Devrim ve Demokrasi Üzerine
Özet olarak diyorlar ki, devrim gerçekleşmedi. Gerçekleşmemesinin en büyük nedeni de demokrasi.
Soru: Atatürk, Birinci Meslisi neden kapattı ?
Cevap : Kafasındaki devrimlere aşırı bir muhalefet olacağı için kapattı.
Soru: Birinci Meclisi kapatmadan, istedikleri yapamaz mıydı?
Cevap: Hayır yapamazdı.
Soru: Neden istediklerini yapamazdı?
Birinci Meclis’in saltanatın ve hilafetin kaldırılması ve dini konularda muhalefeti aşırı fazlaydı, saltanatın kaldırılmasından (Birinci meclis tarafından: 1 kasım 1922) sonra, hilafet makamı da (İkinci Meclis tarafından: 3 mart 1924) te kaldırılmıştır.
Birinci mesllisteki vekiller Atatürk’ün her isteğini emir telakki etmezlerdi. Çünkü onlar vatanın selamati için nasıl düşmanlara karşı canhıraş karşı çıktılarsa, kendilerinin kabul edemeyeceği hükümlerin de meclisten geçmesine müsaade etmezlerdi. Bunun için birinci meclisteki vekillerin, sistemden dışlanması veya pasifize edilmeleri gerekiyordu ve öyle de yapıldı.
Soru: İkinci meclisin düşüncesi ve yapmak istediği neydi?
Cevap: Atatürk inkilaplarını uygulamaya geçirmek.
Soru: Atatürk devrimleri neden halk tarafından kabul görmedi?
Cevap: Kabul görmedi değil, hepsi kabul görmedi.
Soru: Atatürk devrimlerinden uygulanmayan bir ilke kaldı mı?
Cevap: Evet, kaldı.
Soru: Hangisi?
Cevap: Hangisi değil, hangileri.
Cumhuriyetçilik : Uygulanmaya devam ediyor.
Milliyetçilik :Uygulanıyor, ancak ümmetçilik-ulusalçılık ile her zaman çatışıyor.
Devletçilik : Zamanında uygulandı, sonradan özelleştirmelerle delindi. Günümüzde devletin ortak olduğu bankalar marifetiyle uygulanmaya çalışılıyor.
Halkçılık : Uygulanamıyor, her zaman bir zengin zümre-belli başlı aileler-mezhep taraftarları buna engel oluyor. Örnek: paralı askerlik.
Laiklik : Dananın kuyruğunu koparıyor, yine de zorla uygulanıyor. Laiklik, ülkemizde faşizm yoluyla uygulanıyor. Olması gerektiği gibi değil, iktidarda olanların görüşlerine göre uygulaması yapılıyor.
İnkilapçılık : Hiçbir zaman uygulanmadı. Çünkü inkılapçılık, gerçekler ve gereklilikler ön plana alınarak, gerektiğinde ilkelerin de değişmesi anlamına geliyor.
Soru: Türk Gençliğinin üzerinde durması gereken, üzerinden yeniden düşünmesi gereken inkılap ilkeleri nelerdir?
Türk Gençliği, İnkilapçılık ilkesi çerçevesinde, Cumhuriyetçilik dışında kalan; devletçilik, milliyetçilik, halkçılık ve laiklik ilkelerini, gerçekler ve gereklilikleri ön plana alarak yeniden sorgulamalı ve çağa uygun hale getirmelidir.
Özetle,
1-Devletin kendine ait bankası, günümüz ekonomik koşullarında yok denecek kadar azdır. Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank’ın ortaklık yapıları devlet lehine daha da güçlendirilmelidir.
2-Halkçılık: Özünde olduğu gibi kabul edilmeli, vatandaş ve yurttaşlara eşit şartlar ve koşullar altında yarışacakları imkanları sağlamalıdır. Halk, özel bankalara, askeriyeye, sağ, sol ve muhafazakar faşizme kurban edilmemelidir ve halk, faiz sisteminin sömürüsüne karşı korunmalıdır.
3- Laiklik: Müslümanlara baskı aracı olmaktan çıkarılmalıdır.
4-Milliyetçilik: Partilerin eline bırakılmayacak kadar değerlidir ve milliyet bağları kullanılarak halkın, siyasi olarak disipline edilmesine karşı devletçilik ilkesiyle yeniden ele alınmalıdır.
Ve en son;
Cuma günleri de resmi tatil olmalıdır. Olur mu?
Milletin sakalına, bıyığına, giyime kuşamına artık karışılmamalıdır. Olur mu?
Olmaz diyenleri dinliyorum:
Buyurun...
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.