- 1548 Okunma
- 7 Yorum
- 4 Beğeni
Tarih tüten OCAK
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Bir kış günüydü ve saat 15 civarı olmasına rağmen hava olduğundan daha da kapalı yağmur mu yoksa kar mı olduğu belli olmayan taneler camıma tıklattıkça gözüm rüzgârda savrulan ve balkonumuzun hemen dibinde sanki dört mevsim beni bırakmamaya karar veren ama artık soğuklardan hayli bitkin düşen kırmızı bahçe güllerimize takılmıştı.
Televizyon açmak istemiyordum ama üzerimdeki buhranı da atmak istiyordum zira aklımda serpilen kelimlere de anlam veremiyordum. Vakit ilerlemiyordu sanki..
Takvim yaprağına ilişti gözlerim duvardaki ve okumaya başladım, tarihte bugün ne vardı?
"Zaman en değerli hazine" yazıyordu..
Zaman evet ömrü kibarca bitiren sinsi bir kelime..
Tarihi koymuştum aklıma ocakta neler olmuştu aslında en büyük amacım tarihte bu ayda kaybettigimiz şâirleri, yazarları öğrenmekti, okumalıydım ve başladım araştırmaya.
işte tarihte ocak ay’ı:
**1 Ocak 1926 – Türkiye, gece yarısından itibaren uluslararası takvim ve saati kullanmaya başladı.
-Yenilikler ve dünyaya uyum da gerekliydi ki bu uyuma Türkiye bazen gereğinden fazla ilgi gösteriyor nerdeyse. Batışlaşma güneyleşme, dil eğriliği (yabancı kelimeleri Türkçemize sokma çabası) üzücü olsa da yine de bir cetvel gibi dümdüz kalabilme çabasındayız Türk halkı olarak.
**2 Ocak 1936 – Soyadı Kanunu yürürlüğe girdi.
- Sessiz bir tebessümle okudum bu tarihi olayı da kimbilir nasıl almıştı herkes soy ismini, o yüzden cimriler kanaat soyadını zenginler altın soyadını soysuzlar da soylu soyadını..vs düşünürken dedim aman nâr aklına mukayyet ol dur hele rahat bırak insanları... Sonra devam ettim tarihe göz atmaya.
**4 Ocak 1976 – Çanakkale’ye Truva Atı yapıldı.
- Sahiplenmek ve unutmamamak ne kutsal ve asil bir ilke.. Helal olsun dedim emeği geçenlere.
**6 Ocak 1984 – TV kanallarının büyük bir kısmı renkli oldu.
- Evet renklenmişti birdenbire ekranlar 1984 de, o canım eski renkli hayatlarımızı birdenbire "renkli" adı altında bir ağaç kovuğu içinden dizi-dize izlemeye başlamıştık. Üzücüydü aslında bunu çok sonra anladık ve halen de üzücü. Eğer renklerimizi yitirmemeyi öğrenseydik biz renksiz ekranlarla da mutlu olabilirdik oysa..
**8 Ocak 1935 – Rock şarkıcısı Elvis Presley doğdu.
- Bir Efsane dedim sessizce ve toprak ne kadar zengin böyle..
**9 Ocak 1964 – Yazar Halide Edip Adıvar vefat etti.
-" Halide Edib Adıvar (Osmanlıca: خالده اديب اديوار; d. 1884 - ö. 9 Ocak 1964), Türk yazar, siyasetçi, akademisyen, öğretmen. Halide Onbaşı olarak da bilinir.
Halide Edib, 1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş usta bir hatiptir. Kurtuluş Savaşı’nda cephede Mustafa Kemal’in yanında görev yapmış bir sivil olmasına rağmen rütbe alarak savaş kahramanı sayılmıştır. Savaş yıllarında Anadolu Ajansı’nın kurulmasında rol alarak gazetecilik de yapmıştır."
