- 478 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Engelsiz Kalemler Fuarı Üzerine benimle yapılmış bir röportaj
İşitme Engelli Yazar Turan Yalçın ile “Engelsiz Kalemler” Kitap Fuarı üzerine Yalçın : “ Engelsiz Kalemler Fuarı Engelli Yazarlara özgüven kazandırdı.Tüm kitap fuarlarında böyle etkinlikler düzenlensin”
Geçtiğimiz 4-13 .Mart.2016 Tarihleri arasında yapılan CNR EXPO kitap fuarı içerisinde yapılan “Engelsiz Kalemler” fuarına katılan ve fuarın tek işitme engelli Yazarı olan Turan Yalçın ile Fuar üzerine bir söyleşi yaptık.
SORU- Fuara davet eden kimdi sizi?
TURAN YALÇIN- İstanbul’da engellilerle alakalı etkinlikleri takip eden değerli yazar arkadaşımız Satı ilen bu fuarı duyunca bizim adımızı da fuarı düzenleyenlere vermiş. Daha önce kitaplarımı yayınlayan Az Yayınları da fuarı düzenleyenler arasında bulunan Vefa Dağıtım’ın Ocak ayında Ankara ‘da yapılan Fuara beni de götürmek istediğini söylemiş ama fuar düzenlenmeyince bu fuara davet ettiler.
SORU- Fuara davet alınca neler hissettiniz. ?
TURAN YALÇIN- Hepsi de engellilerden oluşan yazarların birbiri ile kaynaşması tanışması açısından çok faydalı olacağına inandığımdan mutlu oldum. Gerçekten de yeni kitaplarımızın yayınlanması, editörler ile sıcak diyaloglar kurmamız Vefa Dağıtım Editörleri Nurdan ve Ayşe Hanımların yazarlara olan sevgi ve ilgisi hepimizi mutlu etti. Çok duygulandık. İnci Ertuğrul Hanımın tüm yazarlara sıcak ilgisi Engelsiz aşçıların hazırladığı yemeklerden tatmamız gerçekten de duygulu anlar yaşamamıza sebep oldu. Yazarları 5 yıldızlı otellerde misafir etmeleri gerçekten de engelli yazarlara yeni ufuklar açtı. Özgüvenimiz arttı.Okuyucuların ilgisi bizi duygulandırdı.
SORU-Fuarda en çok ilginizi çeken ne oldu?
TURAN YALÇIN- Vefa dağıtımın engelli yazarların kitaplarını yayınlamak, engellilik üzerine kitaplar yayınlayarak sosyal sorumluluk projesi olarak değerlendirmesine duygulandım. Yayınevlerinin engelli yazarları kabullenemediğini düşünürdüm. Önyargılı yaklaştıklarını engelli yazarlara gereken ilgiyi göstermediklerini sanırdım.Ama gerçekten de fuara katılınca engelli ve güzel şeyler yazan yazarların kitaplarını vefa yayınlarının yayınlayacağına inancım arttı. Zaten editörlerde ismen bildikleri bizimle yüz yüze tanışmaktan mutlu olduklarını söyleyerek bizlere kitap konuları önererek yayınlamış ve yayınlanacak kitaplarımızın örneğini istediler.Öyle umutluyum ki bu fuar engelli yazarlara bir dönüm noktası olarak daha güzel eserler ortaya koymak için fırsat olacak.
SORU- Fuarda dikkatinizi çeken başka neler vardı?
TURAN YALÇIN- Fuarda “Engelsiz Dünya Platformu” nun varlığını öğrendik. Başkanı Kenan Yabanigül, medya başkanı değerli spiker İnci Ertuğrul, kendisi de bedensel engelli olan Platform sekreteri güler yüzlü “Topal Öyküler” in yazarı Ayhan Bahçeli’nin ilgisi ile duygulandık. Özellikle Aydın Üniversitesi öğrencilerinin engelli yazarlara refakat etmesi onlara destek olması, özellikle Oğuzhan Özgül adlı Basım Yayım Teknolojisi öğrencisinin her fuara gelerek bizlere destek olması karşısında duygulandık.Yüzlerce Kilometre ötreden gelerek fuarda stand açan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin başkanı Fatma Şahin’in geçmişte Aile Bakanı olduğunu hatırlayınca farkı fark ettik. Aydın Üniversitesi ve Gaziantep Belediyesine takdirlerimizi Yazılı iletmekten geri kalmadık. Buradan kalmadık.Buradan bu iki kurumu tekrar tebrik ediyorum. Bunun yanında İstanbul un bir çok belediyesinin katılması stand açması güzel şeydi. “Engelsiz Dünya Platformu” na engelliler konusun da düşüncelerimi yazılı iletme fırsatı da buldum.
SORU- Fuarda eleştirecek şey yok muydu?
