- 658 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Eskişehir İşitme Ebgelliler Derneği Başkanı Fatih Arslan ile..,
Eskişehir İşitme Engelliler Eğitim, Kültür, Gençlik ve Dayanışma Derneği’nin başkanı Fatih Arslan”
“Amacımız işitme engelli sporcuları yetiştirerek başarılı olmalarını sağlamak,işitme engellilerinin karşılaştıkları sıkıntıları azaltmak ve işitme engellilerin daha iyi bir yaşama kavuşmalarını sağlamaktır.”
SORU-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz ve nerelerde çalıştınız?
FATİH ARSLAN-Ben Fatih ARSLAN. 25.05.1982 de Eskişehir’de doğdum. Doğum sırasında oksijen yetersizliği nedeni ile doğuştan işitme engelliyim. İlk ve ortaokulu Anadolu Üniversitesi İÇEM’de okudum. Liseyi yine Anadolu Üniversitesi Gazi Lisesinde bitirdim. Aynı yıl Eskişehir Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu Bilgisayar Operatörlüğü bölümünden mezun oldum. 8 yıl İstanbul’da Borusan Lojistik ’de gümrükleme memuru olarak görev yaptım. 2012 yılında ÖMSS sınavını kazanarak Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde Bilgisayar İşletmeni olarak göreve başladım ve halen devam etmekteyim. Az seviyede İngilizce biliyorum. Evli ve 1 kız çocuk babasıyım.
SORU- Bize dernekle tanışma ve Başkan olma hikayenizi anlatır mısınız?
FATİH ARSLAN- Eskişehir İşitme Engelliler Eğitim, Kültür, Gençlik ve Dayanışma Derneği’nin başkanıyım. Eskişehir’de 1979 yılında Eskişehir İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği ve 1991 yılında Eskişehir İşitme Engellileri Koruma ve Kalkındırma Derneği kurulmuştur. Spor Kulübü Derneği’nde spor faaliyetleri yapılmakta ve devam etmektedir. 11 Ekim 2015 tarihinde olağan genel kurul toplantısında “Eskişehir İşitme Engellileri Koruma ve Kalkındırma Derneği” adını değiştirerek “Eskişehir İşitme Engelliler Eğitim, Kültür, Gençlik ve Dayanışma Derneği” adını almıştır. Derneklerin amacı işitme engelli sporcuları yetiştirerek başarılı olmalarını sağlamak,işitme engellilerinin karşılaştıkları sıkıntıları azaltmak ve işitme engellilerin daha iyi bir yaşama kavuşmalarını sağlamaktır. Spor kulübünde başarılı olan milli güreşçisi ve 2 tane hentbol milli sporcusu da bulunmaktadır. Halen Spor Kulübünün 130, Derneğimizin yaklaşık 170 üyesi vardır.
SORU- Spora olan ilginiz ne zaman başladı? Sporculuk hayatınızdan bahseder misiniz?
FATİH ARSLAN- Ben lisede okurken badminton milli sporcusuydum ve İsviçre’de yapılan Avrupa İşitme Engelliler Badminton Şampiyonasında çift erkeklerde Avrupa 8.ncisi olduk. Yine İÇEM’de yuvadayken başladığım yüzme sporuna liseyi bitirene dek devam ettim. Türkiye’de yapılan çok çeşitli yüzme yarışlarında çeşitli dallarda madalyalar aldım. Fakat üniversiteye başlayınca derslerimin yoğunluğu nedeni ile sporu bıraktım. Şimdi hobi olarak halı saha maçı oynuyorum sadece :) Sonra facebookta Duymayan Adam TV adına sayfasını açtım. Duymayan Adam TV’nin amacı beni izleyen tüm işitme engellilerin çeşitli konularda bilgi edinmesini sağlamayı amaçlıyorum. İşitme engellilerin bir kısmı eğitim yetersizliği nedeni ile bazı konularda bilgi sahibi olamıyorlar. İşaret dili ile onlara güncel ile bilim, tarih, coğrafya vs. anlatıyorum. Şu anda halen Eskişehir İşitme Engelliler Eğitim, Kültür, Gençlik ve Dayanışma Derneği’nin başkanıyım ve 2015 yılında kurulan Türkiye Sağırlar Konfederasyonu’nun Teknoloji ve Erişebilirlik ‘ten Sorumlu Başkan Yardımcısıyım.
