- 746 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
DEVLETE HÜKMEDECEK HÜKÜMET (PROJE)
Türk Siyasetinin Milli Güç Unsuru olarak etkin hale gelmesi için, hükümetin yapısının nasıl olmasının gerektiğini anlatan somut bir çözüm önerisidir.
"Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri ve niteliklerine bakınca Türk Devleti’nin amaçlarının neler olduğu ortaya çıkar. Bunlar;
Türk Devleti’nin dayandığı nitelikleri ve temel ilkeleri korumak;
Milli Güvenliği, kamu düzenini, genel ahlakı ve genel sağlığı korumak;
Kişinin kendi maddi varlığını ve manevi şahsiyetini serbestçe oluşturması ve geliştirmesi için temel haklarının ona sağladığı hürriyet alanını korumak;
Kişinin temel haklarını fiilen kullanma imkanlarını geliştirmek ve kişinin ve toplumun huzur, refah ve mutluluğunu sağlamak için, kamu yararını esas tutarak gerekli tebdirleri almaktır."
Bu amaçların her biri birbirine bağlıdır. Her biri diğeri yoksa tam olarak veya hiç ulaşılmayacak bir amaç olarak kalır. Hükümetlerin devlete tam olarak hükmetmesi için; bu amaçların hepsini gerçekleştirecek bilgi ve donanıma sahip bakanlara ihtiyaç vardır. Ama maalesef Cumhuriyet Tarihinde; iktidara gelen siyasi partilerin bakanlıkları; kendilerini destekleyen iç ve dış çıkar gruplarının temsilcilerine arpalık olarak pay ettiklerini görmekteyiz.
Ve yine maalesef bu bakanlar devleti yönetecek ehliyet ve akiliyet kaabiliyeti taşımayan; beceriksiz, birikimsiz, eğitimsiz ve basiretsiz insanlar arasından seçilmekteydi. Bu bakanların yaptıkları gaflar; devirdikleri çamlar ve gösterdikleri kaabilyet fukaralığından ötürü; devlete hükmedecek bir hükümet oluşturulamamıştır. Ve bakanlar bakanlıkların kaşarlanmış bürokratlarının önlerine sürdüğü her şeyi imzalayan birer oturan boğaya dönüşmüştür.
Yıllardır söylenir durur. Teknokrat, yada yarı teknokrat bir hükümet gelsin, sistemi revize etsin sonra işi tekrar siyasilere bıraksın. Feodal, sermaye ve ruhban sınıfının siyesetin üzerinde ki elini tamamen çekeceği bir siyasi sistem kuruluncaya kadar yarı teknokrat bir sistem çözüm olabilir.
Ama bu bakanların yarısının teknokrat olması, yada devlet bakanlarının teknokrat olması gibi bilimsel ve işlevsel açıdan uygulaması mümkün olmayan bir yapılanma olmamalıdır.
Üstelik ülkenin 24 bakanının getirdiği bütün projelerin ve çalışmaların karar verme sürecinde doğrudan başbakana gelmesi de; doğru, hatasız ve isabetli karar verme sürecini olumsuz etkilemektedir.Zira bir ülkenin yönetiminde bütün kararların en ufak detayına kadar bir kişi tarafından yönledirilmesi hatalar zinciri oluşturur.
Bu nedenlerle ülkenin başbakanının yetkilerinin bir kısmını yüklenip; bakanların bir takım görevlerini üstlenerek, köprü vazifesi görecek ve teknokratlardan oluşacak; bakanların üstünde, başbakanın altında, başbakan yardımcısı düzeyinde teknokrat bir kademeli yapılanmaya ihtiyaç vardır.
Mademki bu ülkenin milli gücünün yedi unsuru vardır. Mevcut bakanlıklar; her
unsurun başında bir teknokrat olacak şekilde aşağıdaki teşkilatlanma yapılmalıdır.
Siyasi Güç başbakan yardımcısı(İçişleri, Dışişleri Bakanlıkları)
Askeri Güç başbakan yardımcısı(Yeniden Teşkilatlanmış Milli Savunma Bakanlığı)
Ekonomik Güç başbakan yardımcısı(Maliye, Sanayi ve Ticaret, Tarım ve Köyişleri Bakanlıkları)
Nüfus Gücü başbakan yardımcısı(Çalışma ve Sosyal Güvenlik,Sağlık Bakanlıkları)
Coğrafi Güç başbakan yardımcısı(Enerji ve Tabi Kaynaklar, Çevre ve Orman Bakanlıkları)
Bilimsel ve Teknolojik Güç başbakan yardımcısı(Milli Eğitim,Ulaştırma Bakanlıkları)
Psiko-Sosyal ve Kültürel Güç başbakan yardımcısı(Adalet, Kültür ve Turizm Bakanlıkları)
Devlet Bakanlıkları kaldırılmalı bu bakanlıklara bağlı tüm devlet kurumları ilgili bakanlıklara bağlanmalıdır. Teknokrat başbakan yardımcılarının halkın iradesinin bir parçası olması ve mevkilerinin meşruluğunun tartışılmaması için; her seçimden önce her parti yedi teknokrat başbakan yardımcısının isimlerini Yüksek Seçim Kuruluna bildirmeli; ve bu teknokrat üyeler partileri ülke barajını aştığı taktirde Türkiye Milletvekili olarak meclise girmelidir.
Teknokrat Başbakan Yardımcıları kendilerine bağlı bakanlıkların her türlü faaliyetinin koordinasyon ve onay makamı olarak görev yapmalı, projelerin bilimsellik açısından yeterliliğine karar vermeli ve başbakanın danışmanı satatüsüne sahip olmalıdır.
Teknokrat başbakan yardımcılarının asgari nitelikleri ve görev tanımları Türk Standartları Endüstrisi tarafından yapılarak bu şartlara haiz kişilerin adaylıklarına itibar edilmelidir.
Geçmiş demokrasi tecrübemiz ve kültürümüzün ışığında ve içinden geçtiğimiz süreç içerisinde devlete hükmedecek hükümetlerin başka bir şekilde iktidara gelmesi şimdilik mümkün görülmemektedir.