Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- goethe
büyükharman
büyükharman
@buyukharman

Özgürlükler üzerine

30 Ocak 2016 Cumartesi
Yorum

Özgürlükler üzerine

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1283

Okunma

Özgürlükler üzerine



Liberalizm kelimesi, toplu yaşamda birey hak ve özgürlüklerini önemseme, öne çıkarma anlamı taşıyor
Ve kapitalizmin iki kolundan biri.
Kapitalizm kelimesinin diğer kolu ise ekonomide yani akçeli işlerde bireyin girişim yani para kazanma özgürlüğü.
Özgürlük, serbesti, istediğin gibi yaşama, istediğini yapma olanağına, canlının var olma güdüsü yüklendiğinde yaratılışa aykırılık ortaya çıkıyor.
Canlı, toplu yaşamak zorunda. Toplu yaşam belirli kuralları zorunlu kılıyor, özgürlüklerin disipline edilmesi gibi. Eğer toplu yaşam kurallara bağlanmamışsa, ormanda gölgede kalıp yeterince güneş alamayan fidanların kuruması gibi, yaratılış kurallarına boyun eğecektir canlı. Yani güçlü güçsüzü yok edecektir.
Bilge ve gerçekçi beyinler tarafından disipline edilmeyen, denetlenmeyen toplumlarda özgürlükler, özgürlükleri kırıp geçiyor.
Yarış hızlanıyor, vahşileşiyor. Daha çoğu elde etmeye, rakiplere çelme takmaya dönüşüyor.
Disiplin sistemi (-ki bu binlerce yıllık deneyimler sonucu oluşan birlikte yaşama zararı değil yararı baz alan ) doğruları-yanlışları saptar ve bunun uygulaması da ahlak kavramını oluşturur.
Niteliksizlerin, kötülerin yönetiminde kapitalizmin disiplin ve denetim mekanizması devre dışı kalıyor.
Yarış ahlaksızlaşıyor. Sosyal ve ekonomik özgürlükler ters tepiyor. Öyle ki, bozulma, kirlenme, özgürlüklerin birbiriyle çatışması çığ gibi büyüyor, sistemin-düzenin ve hatta bireyin kılcallarına kadar sirayet ediyor kirlenme.
Günümüzde kapitalizm insanlara eziyet ediyor, yakın zamanda kendini de mahvedeceğe benziyor.
Sebep; insanın bilgiden, bilgelikten yoksun kalmasındadır.
Bilgi ve bilgelik yaygınlaştığında toplumlar kendiliğinden TOPLUMCULUĞA (sosyalizm) yönelecektir.

büyükharman

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Özgürlükler üzerine Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Özgürlükler üzerine yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Özgürlükler üzerine yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.