- 497 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Ders Almak
Sevgili dostlar; bu yazımızda sizlerle yaşadığımız çevrede olan olaylardan ders almanın önemi ve bu konuda “kazlardan öğrenecek çok şey var” isimli kıssayı paylaşalım istedim.
İnsanımızın çevresinde olup biten olayları inceleyip onardan ders alması gerçekten çok güzel bir özelliktir.
Her zaman yaptığınız veya yapmak zorunda olduğunuz işleri iki şekilde yaparsınız: Ya onları siz yaparsınız ya da işler kendilerini size yaptırırlar. Zorda olsa işlerinizi zevkle yapmak istiyorsanız, yapan siz olmalısınız.
İradeli olmanın temeli idraktir. İdrak(algı), iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, güzeli çirkinden ayırma yeteneğidir.
Neyin doğru olduğunu bilmekle doğru yolda kalabilmek aynı şey değildir. Bunun için iradeli olmak gerekir. Kendiniz için olumlu bulduğunuz davranışları görüp bunu hayatınıza geçirmelisiniz.
Bunları yapmak için dışarıdan kontrol bağımlılığından kurtulup içerideki gücünüzü harekete geçirmelisiniz. İç disiplin, sizi iyiye, doğruya güzele götürür; başarının yollarını açarak ilerlemenizi sağlar.
Yapmanız gereken ile yaptıklarınız arasında bir uçurum varsa, genellikle “yumurta kapıya dayanınca” harekete geçiyorsanız, rahatınıza düşkün ve bundan rahatsızsanız iç disiplininizi geliştirmeye ihtiyacınız var demektir.
İç Disiplininizi Geliştirecek Uygulamalar
1. Bir işi yapmak için ne kadar nedeniniz varsa, onu yaparken kendinizi o kadar güçlü hissedersiniz. Nedenlerinizi tekrar bir kâğıda yazarak gözden geçirmeye ne dersiniz?
2. Balık ne kadar büyük olursa olsun lokmalar halinde yiyeceksiniz. Emin olun ki tek lokmada yutulan yiyeceklerin birçoğu midenizi rahatsız eder. ( Zoru parçalara ayırın)
3. Başarılarınızı küçük görmeyin. Her başarınız için kendinizi övgüyle de olsa ödüllendirin.
4. Yapmanız gereken amaçlarınıza bitirme tarihleri koyun, bunları yazın ve bunu bu tarihte bitireceğinizi bir başkasına söyleyerek paylaşın. (Bitirme zamanı olmayan işler bitmez!)
5. Hedeflerinize ulaştığınızda size neler katacağının hayalini kurun.
6. İç disiplininizi engelleyen düşüncelerinizi bir deftere yazın. Sonra yazdıklarınızı değerlendirin. Çözebileceğinizi çözün. Çözemediğiniz için rehberlik servisine uğrayın.
7. Sizi motive eden sözleri bir panoya asın.
8. Bir şeyin size verilmesi beklentisinden kurtulun. Neye ihtiyacınız varsa bunu görün ve harekete geçin.
9. Yapabilecekleriniz için kendinize güvenin.
Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür. Ama kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez.
Hayatınız kötü yola girmişse, unutmayın, direksiyondaki sizsiniz.
Tembel insan yoktur sadece kendini harekete geçirecek kadar güçlü esin kaynağı olmayan insanlar vardır.
Kışın soğuğunu çekmeyen, baharın tadına varamaz.
Yüz metrelik yola da, bin kilometrelik yolculuğa da bir adımla başlarız.
Kazlardan Öğrenecek Çok Şey Var
Göç eden yaban kazlarının havada süzülürken “V” şeklinde bir formasyonla uçtuklarını görmüşsünüzdür… Bilim adamları neden bu şekilde uçtuklarını araştırmışlar.
“V” şeklinde uçulduğunda, uçan her kuş, kanat çarptığında arkasındaki kuş için, onu kaldıran hava akımı yapıyormuş. Böylece “V” şeklinde bir formasyonda uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışı sonucu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini %70 oranında uzatıyorlar. Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlar.
Bir kaz “V” grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü diğer kuşların oluşturduğu hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonucunda, genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna bu şekilde devam ediyor.
“V” grubunun başında giden kaz hiçbir hava akımından yararlanamıyor. Bu yüzden diğerlerine oranla daha çabuk yoruluyor. Bu durumda en arkaya geçiyor ve bu defa hemen arkasındaki kaz lider konumuna geçiyor. Bu değişim sürekli yapılıyor; böylece her kaz grubun her noktasında yer almış oluyor.
Uçuş hızı yavaşladığında gerideki kuşlar, daha hızlı gitmek üzere öndekileri bağırarak uyarıyorlar.
Gruptaki bir kuş hastalanırsa ya da bir avcı tarafından vurulup uçamayacak duruma gelirse; düşen kuşa yardım etmek üzere gruptan iki kaz ayrılıyor ve korumak üzere hasta /yaralı kazın yanına gidiyor. Tekrar uçabilene (ya da eğer ölürse, ölümüne kadar) onunla beraber kalıyorlar; yaralı kuşu asla terk etmiyorlar. Daha sonra kendilerine başka bir kaz grubu buluyorlar. Hiçbir kaz grubu bu şekilde katılmak isteyen kazları reddetmiyor…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.