**10 Ocak 2001 – Ünlü şair ve yazar Necati Cumalı vefat etti.
- Necati Cumalı (d. 13 Ocak 1921, Florina – ö. 10 Ocak 2001, İstanbul), Türk yazar, şair.
Şiir, roman, hikâye, deneme, tiyatro, günce gibi pek çok edebi türde eser vermiş çok yönlü bir yazardır. Cumhuriyet devri Türk edebiyatının tanınmış kişilerinden olan Cumalı, Yaşar Kemal’in ifadesiyle "Yaşlanmaz Şair Çocuk" olarak anılır.
Şiirlerini ve kitaplarını ısrarla okumanızı tavsiye ediyorum, nur olsun inşallah mekanı
**11 Ocak 1905 – Mustafa Kemal, Kurmay Yüzbaşı olarak Harp Akademisi’nden mezun oldu.
- AH ATAM DEDiM VE SUSTUM HÜZÜNLÜ BiR GURULA..
**14 Ocak 1996 – Türk pop müziğinin ünlü bestecisi ve aranjörü Onno Tunç, kendi kullandığı uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
- ve dedim ki ölüm, sen hep vakitsizdin...
**15 Ocak 1902 – Ünlü şair Nazım Hikmet Ran Selanik’te dünyaya geldi.
-" Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine…" ne güzel cümledir bu böyle diye iç geçirdim sonra..
Nâzım Hikmet Ran (d. 15 Ocak 1902[1] – ö. 3 Haziran 1963), ya da kısaca Nâzım Hikmet, Türk şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı. "Romantik komünist"[5] ve "romantik devrimci"[6] olarak tanımlanır. Siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır.
Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını da kullanmıştır. İt Ürür Kervan Yürür kitabı Orhan Selim imzasıyla çıkmıştır.[7] Türkiye’de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.[8][9]
Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı.[9] 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı; ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi.[9] Mezarı Moskova’da bulunmaktadır."
Kaynak : Nazım Hikmet Sözleri,Google
**16 Ocak 1902 – Sahneye çıkan ilk Türk kadını olan Bedia Muvahhit doğdu.
-Devrim dedim tarihin tabularını da devirdi hüzünlü bir gururla yine..
**19 Ocak 1970 – “Beyaz Kelebekler” müzik topluluğunun üç elemanı Rıfat Eke, Altan Eke ve Behzat Kutlubağ, Adapazarı yakınlarında geçirdikleri trafik kazası sonrası yaşamlarını kaybetti.
- Ölüm evvelinden beridir var.. Duâ ile..
**23 Ocak 1973 – Paris’te, ABD, Kuzey Vietnam ve Vietkong temsilcileri arasında imzalanan barış anlaşmasıyla, Vietnam’da yıllardır süren savaş sona erdi.
- Sevinsem mi dedim okuyunca onu bitirip binlerce savaş daha açtılar zira..
sustum geçtim sadece...
**23 Ocak 1989 – Ünlü ressam Salvador Dali öldü.
- Kolay değildi hayatta yaşamak hayalsiz, bir hayal çizmiş, yaşatmış, yaşamış ve gitmiş..
**24 Ocak 2001 – Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan uğradığı silahlı saldırı sonucu 5 polis memuruyla beraber şehit oldu.
- Sonra böyle ilerlerken tarihdeki olan olaylara iyilere ve kötülere bir baktım sene 2001 milenium çağı ve terör bu çağda, zamanda da yine başrolde, bebek katili ünvanını devam ettirme çabasında, şuan sene 2016 rahmetli Sn. Okkan ve diğer tüm şehitlerimiz bilsin terör laneti halen başımızda!
Ama bu vatan direnmeye devam edecek, Tüm şehitlerimizi de bu arada duâ ile analım lütfen - 1’er Fatiha ile -
**25 Ocak 1995 – Eğitim Gönüllüleri Vakfı kuruldu.
-Evet güzel şeyler herzaman oluyordu yeter ki görelim yahut yapalım gayret edelim, bu değerli etkinliği yapanların hayata sunanların ellerinden öpüyorum.. Binlerce hayat ya da insan mağduru insanlar bu etkinlik ile eğitimlerini devam ettiriyor zira.
