IŞIK HIRSIZI (Svet-Ake)
‘’ The Light Thief’’
Svet (свет) Rusça Işık anlamında, Ake ise Orta Asya halklarının hepsinde Baba anlamına gelir. Kabaca, düz mantıkla ‘’ışık babası’’ Türkçesi. Ama bizimkiler kaçak elektrik olayından dolayı, ‘’ışık hırsızı’’ ismini daha uygun bulmuşlar.
Dil: Kırgızca,
Ülke: Fransa, Kırgızistan
Yönetmen: Aktan Arym Kubat
Vizyon Tarihi: 15 Mayıs 2010 (Fransa)
Şu güne kadar sanırım birkaç tane Orta Asya filmi seyretmişimdir. Yok, arkadaş! Bizim küçümsediğimiz Kuzey Irak Kürtleri uluslararası arenada ses getiren daha çok film çekmişler. Koca Orta Asya’da eli ayağı düzgün film çıkmamış istisnaları saymazsak. (Araya hemen turancı arkadaşlar girmesin.) Filmleri boş verelim de Orta insanının durumu hiç iyi değil. Türkiye oraya müftüler, imamlar göndermek dışında pek bir şey yapmıyor. ‘’Tanrı Türkü Korusun!’’ demekten başka yapacak şeyler de olmalı.
Film, Bay Işık’ın eski tip elektrik sayacı üzerinde oynama yaptığı sahne ile başlıyor. Bir dede hevesle kaçak elektriğin bağlanmasını beklemektedir. Hemen ısıtıcı ile çay demleyecektir. Bay Işık yanlışlıkla kabloları düz bağlar, sayaç geriye doğru dönmez. Ansızın elektrik idaresinden görevliler evin etrafını sarar. Bay Işık’ın başı beladır.
‘’Ben sadece fakirler için kaçak elektrik düzeneği kuruyorum!’’ der. Ama işin içinden sıyrılması zor olur. Beldenin zengini seçimlere hazırlandığından olaya el koyar. Bu arada Belediye başkanı ölür. Herkes ağıt yakar. Yeni aday insanların kanını vampir gibi içen adamların adamıdır. Tıpkı bizim ilçedeki gibi belediye başkanlığı seçimi ile ilgili dedikodular başlar.
Bay Işık’ın elektrikten ve seçimlerden önemli sorunları vardır. Hiç erkek çocuğu yoktur. Bir sarhoşluk anından yakın arkadaşının kendi karısı ile yatmasını ister. Böylece bir erkek çocuğuna sahip olacaktır. Ama Bay Işık’ın arkadaşı bunu kabul etmez. O sırada Bay Işık arkadaşının seksi karısından hoşlanır. Ama kadın kırsaldan sıkılmıştır, askerlerin yüklü olduğu bir kamyonun arkasına binerek beldeden ayrılır. Böylece iki arkadaş ortada kalır.
Diğer taraftan Bay Işık rüzgâr tribünlerinin üzerinde çalışmaktadır. Düzeneği tamamlayınca evinde kaçak elektrik kullanmasına gerek kalmayacaktır. Sürekli dönen tribünün sesini uzaktan vahşi kapitalistler duyar. Bay Işık ile büyük bir proje üzerinde görüş alış verişinde bulunurlar. Bay Işık hayallerinin gerçekleştirme umuduyla bu adamların peşine takılır. Belki o zaman kaçak elektrik kullanmaya gerek kalmayacak, fiyatlar oldukça düşecektir. İşe Kırgız kadınları ile ilişkiye girmeye meraklı Çinli iş adamları katılır. Kominizim ve kapitalizm… Arada pek de fark yoktur.
Fakir yine fakirdir.
Sadece o doğa manzaraları için bile izlenir. Türkiye’nin bundan otuz yıl öncesinin hali neyse şu an o bölgenin hali o… Seksenlere gitmek istiyorsanız kaçırmayın. Filmi torrent sitelerinde aramanıza gerek yok. Youtube’a atmış turancı arkadaşlar. HD olarak altyazı sekmesinden altyazıyı açarak izleyebilirsiniz.
Digitürk ve CNBCE filan bu filmi vermiş. İstanbul Film Festivalinde de gösterme girmiş. İzleyenler vardır belki.
Yönetmen, Aktan Arym Kubat’ın diğer filmlerine de göz atmakta fayda var.
Kurmanjan datka (2014, Aksiyon)
Boz salkyn (2007, Dram –iyi filme benziyor ama Türkiye Türkçesinde altyazı yok)
Maimil (2001, Dram)
Beş İhtiyar Kadın (1998, Dram)
YORUMLAR
Selamlar, orta Asya'nın belirli şehirleri 80ler tadını verebilir lakin, çok elit şehirleri de vardır.Mesela Google'da Astana diye ararsanız görebilirsiniz.
Bu arada Turancı değilim (bunu kötüleme manasında söylemiyorum)
ccelayir
80'ler dediğim küçük şehirlerde ve kasabalarda o hava var.
farzımuhal
Biraz , az , çok farketmez memlekette demokrasi (!) var :)
Sadece bir Kırgız filmi, bir de Kazak filmi izledim; sevmedim.
İnarritu'nun son filmi "The Revenant" da hayal kırıklığı yarattı bende. Galiba en kötü filmi buydu.
Bu aralar pek güzel filme denk gelmiyorum. Nerede o eski filmler, diyesim var.
Sağlıcakla,
ccelayir
Evet, ben de bu ar iyi filme denk gelmiyorum. Aslında birkaç tane buldum ama saklıyorum. Hemen izlemek istemiyorum :)