- 553 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İşitme Engelli Milli Hentbolcü Onur Türkoğlu ile...
İşitme Engelliler Milli Hentbol Takımı Oyuncusu Onur Türkoğlu” 2017 Samsun İşitme Engelliler Olimpiyatında Hedefim 1 incilik madalyasını almaktır.”
SORU-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz? Nerede çalıştınız bugüne kadar?
ONUR TÜRKOĞLU- Merhaba Ben ONUR TÜRKOĞLU 1979 yılında Bandırma’da doğdum. Doğuştan işitme engelliyim. İşitme engelli olduğum öğrenildikten sonra ailem doktora gidiyorlar. Doktor eğitimimle ilgili İzmir’de işitme engellilerin eğitim gördüğü bir okul olduğunu söylüyor. Annem İzmir’e gidip araştırmış ama karar verememişler. Bir gün annem televizyon izlerken Eskişehir’de bulunan İÇEM okulunu görüyor. Eskişehir’e gitmeye karar veriyorlar. 3 ay boyunca Eskişehir’e gitmişler araştırmışlar ve karar vermişler. 1983 yılında Eskişehir’e tasındık. İÇEM de kreş, İlkögretim,ortaokul eğitimimi tamamladım. Sonrasında gazi lisesinde okudum. ÖSYM sınavına girdim. Ve üniversiteyi kazandım. Ama Bandırma’da bulduğum iş nedeniyle üniversiteye gitmedim. 1997 yılında ailemle bandırmaya geri taşındık. İş hayatim Bandırma’da Banvit firmasında başladı. 1997 yıllında işe başladım 2015 yılında emekli oldum. Ve 2015 yılında evlendim. Şuanda 5 aylık baba adayıyım.Devlet sporcusu ünvanım var.
SORU-Spora ne zaman başladınız sporda hangi başarılarınız var.?
ONUR TÜRKOĞLU-1991 yıllında spora yüzme ile başladım. Daha sonra badminton oynamaya başladım. Lise ve dengi okullarda Eskişehir ili şampiyonluğunu kazandım. Sarar kulübü oyuncusu olacak Türkiye’nin çeşitli illerinde resmi ve özel turnuvalara katıldım. İstanbul da çift erkeklerde Türkiye 3.sü oldum. 1997 yılında Bandırma’ya döndük. Banvit sporda basketbol oynamaya başladım. 2001 yılında badminton Türkiye şampiyonasına Eskişehir işitme engelliler eğitim,kültür,gençlik ve spor kulübüne davet edildim. Aksaray da yapılan milli takıma oyuncu seçme amaçlı şampiyonunda da tek erkeklerde ve çift erkeklerde Türkiye şampiyonu oldum. 2002 yılında İsviçre de badminton Avrupa şampiyonasına katıldım. 2003 yılında Bulgaristan da badminton dünya şampiyonasına katıldım. 2002 yılında Yunanistan basketbol dünya şampiyonasına, 2005 yılında Avustralya olimpiyat şampiyonasına ve 2008 yılında Almanya’da Avrupa şampiyonasına katıldım.2012 yılında hentbol Türkiye şampiyonasına Eskişehir işitme engelliler eğitim,kültür,gençlik ve spor kulübü tarafından davet edildim.Turnuva final maçı yaptık. 4 üncü olduk ve gol kralı ödülü aldım. 2013 yılında Bulgaristan olimpiyat şampiyonasında 4 üncü ve 2014 yılında Türkiye dünya şampiyonasında 2 inci olduk. Şuan ki amacım Türkiye Samsun 2017 olimpiyatına katılmak.
SORU-Ailenizden bahseder misiniz? Ailenizin sizlere sporda desteği nedir?
Onur Türkoğlu- Annem ,Babam ve Abim var.Ailem yaptığım her spor dalında en büyük destekçim oldu.Onlara bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Onların desteğiyle başarılar elde ettim.
SORU-İşitme engelli olmanıza rağmen, Pek çok işitme engellinin aksine ifadeleriniz düzgün bunu neye borçlusunuz
ONUR TÜRKOĞLU-Aileme, İÇEM’de eğitim aldığım hocalarıma ve arkadaşlarıma borçluyum. Onlar sayesinde kendimi daha rahat ifade edebiliyorum.
SORU-Kaç defa milli oldunuz hentbolda?
ONUR TÜRKOĞLU-11 defa milli oldum.
SORU-2017 İşitme Engelliler olimpiyatlarında hedefiniz nedir
Hedefim 1 incilik madalyasını almaktır.
SORU-Sporun sizin hayatınıza kattıkları güzellikler neler anlatır mısınız?
ONUR TÜRKOĞLU- Spor yapmaktan mutluluk duyuyorum. Fiziksel açıdan kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum. Ve en önemlisi de sağlığım için faydalı olduğunu düşünüyorum.
SORU-İşitme engelliler sporla ilgilenince hayatlarında olumlu olumsuz ne gibi şeyler oluyor?
ONUR TÜRKOĞLU- Spor hayatında olumsuz olarak maç kaybettiğimizde moral düşüklüğü yaşıyoruz ve bu bizi olumsuz olarak etkiliyor ama sonrasında kendimizi toparlıyoruz ve hedefimizin güçlü olmak olduğunu hatırlayıp önümüzdeki maçlarda hırslanıp kazanmayı hedefliyoruz.
SORU-İşitme engelliler milli sporcuların sorunları neler çözüm yolları nedir?
ONUR TÜRKOĞLU-Milli sporcular olarak fazla sorunla karşılaşmıyoruz. Karşılaşmamamızdaki en büyük etken ise birbirimize olan desteğimizdir.
SORU-İşitme engelliler iletişim de geri nasıl ilerleyebilirler siz daha iyisiniz. İletişimde bunu neye borçlusunuz?
ONUR TÜRKOĞLU-İşitme engelliler iletişim de işaret dilini kullandıklarından dolayı konuşmalarında ve ifadelerinde gelişemediklerinden gerileyebiliyorlar. Ben yaptığım sporlar, iş hayatım, ailem ve çevrem sayesinde hep iletişim halinde olmamdan dolayı kendimi geliştirebildim ve bunu onlara borçluyum.
Çok güzel içten ve sade bir röportaj oldu Onur Kardeşim teşekkür ederim
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.