- 643 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SOMALİ'DE BALIK TABUSU
Kuzeydoğu Afrika’da 11° 59’ kuzey 1° 39’ güney enlemleri ve 41°-51° 24’ doğu boylamları arasında yer alan, kuzeybatıdan Dijibouti, kuzeyden Aden Körfezi, doğudan Hint Okyanusu, güneybatıdan Kenya ve batıdan Etiyopya ile çevrili bağımsız bir devlettir Somali.
Deniz kıyıları Türkiye’nin 3/1 büyüklüğündedir. İklim olarak kurak ve sıcak bir tropikal iklime sahiptir. Somali, hem bitkiler ve hem de hayvanlar alemi açısından rengarenk, çok çeşitli ve zengin bir manzaraya sahiptir. Ülkede çok sık olarak bulunan akasya ve baobap ağaçları az da olsa serinlik ve gölgelik getirerek halkı ferahlatır.
Somali halkı genel olarak hayvancılık ve çiftçilik üzerine geçim sağlamaktadır. Ülkede bulunan yeraltı ve yerüstü zengin kaynakları olmasına rağmen halk bunları kullanamamakta hatta kullanmaya çalışanlarsa en ağır şartlarda cezalandırılmaktadır.
Böylesi yer altı zenginliğine sahip bir ülke aynı derecede deniz kaynakları zenginliğine de sahiptirler. İnsanların yetersiz ve sağlıksız gıda nedeniyle hayatlarını kaybetmesi maalesef küresel medyada lanse edilen TABU nedeniyle olmamaktadır. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Somali’de 2010-2012 yılları arasında yarısı çocuk 260 bin kişi açlık nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Buna mukabil ülkedeki doktor sayısı ise ancak 500-600 arasındadır. Bu ise ortalama her 13 bin kişiye bir doktor düştüğünü göstermektedir.
Bu kadar insanın deniz canlısı balıkları yemeyip ölümü tercih etmeleri tabu olmasa gerek. Bunu tabu olarak gösterip ölümleri “balık yememe” yüzünden olduğunu basında yazmak maalesef en acı hakaretlerdendir. Keza halkının neredeyse tamamı Müslüman olan bir ülke ancak açlık ve zorbalıkla ölüme maruz bırakılıyor.
Bu konuya eski adı Burma yeni adı Myanmar olan ülkeyi inceleyerek daha detaylı bilgi edine biliriz. Burma’da katre isimli eserimde Arakan Müslümanlarının geçimini balıkçılıkla yaptığı ve denizden dönen balıkçıların askerler tarafından tekneleriyle beraber balıklara el koyduklarını yazmaştık. Şans eseri yakalanmayanları ise yerel güçler bu kez de pazarda yakalayarak Müslüman halkın para kazanmasını engellediklerini de belirtmiştik.
Somali’de ise durum daha vahim olup deniz korsanları tarafından denize balık için açılan halkı tekneleriyle beraber ateş ederek öldürmektedirler. Böylesi bir vahşette denize açılmanın ve balık yemenin imkânsız olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Ülkede bulunan dış güçler tarafından fitne sebebiyle kabileler ve halk arasında sürekli iç savaş bulunmaktadır. Siyasi yönetiminde buna duyarsızlığı eklenince en büyük geçim kaynakları olması gereken deniz canlıları ticareti de korsanlar tarafından engelleniyor. Böylesi bir durumda ölümü tercih etmek yine diyoruz ki Tabu olamaz.
Oysa islamiyette dahi ölmemek için haram olan canlıların yenmesi bile mübah görülürken balık yememek ve ölümü göze almak ancak açlığı tercih ederek şansı arttırmak olacaktır.
VEYSEL ALTUNBAY
KAYNAKLAR:
1- www.cografya.gen.tr/siyasi/devletler/somali.htm
2- Burma’da Katre-Veysel ALTUNBAY
3- haberiniz.com.tr/kose-yazisi/38623/somalide-olum-ve-islam-ulkeleri--prof-dr-ozcan-yeniceri.html
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.