmış eserleri okumak, kitap fuarları, kitapevleri ve kütüphaneler ikinci mekanları olmalı diye düşünüyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.