- 906 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
“EŞEK MUSTAFA” İHTİMALİ ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ!
Flash TV Ana Haber sunucusu Sayın Mustafa Yenigün, Sağlık Bakanımız SAYIN Mehmet Müezzinoğlu’nun “tütün ve tütün mamülleri”nin zararlarından halk sağlığını korumak amacıyla kamuya açık alanlarda yasağı genişletmek üzere yeni düzenlemelere karşı canlı yayında bir “efelenmiş” ki, sormayın! Medyanın geldiği derinlikli düzeyi belirlemek açısından, video kaydını ibret ile seyrettim: Mustafa kardeşimiz, mezkûr uygulama gerçekleşirse, ekranda ve milletin huzurunda “eşek gibi anıracakmış!” Ama bu restleşmede, kazanan taraf kendisi olursa, Sayın Bakanımız ne yapacakmış acaba? Merakı bu! Demeye getiriyor ki, Sayın Bakan, sen de (edep yahu!) “Eşek gibi anıracak mısın?”
Önce rest çekenin muhatabını belirleyelim: Sayın YENİGÜN MUSTAFA bu resti sigara yasağı yeni düzenlemesine mi, yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devleti Sağlık Bakanına mı çekiyor? Eğer sigara yasağı yeni düzenlemesine çekilen bir rest söz konusu ise, “ekran yüzü” Mustafa’ya sormak lâzım: Sigara insan sağlığına yararlı bir şey mi, yoksa zararlı bir şey mi? Dünya tıp uzmanları “sigara” insan sağlığına zararlı dediğine göre, zararlı olandan insanımızı korumak üzere yapılan düzenlemeler sizi niçin rahatsız ediyor? Medya ayağı olarak bu sosyal soruna destek vermek; en azından köstek olmamak, halk sağlığının korunmasından yana bir tutum sergilemek, kamu hizmeti yapan siz basın-yayın mensuplarının görevlerinden olmak gerekmez mi? Yoksa siz, dinlemeyin bu yasakları; için kardeşlerim, güzel güzel kanser olun, çevrenizin havasını da bir güzel kirletin mi demek istediniz? ( Bakın, “Sigara üreticisi holdinglerle özel bir çıkar ilişkiniz mi var?” türünden ithamlara da girişmiyorum, farkındaysanız!)
Yok, sizin, sigara yasağıyla değil de Sayın Sağlık Bakanımız üzerinden Sayın Hükümet üyeleriyle ve siyasi iktidarla bir restleşmeye girmeniz söz konusu ise Sayın Mustafa Yenigün kardeşim, bu hal biraz fizik kurallarına aykırı ve gülünç değil mi? Tahterevallide bile eşite yakın ağırlıklar o sistemi çalıştırırken, siz bu konumda pek havada ve komik ( Ayaklarınız havada, yere inmek için debelenir vaziyet!) kalmadınız mı? Zaten yok hükmündeki ağırlığınızla kendinizi yeni konumunuzda daha da “hafif” hissetmeniz kaçınılmaz değil mi? Üstelik kendinizi ağır bir iddianın yüküne mahkûm ederek ( Niye bu cansiperane fedakarlık, size bu ihale sonrası önemli görevler mi teklif edilir vehmettiniz yoksa?) kalan ahir ömrünüzde “EŞEK MUSTAFA” diye anılmak riskine açık hâle geldiniz. Böyle bir unvanla tarihe geçmek riskine karşı zat-ı âlinize, mevcut şartlarda ve kendiniz olarak kalmak yetmez miydi acaba? Bunca ekstra çabaya, yorulmaya ne lüzum vardı?
DOĞRUSUNU MERAK EDENLERE EK:
Sigarayı bırakmada ücretsiz ilaç dönemi yeniden başladı (1)
Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında dağıtılan 300 bin ilacın tükenmesi üzerine ücretsiz temin uygulamasını yeniden başlattı. Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ocak: Her hastaya ilaç vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı öneriyoruz. Bu ilaçların ücreti 80 ila 200 lira arasında değişiyor. Ortalama bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay sürüyor. Böylece hastalar yaklaşık 600 lira gibi bir maliyetten kurtuldu. Sağlık Bakanlığının 2011 yılında gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasına yeniden başlandı. Sigaradan kurtulmak isteyen bir tiryakinin yaklaşık 600 lirası, devletin sağladığı bu destekle cebinde kalıyor.
Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İbrahim Ocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyen kişilerin kullanması amacıyla 2011’de ülke genelinde 300 bin ilacı illere dağıttığını hatırlattı. Hastanelerde bunların bittiğini ancak taleplerin sürdüğünü, ilaçları veremedikleri için tartışmalar olduğunu belirten Ocak, şöyle devam etti:
"Kullanmadığı ilaçları çekmecelerinden getirenler, komşularına verenler dahi oldu. Daha sonra bu bir çalıştayda değerlendirildi. Kamuoyundan gelen talep ve uzun değerlendirmeler sonrasında ilaçların yeniden ücretsiz olarak illere dağıtılması kararı alındı. Uygulamaya şubat ayı sonu itibarıyla yeniden başlandı. Bu sefer ilaçlar bizlere yani hastanelere verilmedi. Örneğin bu ilaçlar Bursa’da Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi’nde bulunuyor. Önceki gibi bilgisayardan atama yapılmıyor. Sigara Bırakma Polikliniğinde çalışan arkadaşlar, hastanın hangi ilacı kullanması gerektiğine ya da ilaçsız bırakmasına hastayla ortak karar vermesinin ardından gerekli müdahaleyi yapıyor." Önce bağımlılık derecesi ölçülüyor:
Polikliniklerin işleyişi hakkında bilgi veren Ocak, kişinin başvuru sonrası fagerström nikotin bağımlılık testi yapılarak bağımlılık derecesinin ölçüldüğünü anlattı. Bu derecelendirmede, 0-3 değerin hafif, 3-7’nin orta, 7-10’un ağır bağımlı sayıldığına değinen Ocak, "Hastanın yaşam tarzı ve diğer hastalıklarına göre iki sigara bırakma ilacından birini yazıyoruz" dedi. Ocak, kişi uzun yol tır şoförü ya da kesici alet kullanmak zorunda olan bir mesleğe sahipse tedavi sürecinde daha özenli ve dikkatli davrandıklarını bildirdi. Bazen ilaç vermeyip nikotin yerine koyma tedavileri ve psikolojik destekte de bulunabildiklerini aktaran Ocak, şunları kaydetti: "Sigara Bırakma Polikliniği bünyesinde görev yapan psikologlar da hastayı değerlendiriyor. Gerekli değerlendirmelerin ardından sigara bıraktırma müdahalesi başlıyor. Bunlar nikotin bandı ve sakızıyla da olabiliyor, ilaçla da olabiliyor. Her hastaya ilaç vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı öneriyoruz. Bu değerlendirme süreci bazen bir, bazen iki haftayı bulabiliyor. Hastaları birkaç defa çağırmak durumunda kalabiliyoruz. Hastalarımız, sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesinden çok memnun. Bu ilaçların ücreti 80 ila 200 lira arasında değişiyor. Ortalama bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay sürüyor. Böylece hastalar yaklaşık 600 lira gibi bir maliyetten kurtuldu." Ocak, yeni programda, sigarayı bırakmak için polikliniklere başvuranlara kontrollerinin Sağlık Bakanlığı tarafından kısa mesajla (SMS) hatırlatıldığını sözlerine ekledi. Poliklinikte tedavi gören kişilerden Fatma Keriman Subaşı (74) ise 50 senedir sigara kullandığını dile getirerek, "15 gündür sigara içmiyorum ve bundan çok memnunum. Bu, Sağlık Bakanlığının teşvikiyle oldu. Yetkililere teşekkür ederim" diye konuştu. (1) Bkz. 22. 03. 2015 Milliyet.com.tr
(Yazar notu: Bazı insanları devletine, milletine ve dahi demokratik yollardan yönetime gelen sine-i milletten doğmuş kadrolara bu kadar nankör ve düşman eden saikleri daha çok merak eder olduğumu, üniversitelerimizin bunun psikolojik ve sosyolojik verilerini araştırıp önümüze koyması gerektiğini düşünüyorum artık!)
YORUMLAR
Siz de sigara üzerine oynanan oyunların insan sağlığını düşünerek yapıldığını sananlardansınız demek ki. Siz Alo Sigara Bırakma hattı kimin biliyor musunuz ? Önce bedava deyip daha sonra kakıştırılan ilaçların yurt dışından getirme lisansı sadece kime ait biliyor musunuz ? Artık sata sata satılacak bir şey kalmayınca vur abalıya misali içki ve sigaraya yüklenip bunu da güya insanımızı kötülükten koruyoruz kamuflajına sarıp sarmaladıklarını biliyor musunuz ? Özellikle Güneydoğulu milletvekillerinin elinde olan kaçak sigara trafiğinin büyük şehirlerde açık açık pazar oluşturduğunu ve bunu denetlemenin iş yerlerinde sigara denetiminden kolay olmasına rağmen umursanmadığını biliyor musunuz ?