9
Yorum
1
Beğeni
0,0
Puan
1329
Okunma
Gelen gideni aratır. Hemen herkesin bildiği bu atasözü kimi zaman doğru olsa da genel itibarıyla yanlış olduğunu düşünüyorum. Eskiye alışkınız, sonu belirsiz yenilikleri görmezden gelmeyi tercih ederiz. O zaman her şeyi eskisi gibi yaşar, monoton bir hayat süreriz. Çoğunlukla yenilikler nice güzelliklere gebedir.
Teknoloji ilerledikçe her yeni çıkan ürünü almıyor muyuz, en azından eskilerden kurtulup yeni ürüne sahip olmak istemiyor muyuz? Her alanda böyle olmalıyız. Elbette geleneklerimiz vardır, onlara sahip çıkmak vazifemizdir. Halâ iyi olduğunu düşündüğümüz alışkanlıklarımızı devam ettireceğiz tabi ki.
Asıl konuya geçmem gerekirse ne olduğunu söyleyeyim. Birçoğunuzun tahmin ettiği gibi şiir… Şiire kendi kültürümüzde hece şiiriyle başladık. Sonra Osmanlı döneminde aruzla tanıştık. Cumhuriyet döneminde yeniden heceye dönüş yaptık. Zira dilimiz aruz için yetersiz kalıyordu. Hece şiirinde de değişik akımlar, değişik yazım ve dizilim şekilleri vardı. Onlar bize halk şiirinden gelmedi. Şairlerimiz kendilerince bir yenilik yapmış beğenilenler de kullanılmaya devam etmiş. Daha sonra serbest şiir edebiyata ayak atmış. Belki şimdi en sevilen tarzdır. Nedeni kişilere göre değişebilir ama bence okuyucu aynı kafiye, aynı şekilde yazılmış milyonlarca şiirden sıkıldılar. Halk şiirinde kullanılan birkaç tarz, bazı alışıla gelen kelimeler vardır, şimdiki şairler de öyle yazıyor, yazmayan da zaten beğenilmiyor.
Ben dâhil birçok arkadaşım bir zamanlar serbest şiiri sevmediğimizi hatta şiir bile olmadığını iddia ediyorduk. Çünkü daha gelenekçi bir tutumumuz vardı. Çok şiir okuduğum için çabuk sıkıldım birbirine benzeyen şiirleri okumaktan. Serbest şiirde duyguların daha rahat anlatıldığını, daha özgün kelimeler ve sanatsal bağdaştırmalar yapıldığını fark ettim. Onları görünce serbest şiirdeki anlatımı hece kalıpları içine yerleştirmeye başladım. Ne konu sıkıntısı vardı, ne duygu aktarımı konusunda zorluk çekiyordum. Sadece konu ve kelimelerle oynamak yetmedi. Zaman zaman değişik kalıplar da uyguladım. Elbette beğenen de olmuştur beğenmeyen de. Yenilik gelişmenin ilk adımıdır. Belki bana yakıştıramadılar. Bu yaşta, bu katı kuralları olan bir kadın nasıl yeni bir şey denerdi.
Denedim, deneyeceğim. En azından çabalıyorum şiir için.