- 521 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Engelsiz Dünya Platformu ve Engelsiz Kalemler
Engelsiz Dünya Platformu
Engelli yazar “ Sakatlığa Övgü” Kitabının yazarı Satı İlen bana haber verene kadar “ Engelsiz Dünya Platformu”ndan haberim bile yoktu.
34. Tüyap Kitap Fuarında tanışarak “Sakatlığa Övgü” kitabını imzalatarak iki engelli yazar olarak sohbet ettiğimiz Satı İlen Hanım bu sene 3. sü düzenlenen CNR Kitap Fuarı kapsamında bir de “Engelsiz Kalemler “ fuarı düzenleneceğini ve benim katılmam için düzenleyenlere öneride bulunduğunu söyleyince memnun olmuştum.
Bu yıl 3 defa düzenlenen CNR Kitap fuarına engelli yazar olarak “Engelsiz Kalemler “ fuarını “Engelsiz Dünya Platformu” düzenliyor. Çok ciddi bir kurum olduğu anlaşılan fuar tertip komitesi yazarlar ve refakatçilerinin fuardan en fazla verimi alması, için fuara davet ettiği yazarlar ile ulaşımdan konaklamaya kadar her sorunları için engelli yazarlar ile sürekli iletişim halindeler.
Başkanlığını Kenan Yabanigül’ün yaptığı platform engellilerin toplum tarafından kabul edilmesi insanca yaşamaları konusunda yaşam kalitesinin artırılması konusunda oldukça gayret gösteren bir kurum. Yetkili resmi kurumlar ile her zaman engellilerle olduğu gibi irtibat halindeler.
CNR Kitap fuarının bu yıl ki teması “ Engelsiz Bir Dünya” ve Uluslararası Farkındalık proğramı çerçevesinde 7 ülkeden 27 yazar kendilerine ayrılan standlarda kitaplarını imzalayacaklar ve tanıtacaklar. Fuarda ayrıca Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Perihan Savaş, İskender Pala, Kahraman Tazeoğlu gibi pek çok yazar ve sanatçı fuar boyunca 4-13 Mart arasında engelli yazarlara moral vererek onlarla muhabbet edecek umut ve moral aşılayacaklar. Onlara yalnız olmadıklarını sanatçı olarak engellilere her zaman destek olacaklarını anlatacaklar. Bu 27 yazardan bir tanesi de Turan Yalçın olarak bendeniz “ Recep Yazıcıoğlu’nun Liderlik sırları” ve “Engelleri Aşanlar” kitaplarımız imzalayarak okurlarla sohbet edeceğiz. Daha sonra izlenimlerimizi köşemizde okurlarımızla paylaşacağız. Şimdiden dünyada ilk defa yapılacağı söylenen bu etkinliğe katılacağımdan dolayı heyecan duyuyorum.
Engelli ve engelli yazarlara yönelik bir çok etkinliğin yapılacağı fuarda başta yayınevleri olmak üzere bir çok kurum katılacak ve Tokat’ın 3 misli bir nüfus kadar 400 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor. 34. Tüyap Kitap Fuarına ise 550 bin katılım olmuştu. Bu Fuarın engelli yazarlar için bir dönüm noktası olması ve yayınevlerinin engelli yazarları bizzat tanıyarak onların kitaplarının daha çok ve daha toleranslı olarak yayınlanması ve kitaplar ile yazarların daha ciddi ve geniş kitlelere tanıtılması konusunda fırsat olacağı kanaatindeyim.
60 kadar yerli ve yabancı engellinin hayat hikayesini farklı bir üslupla anlattığım ve engelliler ve yakınlarınca okunarak onların farkındalıklar oluşturarak engellilerin kendilerine engelli yakınlarında engellilere bakış açılarını olumlu değiştirdiğini görerek “onlar yapmış biz neden yapmayalım” diye kendilerini sorguladıklarını görmek bana mutluluk verdiği “ Engelleri Aşanlar” adli kitabımızın bu fuarda engelliler ve yakınları ile buluşmasını bu yüzden önemli buluyorum.
“Engelleri Aşanlar” kitabımızın okurlar tarafından okunarak engelli yakını olanlara veya engellilere hediye edilmesinin çok güzel bir farkındalık olacağına inanıyorum.
İstanbul’daki Pazarlılar (Tokat-Pazar) Derneği Pazar doğumlu olmam dolayısı ile bu kitaptan 600 kadar alarak Pazar ve Üzümören kasabasında her liseliye 1 er adet dağıtmışlardı. Üzümören Kasabasındaki dağıtıma bende konferans ile katılmış ve öğrencilerle sohbet etmiştim. Daha sonra bu kitabın sadece öğrenciler tarafından değil anne ve babalar , yeğenler tarafından evlerde ilgi ile okunduğunun ve insanlara farkındalık kazandırdığının haberini alınca sevinmiştim.
Demem şu ki bir insana en güzel hediye “ Başları hikayeleri” anlatan kitaplar hediye etmekse engellilere ve yakınlarına da “engellilerin başarı hikayeleri” olan kitaplar hediye etmek en güzel armağandır.Hele bu kitapta 60 kadar engellinin başarı hikayesi 10 maddelik başarı sebepleri ile farklı üslup ve bakış açısı ile anlatılmışsa “ Engelleri Aşanlar” o yüzden önemli bir kitap haline geliyor.
“Engelleri Aşanlar” kitabımızı Üniversiteliler ile İşitme Engelli okulları başta olmak üzere İşitme Engelli okullarında öğrencilere hediye etme önerim ilk defa Kemerburgaz Üniversitesi ile Halıcıoğlu İşitme Engelliler Ortaokulunda 1. Mart’ta gerçekleştireceğiz. Daha sonraki aylarda Denizli, Zonguldak, Samsun ve Trabzon gibi illerdeki Üniversiteliler ile İşitme Engelli okullarını ziyaret ederek bu kitabı hediye etmeyi planladık. Ankara , İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki Vakıf Üniversiteleri ile de aynı etkinlikleri yapmak bize mutluluk verir. Bu önerimi hemen uygulamaya geçen Kemerburgaz Üniversitesi MYO Müdürü Yrd. Doç. Fahri Erenel hoca ile Öğretim Görevlisi Yasemin Akdemir hocalarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu etkinlikleri başarılı olduğu ve engelliler tarafından beğenildiği takdirde gelecek senelerde yenileme sözü veren Yasemin Hocamıza da ayrıca teşekkür ederim.
Hocalara, yerel yönetimlere, resmi kurumlara önerilerimi anlatmaya devam edeceğim. Onlar önerilerimi uygularsa sonuçları köşemde yazı olarak yazmak ve herkesle paylaşmak bana büyük mutluluk verir.
Engelsiz Dünya Platformu Başkanı Kenan Yabanigül ile “engelsiz kalemler” fuarını himaye eden sayın Başbakanımız Prof.Dr Ahmet Davutoğlu ‘nun hanımı dr. Sare Davutoğlu’na bir hemşerisi olarak teşekkür ederim.(Sare Hanım’ın annesi doğduğum Pazar ilçesinin komşu köyü Necip’tendir)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.