Çay
Çay, ıtırı kudret-i ilahiden olan; yeşilin en güzelinden Leylin koynundaki Leyla misali siyaha dönüşen efsane. Su tenine değdiğinde Leyla’nın yakuta döner rengi. Çaya teşne dudaklar vuslata erer o dem. Demliğin sinesinde demlenen güzelliği nuş eder çay tiryakileri. Çay, ince belli içinde içilir en sade, en mütevazı haliyle. Velhasıl, çay beni şair eden meşrubat. Çay Melikesinin iklimini hayal eder, çaya şiir yazarım. Okuyan vakıf olur hüznüme, okumayanın da canı sağ olsun. Çaydaki albeniyi dizelere nakşetmek benim değişmeyen vazifem.
An gelir billurdan hayaller kurarım. Güle emsal bir perinin gülüşü ışıtır hayalhanemi. Berrak bir tebessümü betimleme sancısı tutar kalemi ve kelamı. Söz alabildiğine berraklaşır harfler ışır, kelimeler ışıl ışıldır çay mevzu olduğunda. Çay melikesi mi, onu hiç sormayın. O zaten gönlümüzün en mutena yerinde tahtında kurulur durur; cümle yaşadıklarımıza kayıtsız, bigane. Sanki de:
"cana rakibi handan edersin
ben bî nevayı giryan edersin
biganelerle unsiyyet etme
bana cihan zindan edersin." şarkısı o melike için söylenmiş. İşte cihan bize zindan olmasın diye çayın berraklığında ve ışıltısında buluruz teselliyi nicedir. Ve dahi çayı kahveden hatırlı tutmamız bu sebeplerden. O gül emsalin, gülüşünü çayla harmanlama süreci nefes alıp verdiğimiz müddetçe değişmeyecektir. Çaya ve çayın demlenmesinde kullanılan çaydanlık, demlik; semaver ve çayı nuş ettiğimiz ince belliye muhabbetimiz artarak devam edecek ve çay mevzulu nice şiirler ve yazılar süzülecektir kalemin derunundan beyaz kâğıtlara.
Her ne kadar girizgâhta “çay beni şair eden meşrubat” dedimse de çay meşrubattan ziyade efsanevi bir iksir. Usaresinde aşk, muhabbet , tevazu ve dahi ünsiyet gibi güzelliklerin ıtırını taşıyan albenili bir peri misal meşgul eder hep bizi. Lâkin bu meşguliyet bizim için müşgül olmaktan öte haz aldığımız bir uğraş mesabesinde. Sözün özü, biz çaydan, çay bizden hoşnut. Bu hâl sari bir durum. Çayın iklimine dahil olan herkesi kuşatan. Bu sari durumdan beri olan sadece çayın melikesidir. O da bizi hüzün iklimine dahil etmekten haz alamsındandır belki.
Çayda bulduğumuz hassaları görmek bizim maharetimiz değildir. Her şeyin sahibinin lütfu ve çayın güle emsal bir periyi çağrıştıran hâlleridir bunca yazdıklarımızın nedeni. Sözü fazla uzatmaktansa aşk iksiri çayla çay melikesinin tebessümünden esinlenerek kaleme aldığımız bir şiir denemesiyle noktalayalım bu faslı:
Bir İçim Su Gülüşü
Çayın melikesi o bir içim su gülüşü
Suretindeki ışık çaya yansır dem be dem
Dudakla tabir olur berraktan berrak düşü
Onunla kadem bulur demlikte ıtırlı dem
Bir içim su gülüşü çaya albeni katar
Yürek yılda dört mevsim onun hüznüyle atar
Şerh etsen şerh edilmez damakta bırakır iz
Teşne dudağımıza derman uhdesinde hep
Efsane renkli i ismi dizlerde sırlı giz
Hurufatla aşina olmamıza o sebep
Bir içim su gülüşü çaya albeni katar
Yürek yılda dört mevsim onun hüznüyle atar
Dinginlik ellerinden damıtılır bardağa
Zarafeti resmeder cama bin bir naz ile
Takılır kırık gönül attığı ipek ağa
Sessiz harfler can bulur ve dahi gelir dile
Bir içim su gülüşü çaya albeni katar
Yürek yılda dört mevsim onun hüznüyle atar
Gün üşür o gülmese ve acır çayın tadı
Güle emsal edası olur dillere destan
Yazılır divanlara gül bidayetli adı
Onun hüsnüyle dolar çay kokulu cümle an
Bir içim su gülüşü çaya albeni katar
Yürek yılda dört mevsim onun hüznüyle atar
Ankara,27.02.2016 İbrahim Kilik
ANKARA, 16.03.2016 İBRAHİM KİLİK
YORUMLAR
Geçen gün ünlü bir Prof. Hocalarımızın birisinden duydum.
Dünyada en çok çay içilen ve inme ve kalp krizi az olan ülke Türkiye olduğu kesinleşmiş. İçin ama mümkünse daha az şekerli içmeye çalışın. Çay ülkemizin içtiği ve konuklarına ikrâm ettiği en güzel ilaçtır. Dedi.
İlk aklıma gelen, Prof. un Karadenizli olabileceği idi. Yalan yok, çünkü çayı bu kadar güzel anlatan ancak bir Karadenizli olmalıydı. Araştırdım ama değildi. O zaman çok su içmeyi beceremeyen bir toplum olarak, çay içmeyi sevdiğimizi anladım. Çay içerek damarlarımıza iyilik yapabilirdik.
Lütfen demliklerimizden çaylarımız eksik olmasın.
**
Yazım da küçük bir hata yapmışım zakir. Okurken fark ettim, kusura bakmayın.
Davidoff tarafından 3/16/2016 8:57:30 PM zamanında düzenlenmiştir.
Merhaba İbrahim Bey, Türk Halkı olarak hepimiz çayı seviyoruz ama sizin gibi böyle güzel metiyeler yazamiyoruz.
Tebrik ederim, selamlar