- 1082 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Sapkınlığa Bir Bakış!..
Her devrin kendine özgün sapkınlıkları vardır…
Cümleyi şöyle de açabiliriz:
Ezelden beri süre gelen sapkınlıkların her türlüsünden faydalanan devrin sapkınları, yaşadıkları devre ve/veya zemine göre yeni sapmaların/sapkınlıkların da bizzat müellifi ve icracısıdırlar…
Her sapma/sapkınlık, içinde çok belirgin olarak enva-i çeşit hile, desise, al, tuzak ve tabii ki ahlâklı toplumların reddettiği ahlâksızlıkları barındırır…
Her sapmanın/sapkınlığın arkasında birinci derecede menfaat, makam ve mevki ve görmemişlikten kaynaklanan gösteriş hastalığı dayanır…
Mala, mülke, paraya, pula, gösterişe, alayişe, makama, mevkie, altın yaldızlı tahta, istisnasız herkese/her kesime hükmetme histerisinin arkasında duran en büyük sebep ise cehalettir…
Doğrudur; tamah, bilgi birikimi yüksek, dirsek çürüterek makam ve mevki sahibi olan insanlarda da görülür…
Amma ve lâkin siz, hiç sopa zoruyla adam terbiye eden tıp, hukuk vs. âlimi gördünüz mü?
Şöyle tasavvur buyurunuz:
Eğer hâkimler, savcılar, avukatlar hukuk fakültelerinden kılıç zoruyla mezun olsalar ve kılıç zoruyla hüküm verseydiler; dağıttıkları hiç adalet olur muydu?
Bir önemli husus daha var.
Günümüzde (doğrusu tarihte de) sapkın bireylerden çok sapkın toplumlar daha fazla yer almakta ve dehrin önemli bir kısmına (özellikle Şark’ta) hükmetmektedirler…
İçlerinden bazen “Ben bunlardan değilim ama düzelmeleri için bizzat içlerinde kalarak direniyorum!” mealindeki çıkışlar da samimi değildir. Ayıplarının üstüne cila çekme gayretidir. Beyhudedir ve makul mahfillerde de hükmü yoktur!
***
Yeryüzünde sapkınlığın nüfuz etmediği hiçbir kesim yoktur.
Bilumum dinlerde, mezheplerde, tarikatlarda…
Adalet dağıtıldığına inanılan hukuk sisteminin içinde…
Sosyolojik bölünmelerde… Kabilelerde, aşiretlerde, cemiyetlerde, derneklerde, meslek kuruluşlarında…
Hele hele siyaset bilimi denilen, bilenden çok bilmeyenin, bilginden mislince fazla cahilin (diploma cehaleti götürmez) var olduğu siyaset arenasında…
Ezcümle insanın var olduğu her yerde sapıklar da, sapkınlar da vardır ve var olmaya devam edecektir…
İster tarih sayfalarını okuyarak, ister yaşadığınız dünyaya dikkatlice bir nazar kılarak bakın…
Onların olmadığı bir devir, bir zemin, bir alan yoktur…
***
Çağımız dünyasında; uygar toplumlar, doğruluktan sapmayı ve her anlamdaki sapkınlığı bir nebze de olsa gemlemeyi başarmışlardır…
Bunun başarılmasındaki temel kıstas; açık bir toplum yaratabilmek ve gücü elinde bulunduranların bizzat toplumun kendisi tarafından kontrol edilmesidir…
Bunun da yolu, elbette ki öncelikle çok iyi bir eğitimden geçmektedir. Yetişmiş insan sayısı arttıkça ve açık toplumun gerektirdiği şartlar oluşturuldukça, sapıkların alanı daralmakta ve namus, haysiyet ve vicdan sahibi insanlar tarafından tecrit edilmektedirler…
Evet, bu tür uygar toplumların ve onların açıklıkla tesis ettikleri devlet yönetimlerinin sayısı oldukça azdır. Ama hiç yoktur da diyemeyiz…
***
Günümüz dünyasında; ırz ve namus düşmanı sapıklardan çok, menfaat için yapmayacağı hiçbir ahlâksızlığın olmadığı, makam, mevki ve mal mülk histerisiyle yanıp tutuşan sapıkların sayısı misliyle daha fazladır…
Bunun önüne geçmenin en önemli unsurlarından biri de “iyi yetişmiş ve tarafsız ve de bağımsız yargı mensuplarından kurulu” bir adalet teşkilatının ve “evrensel hukukun gereği olan kanun ve düzenlemelerin yapılarak” tesis edilmesidir…
Maatteessüf bizim ufkumuzda böyle bir ihtimal görülmemektedir…
Cahit Kılıç
İstanbul, 28 Şubat 2016
YORUMLAR
"En mükemmel adalet vicdandır." Victor Hugo
Adalet Tanrıcası Themis'i bilirsiniz. Bu bakire kadının gözleri bağlı, bir elinde terazi, diğer elinde kılıç tutuyor. Hukuk Fakultesi birinci sınıf öğrencilerin ABC'sidir Themis. Bana soracak olursanız nazar boncuğu yerine her eve bundan bir tane lazım derim. Belki insanlar baktıkça vicdanlarının sesini dinlerler; çünkü dünyamızda ve özellikle ülkemizde adaletsizlik almış başını gidiyor.
Terazi; Adaletin eşit ve dengeli şekilde dağıtılmasını...Kılıç; Adaletin keskinliğini...Bağlı gözler; Adaletin tarafsızlığını... Bakirelik; Adaletin bağımsızlığını simgeliyor.
Bu adalet terazisini dengede tutmak zordur. Ülkemizde ne yazık ki sadece günümüzde değil, yıllardır adaletsizliğe gölge düşmüştür. Toplumsal çıkarları kendi kişisel çıkarlarından daha üstün tutan, dürüst ve onurlu olmayı ilke edinen Lider ve Hukuk anlayışı yok ülkemizde. "Adalet mülkün temelidir" sadece sözde var, özde değil! (alıntı) KUTLUYORUM CAHİT BEY ADALET VE HUKUK ANALİZİNİ GERÇEKÇİ BİR DİLLE YAZAN KALEMİNİZİ.. SELAMLAR SAYGILAR