**28 Ocak 1881 – Rus roman ve hikâye yazarı Dostoyevski öldü.
" Ünlü, Rus Roman yazarı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, 1821 yılında Moskova’da doğmuştur. Annesini çok küçük yaşlarda kaybetmiş olması, eserlerine de yansımıştır.
İlk öğrenim yılları hakkında farklı bilgiler yer almaktadır. Fakat net olan Dostoyevski’nin yetenekleri dışındaki okullarda öğrenim gördüğüdür. İlerleyen senelerde babası Dostoyevski’yi Petersburg Mühendislik okulu konusunda ikna etmeye çalıştı ve zorla da olsa kabul ettirdi. Babasının isteği ile bu okulda eğitimini devam ettiren Dostoyevski halinden çok da memnun değildi.
Mühendislik okulunun bilimsel ve askeri disiplini, okumak ve kitaplar yazmak isteyen Dostoyevski’nin istekleri hiç bağdaşmıyordu. Bu sebepten dolayı, öğrenimini bitirdikten hemen sonra yoksul kalmayı göze alarak kendini kitap yazmaya verdi; Geçimini sağlamak içinse, çeviriler yapmaya başladı. Ancak, adını yavaş yavaş duyurmaya başlamışken genç liberallere katılmasıyla hayatının akışı önemli ölçüde değişti.
I. Nikolay’ın polisleri tarafından cezai yaptırımlara maruz kaldı; 8 ay hücrede yattıktan sonra ölüm cezası onun için gelinen son noktaydı. İnfaza saniyeler kala cezası dört yıllık Sibirya sürgününe çevrildi. Sürgün kararından uzun süreler geçtikten sonra, yeniden Petersburg’a dönme iznini bir şekilde almayı başardı, bu şartlar altında yeniden yazmaya başladı ve vazgeçmedi.
Yazdıklarıyla Çar II. Aleksandr’ı bile etkilemeyi başardı. Yapıtlarının ses getirmesine rağmen, Dostoyevski hayatını yönlendirecek parayı elde edememişti. Bundan sonra özel yaşamında büyük sıkıntılar yaşamaya başladı, sürgünden sonra sara nöbetlerinden de ve diğer hastalıklarından bir türlü kurtulamamıştı ancak bu dönem, onun Karamazov Kardeşler, Ecinniler, Suç ve Ceza gibi en ünlü eserlerini kaleme aldığı dönem oldu. 28 Ocak 1881’de bir kanama sonucu hayata gözlerini yumduğu gün ise, Rusya, bu eski mahkum için inanılmaz bir cenaze töreni düzenledi. Psikolojik tahlilleri ile de gönülleri fethetmiş olan bir üstad’ın değeri belki de ölümünden sonra anlaşıldı."
- Hep aynıydı yaşarken değersiz ölünce değerli.. değişmedi tarihin ey tarih!
**28 Ocak 1953 – Ney üstadı ve şair Neyzen Tevfik İstanbul’da öldü.
Kaynak: neyzentevfik.org
"Tevfik Kolaylı (24 Mart 1879) (Hicrî 1296; 1879); Bodrum, Muğla - Ölüm: 28 Ocak 1953; İstanbul), ya da yaygın bilinen adıyla Neyzen Tevfik, taşlamalarıyla tanınan Türk neyzen ve şairdir. Taşlama kitaplarının yanı sıra, çeşitli taksimler ve saz semailerinin bestecisi olarak da bilinir.