SORU-Bundan sonra çalışmalarınızda neler yapmak istiyorsunuz?
FATİH ARSLAN- Bundan sonra çalışmalarımıza devam edeceğim. Derneğimizde projeler üretiyoruz. Eskişehir’de yaşayan işitme engellilerin sosyal etkinliklerde yer almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Konfederasyonda ise Teknoloji ve Erişebilirlik konusunda çalışmalarımı sürdüreceğim umarım.
SORU- Derneğe ve spor kulübüne üye olan insanların hayatlarında ne gibi değişimler oluyor?
FATİH ARSLAN- Derneğimize üye olan işitme engelli arkadaşlarımızın yaşamında önemli gelişmeler oluyor. Dernekte sosyalleşiyorlar, sorunlarını tartışıyorlar, yeni arkadaşlarda tanışıp çevrelerini genişletiyorlar. İhtiyaç sahibi olan arkadaşlarımız yardım alabiliyorlar. Görsel ve yazılı basında haberlerimize yer veriliyor ve sorunlarımız gündem oluyor.
SORU-Dernek ve spor kulübüne üye olan gençler sizce ne gibi fayda sağlarlar genelde?
FATİH ARSLAN- Derneklerin işitme engelli arkadaşlarımız için bence önemi büyük. Spor Kulübümüzde spor yapma ve yarışmalara katılma imkanları var. Dayanışma derneğinde ise birlik olup, sorunlarımızı ilgili makamlara duyurabiliyoruz. Bütün bunlar bizler için önemli ve gerekli çalışmalar.
SORU- Kişisel gelişimin işitme engelliler için öneminden bahseder misiniz?
FATİH ARSLAN- Gelişimin her insanın hayatında olduğu gibi; İşitme engellilerin yaşamında da önemi çok. Her şeyden önce; Türkiye ve Dünyayı tanıyorlar, güncel olaylar konusunda bilgi sahibi oluyorlar. Dolayısı ile daha bilgili ve daha sağlıklı bir yaşam sürüyorlar diye düşünüyorum.
SORU- işitme engellilerin genel sorunları neler? Çözüm yolları sizce nedir?
FATİH ARSLAN- İşitme engellilerin sorunlarının başında eğitim geliyor. Öncelikle mutlaka ilk, orta, lise eğitimi almaları şart. Eğer başarabilirlerse üniversite okumaları çok önemli. Daha sonra istihdam edilmeleri gerekiyor. Mesleklerine uygun iş bulmaları da çok önemli. Aslında bizim sorunlarımızın, diğer kişilerden farkı yok. Fakat bizim için yaşam biraz daha zor. Onun için devlet kurum ve kuruluşlarında tercüman bulunması çok önemli bizim için. Bu konuda Türk İşaret Dili’nin çok kişi tarafından öğrenilmesi bizim hayatımızı daha kolaylaştıracaktır. Bu konuda eşim Nilay ARSLAN’nı anlatmalıyım. Kendisi TİD ( Türk İşaret Dili ) Eğitmeni. Bu konuda Boğaziçi Üniversitesi’nden sertifikası var. Eskişehir’de çeşitli kamu kurum ve kuruluşunda TİD dersi veriyor. Umarım bu TİD kursları bütün Türkiye’de çoğalır.
SORU- İşitme engellilerin hayatta başarılı olması için ailelerine ve topluma neler düşüyor?
FATİH ARSLAN- İşitme engelli arkadaşlarımızın gelişmesi ve hayata tutunmaları için her şeyden önce aileleri tarafından çok sevilmeli ve dışlanmaması gerekiyor. Biz ancak özel eğitim ile öğrenebiliyoruz ve bu da tabi ki çok daha zor. Bu konuda ailelere çok iş düşüyor. Ben 9 aylıkken İÇEM’e gitmişim ve üniversite son sınıfa kadar hep özel eğitim aldım. Bunun için başta aileme, sonra da değerli öğretmenlerime sonsuz teşekkürümle borçluyum.
SORU- Son olarak neler anlatacaksınız işitme engelliler konusunda?
FATİH ARSLAN-Öncelikle bulunduklar şehir ve kasabada böyle bir dernek var ise oraya üye olmalarını tavsiye ederim. Eğer dernek yok ise kuruluş için gerekli çalışmaları yapmalarını dernek tüzüğünü hazırlayarak valilik makamına başvurmalarını öneririm.
Sevgi ve Saygılarımla
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.