2016'dan 2030'a Giderken Türkiye'de Kamu Yönetimi 4
Bilinen bir gerçeğin, yine bilinen biri tarafından itiraf edilmesi gayet güzel.
Gerçek şu: Torpil.
Dile getiren: Cemil ÇİCEK.
Cemil Çiçek, hukukçu bir milletvekilimiz.
Yasama geçmişi de; “18. Dönemde Yozgat; 20, 21, 22 ve 23. Dönemlerde Ankara Milletvekili seçildi. 46, 47 ve 53. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 58 ve 59. Hükümetlerde Adalet Bakanlığı yaptı. 60. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü. 24. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevine seçildi.”(1)
Dile Getirdiği Gerçek:
"Herkes yasaların uygulanmasını ister, kendisi hariç. Mesela milletvekilleri olarak ifade ediyorum, bizim şu an en önemli işimiz ne? Bir imtihan açıldığında torpil yapmak. Torpil dediğinizde ehliyet, bilgi, liyakat nerede kalıyor?”(2)
Ancak, ’’Şecaat arz ederken merdikıpti sirkatin söyler.”(3) deyiminde olduğu gibi zaten günümüzde milletvekili işinin torpil yapmak olduğunu halkımız iyi bildiği gibi, milletvekillerinin ne olduğunu da gayet iyi bilir.
Yani insanların meslek ve kariyerlerinin önündeki etiketler, ünvanlar sözünün dinlenilmesi için olmazsa olmazdır. Sokaktaki bir vatandaşın herhangi bir il valisini veya herhangi bir kurumumuzun il müdürünü arayıp, bir isteğini iletmesi ile bir belediye başkanı veya milletvekilinin aynı isteği iletmesinin ve isteğin gerçekleştirilmek istenilmesi aşamasında; isteğin yasa ve mevzuata uygun olması ve gerçekleştirilmesi veya yasal sınırların kaldırılması veya mevzuatın görmezden gelinmesi veya yasal olarak engele takılmasının hangisi doğaldır. Elbette, isteğin, yasaya ve mevzuata uygun ise gerçekleştirilmesi gerekir. İstek yasaya uygun bile olsa, normal vatandaşın isteği daha alt kademedeki görevlilere havale edilirken, belediye başkanı ve milletvekilinin isteği birinci dereceden takip edilir.
Ülkemizde işsizlik büyük bir sorun olduğu için de, halkımız milletvekillere kendisi, evladı, akrabası, tanıdığı vb kişiler için iş bulunmasını talep eder. Lakin her iş belli bir birikimi ve liyakati gerektirir ki, devletin ve milletin temeli de işin, liyakat sahibine verilmesi ile güçlenir, güçlendirilebilir. Böyle olmadığı taktirde ise, sosyal düzen işin içinden çıkılamaz bir hale gelir ki, bu da kargaşayı ve kutuplaşmayı önümüze çıkarır.
Halkımıza, milletvekilinin bir yasama çalışanı olduğunu, İş ve İşçi Bulma Kurumu olmadığını okullarda öğretebiliriz veya süregiden yaşam içinde milletvekillerimiz anlatabilirler. Eğer bir milletvekili kendisine gelen iş isteği için, vatandaşımızı İş ve İşçi Bulma Kurumuna yönlendirir ve Kurum bazında takip edeceğini bildirir, kendi işinin yasama olduğu, kanun teklifi olduğu, devlet işleyişindeki mevzuatta yazılı bir sorun var ise, bunun kendisine getirilmesini ve getirilen isteğin yürütmeden sorumlu bakanlara iletilerek, bizzat takip edileceği söylenirse, yani halkımıza, hak ve hukuk içinde işlerin nasıl yürütüldüğü anlatılırsa belki de torpil taleplerinde bir azalma olacaktır ve azala azala da inşallah yok olacaktır.
1-www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd.bilgi?p_donem=26&p_sicil=4445
2-www.memurlar.net/haber/579687/
3-Koca Ragıp Paşa
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.