Osmanlı döneminde istibdata karşı, Cumhuriyet yıllarında ise devrimlere karşı gelenlere karşı hicvini kullanmış; haksızlığa, yolsuzluğa ve yozlaşmışlığa karşı şiirler yazmıştır. Birçok defa tutuklanmış, ama kısa süre sonra serbest bırakılmıştır. "
**29 Ocak 1923 – Mustafa Kemal Paşa, Lâtife Hanım’la evlendi.
- Gülümsedim yine pc başında yorumsuzca ki Atam evlenmiş,
hüzün sonra yine yüzümde ama..
**29 Ocak 1979 – Türk müziği dalında ilk kez beste yarışması açıldı.
- Harika dedim.. bunu bilmek de güzel.
**31 Ocak 1729 – İbrâhim Müteferrika tarafından Türkiye’de ilk matbaa kuruldu.
- ve evet Edebiyatımızın kağıtlara basılabilmesi sözlerin kağıtlarda yine kurşuna dizilebilmesi için kalemlerle, ilk matbaayı kuran yegane isim.. Gurur ile hayatını okumaya başladım ve yaptığı efsanevi işleri..
" Hayatı:
Matbaa denilince akla ilk gelenlerden biri olan İbrahim Müteferrika 1674 yılında Macaristan’ın Kaloşvar şehrinde doğdu. Türkler tarafından esir olarak İstanbul’a getirildi. Burada Müslüman oldu ve müteferrikalık yaptı. "Müteferrika", sarayda padişah veya vezirlerin işlerine bakan görevlidir Başka diller de bilmesinden dolayı yabancı devletlerle iletişim kuran heyetlerde bulundu. Geçici bir süre için Türkiye’ye davet edilmiş olan Macar beyi Ferenc Rakoczi’nin hizmetine verildi. Macaristan’daki öğrenimi sırasında basım ve hak işlerini de öğrendiğinden matbaa kurmak istedi ve 1719-1720 yılları arasında matbaayı kurmayı başardı. 1719 yılında ilk kez Marmara Denizi haritasını basmayı başardı. 1745 yılında vefat etmiştir.
Matbaacılığı :
Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 yılında Paris’e elçi olarak gönderilen Yirmisekiz Mehmed Çelebi yanında oğlu Mehmed Said Efendi’yi de götürmüştü. Yirmisekiz Mehmet Çelebi, sefaretnamesinde Fransa’ya yönelik çok önemli bilgileri verirken, oğlu da boş durmamış ve birçok yeniliğin Osmanlı İmparatorluğuna taşınmasını sağlamıştır. Mehmet Sait Efendi Paris’te iken bir matbaaayı da ziyaret etmiş ve İstanbul’a dönüşünde bu konuda çalışmaya da karar vermişti. İbrahim Müteferrika, İstanbul dönüşü Mehmet Sait Efendi ile tanıştıktan sonra beraberce bir matbaa kurmak için çalışmalara başladılar. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa onların düşüncelerini destekledi. Matbaanın açılmasına ancak dini olmayan eserler basmak şartı ile izin verildi ve Şeyhülislâm Abdullah Efendi’den dinle ilgili olmayan eserlerin basılabileceği yönünde bir fetva, III. Ahmet’ten de uygunluk fermanı aldılar. 16 Aralık 1727 tarihinde Darü’t-Tıbâati’l Amire adlı ilk matbaanın kurulmasına başlanıldı .Makina ve Latin alfabesi kalıpları yurtdışından getirtildi. (Arap alfabesi kalıplarının kaynağı ise açık değildir ve Müteferrika tarafından yapıldığına dair bulgular vardır.) Yalova’da bir kâğıt fabrikası (Kağıthane-i Yalakabad) kuruldu.. 1729 da matbaanın ilk basılan kitabı Vankulu Lügatı oldu. Ardından tarih ve coğrafyayla ilgili ve sözlük olan 16 eser daha yayımladı ve bastığı toplam eser sayısı 17’yi, cilt sayısı ise 22’yi buldu. "
Son olarak,
hayat kısaydı tarihe göz gezdirirken tarihi de şu zamanda gözden geçirirken anladım ki yapılan iyilikleri çokça yok etmeyi başarmışız kıymetleri yine ölünce anlayıp şaha kaldırmışız ve kötülükleri büyüttükçe büyütmüşüz.
