- 523 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
RADYO GÜNLERİ
Fizik alanında bir çok önemli buluşa imza atan İskoçyalı bilim adamı Lord Kewın, radyo yayınlarının ilk günlerinde hayli umutsuz konuşmuş, radyonun hiç bir zaman yaygınlaşmayacağını iddaa etmişti. Kewın’ın bu kehaneti tutmadı. Radyo ilk icad edildiği günden bu yana başka bir iletişim aracında olmadığı kadar yaygınlaştı.
Uzun yıllar önceki İkinci Dünya Harbi yıllarında insanların en büyük haber kaynağı radyo istasyonlarıydı.Günler sıkıntılı ağır akıyordu. Arada bir müttefik radyolardan Lili Marlen şarkısı yayılıyordu. Sadece İngilizler değil, bütün Avrupalı aileler ding don sesini izleyen burası BBC Londra anonsuyla birlikte kocaman radyo alıcısının çevresinde toplanıyor, savaşın gidişatını izliyorlardı.Savaş bütün hızıyla sürüyordu. Alman tank birlikleri Moskova’yı dövüyordu.
Barışın gelmesi ve radyoyla beraber sanki yıllar daha hızlı geçiyordu.Artık La Paloma Marsilya akşamlarında kafelerin vaz geçilmez melodisi olmuştu. Prag sokaklarında arada bir Marlen Dietrich’in sesinden Lili Marlen şarkısı duyuluyordu. Bozuk parayla çalınan plaklar, İtalyan napolitenleri ve Frank Sinatra etiketini taşıyordu. Atlantiğin öteki tarafında uzun kuyruklu Kadillak, 1960’lı yılların gözde otomobiliydi. Otomobilin içindeki genç Amerikalı adam, ürkek sevgilisine Roy Orbison’un şarkılarını dinletip aşkının ilk sözlerini fısıldıyordu.
Bütün bu güzel günlere tanıklık eden bir radyo istasyonu geçtiğimiz günlerde ekonomik nedenlerle yayın hayatına son verdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Şikago kentinin en eski radyo istasyonu olan Wamax, Haziran ayı başında dinleyicilerine son kez seslendi. Televizyonun olmadığı dönemde ülkenin her tarafında programlarıyla tanınan istasyon, 13 Nisan 1922 tarihinde yayın hayatına başlamıştı. Müzikleriyle aşklara, haberleriyle tarihe tanıklık eden , 94 yıl boyunca dinleyicilerinin ruhuyla ayakta kalan bir radyo artık yok. Şiddetli yağmurların kenti Şikago, bu kadar eski bir dostunu yitirdiği için bir kat daha yalnız olacak.