- 1286 Okunma
- 9 Yorum
- 1 Beğeni
YENİLİKLERE AÇIK OLMAK
Gelen gideni aratır. Hemen herkesin bildiği bu atasözü kimi zaman doğru olsa da genel itibarıyla yanlış olduğunu düşünüyorum. Eskiye alışkınız, sonu belirsiz yenilikleri görmezden gelmeyi tercih ederiz. O zaman her şeyi eskisi gibi yaşar, monoton bir hayat süreriz. Çoğunlukla yenilikler nice güzelliklere gebedir.
Teknoloji ilerledikçe her yeni çıkan ürünü almıyor muyuz, en azından eskilerden kurtulup yeni ürüne sahip olmak istemiyor muyuz? Her alanda böyle olmalıyız. Elbette geleneklerimiz vardır, onlara sahip çıkmak vazifemizdir. Halâ iyi olduğunu düşündüğümüz alışkanlıklarımızı devam ettireceğiz tabi ki.
Asıl konuya geçmem gerekirse ne olduğunu söyleyeyim. Birçoğunuzun tahmin ettiği gibi şiir… Şiire kendi kültürümüzde hece şiiriyle başladık. Sonra Osmanlı döneminde aruzla tanıştık. Cumhuriyet döneminde yeniden heceye dönüş yaptık. Zira dilimiz aruz için yetersiz kalıyordu. Hece şiirinde de değişik akımlar, değişik yazım ve dizilim şekilleri vardı. Onlar bize halk şiirinden gelmedi. Şairlerimiz kendilerince bir yenilik yapmış beğenilenler de kullanılmaya devam etmiş. Daha sonra serbest şiir edebiyata ayak atmış. Belki şimdi en sevilen tarzdır. Nedeni kişilere göre değişebilir ama bence okuyucu aynı kafiye, aynı şekilde yazılmış milyonlarca şiirden sıkıldılar. Halk şiirinde kullanılan birkaç tarz, bazı alışıla gelen kelimeler vardır, şimdiki şairler de öyle yazıyor, yazmayan da zaten beğenilmiyor.
Ben dâhil birçok arkadaşım bir zamanlar serbest şiiri sevmediğimizi hatta şiir bile olmadığını iddia ediyorduk. Çünkü daha gelenekçi bir tutumumuz vardı. Çok şiir okuduğum için çabuk sıkıldım birbirine benzeyen şiirleri okumaktan. Serbest şiirde duyguların daha rahat anlatıldığını, daha özgün kelimeler ve sanatsal bağdaştırmalar yapıldığını fark ettim. Onları görünce serbest şiirdeki anlatımı hece kalıpları içine yerleştirmeye başladım. Ne konu sıkıntısı vardı, ne duygu aktarımı konusunda zorluk çekiyordum. Sadece konu ve kelimelerle oynamak yetmedi. Zaman zaman değişik kalıplar da uyguladım. Elbette beğenen de olmuştur beğenmeyen de. Yenilik gelişmenin ilk adımıdır. Belki bana yakıştıramadılar. Bu yaşta, bu katı kuralları olan bir kadın nasıl yeni bir şey denerdi.
Denedim, deneyeceğim. En azından çabalıyorum şiir için.
YORUMLAR
değişim şöyle olmalı ki eskisinden daha enteresan olmalı
mesela bir insan şiir yazar
kurallarını öğrenir ve her daim güzel yazar ve hatta kurallara esir olur da diyebiliriz
nasıl
nasılsa beğeniliyor başta ney sonda da o okuyun bakın hatta şairlerin ilk şiirleri tam bir sanat eseri
olgunlaştıkca basma kalıba giriyor biri de bir b ini de
örnek elinizin altında okuyun araştırın
şöyle olmalı şair sınırları zorlamalı ya hu bu kafiye mi değil mi :)
kullanılması riskli olan kafiyeleri dahi kullanmalı ki edebii zenginliğim sağlansın hatta kişi manasını aşikar ettiği sürece hiç duyulmamış kelimeler üretmeli
şahsen bir kullandığım bişey i bir daha kullanmamaya azami gayret ediyorum
elimden geldiğince tabii, kişinin değerini yabancılar vermeli
şöyle ki bir şair taklit ediliyor ise o şair çok iyidir diye biliyorum ve hatta bazı şairler kendilerinin taklit edilmesinden gurur dahi duyarlarmış.
evet gelişmeye açık olmalı yanii benim sözüm vardır
hatasız şiir yazmak inanın çok kolay azıcık dikkat yeter lakin hatalı şiir yazan her daim döner ve o şiiri hatasız yazar
mesele sınırları zorlamak ve kabul ettirmek ki edebiyat kazansın
çok güzeldi yazınız
saygılarımla...