Böyle mi olmalıydı dedim klavyemdeki harflere bakarak ve itinalı bir cümle ile teselli yazmayı düşündüm bulamadım, kısır bir döngüyü kendime döndere döndere anlatmak gibi birşeydi klavye başındaki halim.
Yine de herşeyde bir hayır vardır sözünü sakladığım aklımın en kuytu köşesinden yine çıkarıp buraya yazdım.
" Herşeyde bir hâyr vardır "
Tarihimiz güzelleşsin, bizden sonrakiler iyi şeyler okusun duâsı ile bitirdim yazımı.
Evet gece olmak üzereydi ve ben böylece bir günü daha tarihe gömmüştüm farkında olmadan ilerleyen zaman ile..
..
Tarihi birde benim gözümden sabredip sonuna kadar okuyan tüm şiir ve edebiyatseverlere teşekkür ederim, sonsuz saygılar.
Ocak2016 / Z. Nâr
Not: Edindiğim bilgiler "tırnak" içindedir ve bilgiler için yine google yürekten teşekkürler.
YORUMLAR
Bir çok şairi, yazarı, kahramanı,
değerlisini, değersizini
saklasa da toprak bağrında,
bir çok insanında yaratılışında payı vardır.
Fatiha'mızı okuduk Allah'ım şu anda haberdâr eylesin.
Tümüne ve bilhâssa Şehitlerimize.
Güzel eserlerin kaldığını
güzel insanların güzel eserleri aktaracağını
görmüş oldu(m)k bu yazıdan sonra
kim bilir
gelecek nesil belki sizden de bahs edecek
belki bir takvim yaprağına sizinde
adınız işlenecek
'Değerleri tekrardan kalemi ile kurşuna dizen kişi 'Nâr-ı Çiçek' denecek kim bilebilir.
Velhâsıl demem o ki
hep kötü gitmez ya bu düzen
PKK nın olmadığı bir zaman da gelecek inşâAllah.
Ayaklar altına alınan insanlık, suya batmamak ve evlatlarına nefes aldırmak için direnmeyecek.
İnsanın içinin acımadığı o günler gelecek ben inanıyorum.
Zîrâ
Vardır bir ' hayır ' umudu ne güzel, ne gizli bir dokunuştur yüreğe..
-Bismillah-
Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlıdır ve olur ki sevdiğiniz şey de sizin için bir şerdir.
Allah bilir de siz bilmezsiniz.
(Bakara Suresi 216 )
Her şerrin hâyırlısı diyelim
insan olmanın, Allah'ın kulu olmanın(olmaya çabalamanın)
sevgilisinin Ümmet-i olmanın(lâyık olmaya çalışmanın)
Müslüman olmanın(ırk ayırmaksızın)
sadece düşüncelerin savaştığı bir ülkede
yaşamanın şükrü ve gururu ile.
Çok değerliydi
ille de PC başında bir hüzün, bir gurur, bir bakış
çok şeyi yakalayış
bu duygu çemberine bizi de dahil etmeniz.
Teşekkürler çok...
Nar-ı Çiçek
Gelişiniz hep naif.. Hep huzur..
Amacım değerli olanlari hatırlayıp hatırlatmak idi.
Değer verip okumanız mutlu etti.
Ilerimi bilmiyorum ama şuan ki hayatı yaşamak hiç de akıl işi değil. Zira hayat ağır.
Yorumunuz ve konuya b'akışınız öyle huzur ki...
Âmin diyerek okudum usulca.
Nasıl güzel bir bakıştır bu...
Teşekkür ediyorum sevgili Zeynep.
Râbbim içinizdeki güzellikleri ve huzuru daim eylesin.
