- 523 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Genç Okçu Doğan Hayri Tekçe ile...
Danişment Okuçuluk Kulübü Okçusu Doğan Hayri Tekçe “ Okçuluk ata sporumuz , amacım bu sporu derece veya ödül için değil, milletimizin tarihte başardığı işlerin, kazandığı savaşların, okçuluğa ve biniciliğe verdiği değerin bilinmeyen ya da yanlış bilinen yönlerini araştırıp en doğru biçimde teorik ve pratik olarak dünyaya göstermektir.”
SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz ?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- Ben Doğan Hayri Tekçe 17 yaşındayım. Tokat Niksar’lıyım. 4 yıldır okçuluk sporuyla ilgileniyorum . İlk okulu Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulu ve Özel Olgunlar İlköğretim Okulu’nda tamamladım, Atatürk Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisiyim.
SORU- Okçuluk sporu ile ne zmaan ilgilenmeye başladınız ?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- Okçuluk küçük yaşlardan beri hep ilgimi çeken bir spor olmuştur, ilk olarak kendi imkanlarımla ağaç dallarından yaptığım ok ve yayla başladım ardından 2012 yazında geleneksel okçuluk istememe rağmen olimpik okçuluk kursuna başladım. Bir yıl sonra Tokat’ta geleneksel okçuluk kulübü olduğu öğrendim ve Danişment Atlı Okçuluk Spor Kulübü’nde okçuluğa geleneksel dalda devam ettim. Haziran 2013’ten beri bu kulübün üyesiyim.
SORU- Ailenizden bahseder misiniz? Bu spora ilginize ailenizibn bakışı nasıl?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- Babam Hayri Tekçe vefat etti, annem Melik Ahmet Gazi İlkokulu’nda sınıf öğretmeni, ablam Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Müzik öğretmenliği okuyor. Ailem beni destekliyor ve annem de benim aracılığımla bu spora başladı.
SORU- Okçulukta nereye kadar gelmeyi hedeflediniz ?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- Okçuluk ata sporumuz , amacım bu sporu derece veya ödül için değil, milletimizin tarihte başardığı işlerin, kazandığı savaşların, okçuluğa ve biniciliğe verdiği değerin bilinmeyen ya da yanlış bilinen yönlerini araştırıp en doğru biçimde teorik ve pratik olarak dünyaya göstermektir.
SORU- Sporla ilgilenmenizin okul hayatınıza ve aile hayatınıza ne gibi etkisi oldu?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- Okçuluk okul hayatımda hedeflerimi bu yönde belirlememi sağladı ve ailemle olan bağımı ve samimiyetimi artırdı.
SORU- Spora başladığınız zaman duygularınızda ne gibi değişmeler oldu?
DOĞPAN HAYRİ TEKÇE- Bu sporu yaparken Malazgirt’te, Mohaç’ta bir süvarinin hissettiği heyecanı ve zevki bizzat yaşayarak tecrübe ettim. At belinde hareket halinde çeşitli şekillerde ve farklı yönlere atış yapmanın verdiği haz bir futbol maçı seyretmekten kat kat daha heyecan verici bir duygu.
SORU- Okçuluk ata sporumuz bu konuda duygularınız da ne gibi gelişmeler oldu?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- Ok ve yay atalarımızın bugünlere gelmesi sağlamış yegane silahtır ve Peygamber Efendimiz(s.a.v)’in okçuluk üzerene söylediği sözler bu sporun manevi yönünü artırır. Bunun bilincinde olup oka ve yaya bir çocuk gibi bakar ve onu saygıdan yere bile koymayız.
SORU- Okçuluk sporunun Tokat’ta en büyük sorunu nedir? Çaresi nedir sizce?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- Atlı okçuluk yapabileceğimiz tesislerin az ve yetersiz olması sadece Tokat’ta değil Türkiye çapında bir sorundur, bu sorun ancak devlet desteği ve diğer yatırımcıların bu yönde yapacağı yatırımlar sayesinde çözülebilir.
SORU- okçuluk sporuna genelde tarih hocaarı ilgi gösteriyor sizce bunun sebebi ne?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- Sadece tarih hocaları değil bütün kesimlerden bu spora ilgi duyanlar var fakat tarihçilerin bu konuda bilgi sahibi ve meraklı olmaları onların daha ön planda olmasını sağlamıştır.
SORU- iyi bir okçu olmak isteyenlere neler önereceksiniz?
DOĞAN HAYRİ TEKÇE- İmkanı ve zamanı olan arkadaşların biraz araştırma yaptıktan sonra Danişment Atlı Okçuluk Spor Kulübü’ne veya Gençlik Spor Bakanlığı bünyesinde kulüplere başvurmaları yeterli olacaktır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.