Afet hanım önce belirteyim şiir yazma eylemi her babayiğidin başaracağı iş değil. şiir yazmak coşkulu duyguları en az sözcükle en harika biçimde anlatma uğraşıdır. soylu bir uğraştır kısaca. bu bağlamda eyleminizi ve de şiirsel anlatımlı güzel yazınızı kutluyorum.
yeniliklere açık olmak, serbest ölçüyle yazmak bence de duyguların daha özgürce anlatımını sağlıyor. özgün görüş ve yöntemlerinizi taktirle karşıladığımı belirtmeliyim şiir sever birisi olarak...
saygılarımla.
Hani bir hikaye vardır!!!
Eski ahır yeni ahır.
İki kardeş mal paylaşırlarken Akıllı olan ağabey az akılsız kardeşe bu hayvanları nasıl pay edelim diye akıl sormuş. O da yeni bir ahır yapalım hayvanları suya salalım! Hangi hayvan hangi ahıra girerse o onun olsun demiş. Kardeşçe paylaşmışlar(!)
Konu bana bu hikayeyi hatırlattı.
Bir de Olanak ve İmkan ayrıştırmasını...
Yahu kardeşim yeni bir kelime bulunmuş arapça dan Türkçeye çevrilmiş.Daha ne istiyorsun? Kullanmayı bile kınıyorduk! Nıç nıç nıç... Akıl olacak insanda akıl!
Serbest şiir.
Aruz şiir.
Hece şiiri.
Nihayetinde kişinin duygularını kağıda dökmesi. Ama uslubuna uygun.
Sadık Dağdeviren kardeşim bir şiir yazmış ve Serbest ile hece karışımı benim çok hoşuma gitti.
Duygu bu karşı çıksakta şiir.
Vallah kardeşim ben her ikisini de yazıyorum kendimce.
Sana da tavsiye ederim yaz bende okuyacağım.
Yazıya gelince hakikaten güzel bir konu...
Yüreğine sağlık.
Selam, saygı ve dualarımla.
DeliGarip(Sezai KAYA) tarafından 3/12/2016 11:36:24 AM zamanında düzenlenmiştir.
Yeniliklere açık olmamak bir hatadır,yenilikçilik uğruna eskiyi inkâr etmek, yok saymak ve çöpe atmak hata olduğu gibi.
Elbette nasıl söylendiği de önemlidir ama ne söylendiği, ne anlattığı çok daha önemlidir.
Siz bana;
" Lambada titreyen alev üşüyor ",
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi ",
"Akrebin kıskacında yoğurdu bizi kader ",
"Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır ",
" Batılı yıkmak için kuşandığın kılıcın / Kabzasında bir dirhem gümüş de ben olsaydım "
" Konsun yine pervazlara / Güvercinler; Hu hu"lara karışsın /Aminler.. /Mübarek akşamdır; /Gelin ey Fatiha’lar, Yasin’ler! "
" Minareler süngü,kubbeler miğfer,/ Camiler kışlamız, müminler asker,"
....
deyin de hangi tarz, hangi lehçe, hangi ölçü kolayınıza gelirse o şekilde deyin....
Derim ben!
( Bu arada, biraz geç kalmış olsam da meşyad tarafından yılın şairi olarak seçilip ödüllendirilmenizi tebrik ediyorum )
Oflu tarafından 3/12/2016 9:41:50 AM zamanında düzenlenmiştir.
Afet İnce Kırat
Benim sunduklarım birkaç örnekti, okuması anlaması kolay olsun istiyorum biraz da eğlenceli bir ifade kullanıyorum.
İstersem yazabileceğimi tahmin edersiniz umarım. Belki de bu sitede benim kadar şiir üstüne kafa yoran fazla kişi yoktur. Sağlığım açısından da iyi oluyor meşguliyet hem seçenek sunuyorum hem de kendimi sağaltım ediyorum. Nevzat Tarhan’ın bütün kitaplarını aldım sayılır, politik olanlar hariç. Bilgisayara girmediğim zaman da onları okuyorum.
Bu arada sitenin bir eksiğini fark ettim, üyelerin kendine ait düşüncelerini paylaşacağı bir bölüm yok. Forum var ama orası da çocuk bahçesine dönmüş durumda.
Afet İnce Kırat
Teşekkürler saygılar.
Afet ablacım konu hece şiiri ve yenilik olunca kendi adıma fikir beyan etmek hadsizlik olur mu diye düşündüm.Çünkü her zaman diyorum ustalara saygı.Bende hece şiiri seven,gönül verenlerdenim.
Hece şiirinde ilerlemek en büyük hedefim.Bilgiye ve öğrenmeye açık bir insanım ,yenilikleri de seviyorum
yeter ki doğru olsun.Sevgilerimle..