TURAN YALÇIN- engellilere ziyaret ederek destek olacağını söylemelerine rağmen bunu da platformun internet sitelerinde duyurmalarına rağmen orada engelli yazarların yanına gelmemeleri, fuara imza gününe gelmelerine rağmen engelli yazarların standına uğramayan ünlü yazarların tutumunu da beğenmediğimi ve sitem ettiğimi de belirtmek isterim. Halbuki ünlü yazarların sanatçıların ve siyasetçilerin ünlü yazarları ziyaret etmesi fuara gelen okurların da engelsiz yazarları fark etmesine sebep olacaktı. Hatta ünlü yazarların engelli yazarlar ile yan yana imza günü yapması hem engelli yazarları hem de ünlü yazarların okurlarının engelli yazarlara karşı önyargısının yıkılmasına sebep olabilirdi.
SORU- Fuara katılan Üniversitelere neler önerdiniz?
TURAN YALÇIN- Fuara özellikle Aydın Üniversitesi stand ile katılmış ve öğrencileri de yazarlara destek olmuştu. Aydın Üniversitesine daha önce Kemerburgaz Üniversitesi Şişli ve Bakırköy yerleşkelerinde yaptığımız konuşmayı , Kemerburgaz Üniversitesi ile işitme engelli okulunu ziyaretimizi 50 kadar “Engelleri Aşanlar” kitabımızı armağan etmemizi anlattım. Aydın Üniversitesinin engellilere özel ilgisini takdir ettim. Gerçekten de maddi imkanları geniş olan özel Üniversitelerin engelli yazarları okullarına davet etmesi imza günü düzenlemesi güzel şey. Benim çok çaba harcayarak güzel konuştuğumu ama işitme engelli olduğumu hayretle gören öğrencilere işitme engelli olduğuma inandıramadım. Sanırım bu durum öğrenciler üzerine pozitif etki yapar. Bu yüzden düşüncelerimi Aydın Üniversitesine özel anlattım. Buradan da her Üniversiteye aynısını tavsiye ediyorum.Davet ederlerse öğrencilere kitaplarımızı imzalamaktan bilgi ve sevgimizi paylaşmaktan zevk duyarım.
SORU- Bu fuarın devamını diler misiniz?
TURAN YALÇIN- Hemen hemen her ay bir ilde fuar yapılıyor . Genelde bu fuarlara engelli yazarların kitapları pek tanınmadığından engelli yazarlar davet edilmiyorlar. Engelsiz Dünya Platformu bu fuarları organize edenler ile görüşerek 10 kadar engelli yazarı n da bu fuarlara dönüşümlü olarak katılımını sağlayabilir. Bu da engelli yazarları motive eder. Ünlü yazarlar imza günlerinde engelli yazarları da yanlarına alırlarsa o zaman daha motive edici olur.
SORU- Engelli yazarlar konusunda yayınevlerinden beklentileriniz neler?
TURAN YALÇIN- Engelli yazarların kitaplarının yayınlanması konusunda yayınevleri ticari düşündüklerinden biraz yavaş davranıyorlar. Halbuki engelli yazarlara biraz da pozitif ayrımcılık yaparak onların engellerinin dezavantajlarını bu pozitif ayrımcılık ile avantaja dönüştürmesine yardımcı olabilirler. Onların kitaplarını daha geniş kitlelere tanıtmasını sağlayabilirler. Engelli yazarları Üniversitelere önererek engelli yazarların Üniversitelerle daha sıkı iş birliği yapmasını sağlayabilirler.Engelli yazarların Üniversitede konuşmasının ne kadar isabetli olduğunu ben tecrübelerimle görüyorum.
SORU- Engelsiz Kalemler Fuarına kimler katılmıştı?
TURAN YALÇIN- 7 ülkeden 27 engelli yazar davetliydi ama bazı yabancı yazarlar gelmemişti. Yurtdışı ve yurt içinden gelen değerli yazarlar ile fuar alanında ve konaklama yerinde sohbetler ederek “ daha nasıl gelişebiliriz “ sorularına cevaplar aradık. Sohbetler ettik. Okurlarımıza kitaplarımızı anlattık . Tanıtımında yavaş davranılan kitaplarımızın okura tanıtımın yaptıkça , bize refakat eden gençlere anlattıkça merak ve ilgilerin arttığını ve okuma sevgilerinin arttığını fark ederek mutlu oldum. Bu yüzden yayınevlerinin engelli yazarların kitaplarını daha çok pozitif ayrımcılık ile daha gayretle tanıtmaları konusunda çabalarının artarak devam etmesini temenni etmekteyim.
SORU- Son olarak neler anlatacaksınız?
TURAN YALÇIN- Engelsiz Dünya Platformunun tüm çalışanlarına ve yönetimine Vefa Yayıncılık ve dağıtımın tüm elemanlarına özellikle editörler Nurdan Hanım ve Ayşe Hanıma güler yüzlü tavırlarından dolayı , Aydın Üniversitesi yönetici ve öğrencilerine çok teşekkür ettiğimizi ve bizi 10 gün boyunca mutlu ettikleri için engelli tüm yazarlar adına teşekkür ederim. Daha güzel ve geniş katılımlı “Engelli Yazarlar Fuarı”nda Kasım.2016 da Tüyap Fuarında yayınlanacak yeni kitaplarımızla katılmayı temenni ederim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.