Sevgiler çok.
Gerek şiir ve edebiyattaki bilgeliğiniz. Gerekse güven veren yazar duruşunuzla. Vermiş olduğunuz bilgileri tekrar araştırma gereği duymadan okutup, bilgilenmemizi ve bildiklerimizi hafızamızda tazelemimize sebep olduğunuz için, sonsuz teşekkürler değerli şair.
Yazınızın sonunda aklıma düşen soru -ne zaman bir insanın kıymetini yasarken anlayacağız?-
Ve maalesef görünen o ki; Gelecek nesillere güzel bir tarih bırakmıyor insanlık. Gitgide değer kaybediyoruz.
Saygıyla
Nar-ı Çiçek
Değerlilerimizi hatırlamak ve hatırlatmak idi amacım değerli şâir.
Değer verip okumanız tarih adına mutlu etti.
Zira insanlığın özü tarihte gizli..
Sonsuz saygılar ve teşekkürlerimle.
Az kalsın gözden kaçıracaktım ' böylesine kıymetli bir birinden değerli tarihin tozlu saflarından günümüze değin yaşanmış ve bir topluna dünyaya hitap etmiş hepsi bir birinden değerli yazarları ' tarihin yine tozlu sayfasına vefatları ile Rahmete kavuşmuş siyaset adamlarını .tarihin öneli gelişleri .birbirinden aydınlatıcı bilgileriyle .' bir an zamanda yolculuk yaparken sıkılmadan yorulmadan .büyük bir merakla okudum .ve emeğinize güzel yüreğinizin vefasına sağılık diliyorum ..
teşekkür ve sevgilerim ile' sevgili Nar-ı Çiçek han.fendi..
Nar-ı Çiçek
Teşekkürler sevgili Beren..
Selam olsun güzel gönlüne.
En son tüten ocak derkenki ocaktan değişik dumanların çıktığı bir ocak olarakda tarihe düşecek bu o/cak.
Hani ola/cak
Yapıla/cak
Gelecek, gidecek
Mahalle hanımları gibi cak da cak, cek de cek
Keşke yeni nesillere bırakabileceğimiz güzel şeyler olaydı.
Tebrik ederim güne düşen güzel yazınızı
Selam ile
Sevgili Nar-ı Çiçek, yazınızı güne taşıyan değerli seçki kuruluna teşekkürlerimi iletmek isterim bu sayede daha çok insana ulaşması mutluluk verici.
Sayfanızda soluklanmak çok güzel, duyumsadığım sıcaklık ve o naif yürek sesiniz eşsiz bir güzellik.
Varlığınız bu bahçenin nadide çiçeklerinden biri bu yüzden koklamaya doyamadığım ender kalemlerden birisiniz ve varlığınızla değer bulduğum ve değerleri yücelten…
Yorgun bir hayatın kıyısında zaman zaman sözler kifayetsiz kalabilmekte ve sayfalar yazmak bir yetmiyor ki dün kerelerce okuduğum değerli paylaşımınıza yorum getirmemiştim. Yorgun bir ruh bazen çöken rehavet ile sessiz kalmama sebebiyet veriyor.
Hayatta üç şeye inancım tam: Maneviyat, sevgi ve iyi niyet üstelik konu ne olursa olsun bu bağlamda bu üç değerin ışığında yaşamak ve yazmak ruhuma en iyi gelen.
İmza attığınız değerli çalışmanız hoş esintiler taşındı geçmişten günümüze ulaşan zaten bir parçamız hep dünün esaretinde.
Güzel yüreğinize selam olsun sevgili dostum ve tüm güzellikler sizinle olsun.
Bana tuttuğunuz ışık için ayrıca teşekkürler ve nadide varlığınız içinde.
Yürek dolusu sevgilerimle…
Nar-ı Çiçek
...Kimi zaman gül huzuru doğar insanın içine.
Öyle bir huzur veren etkisi var kaleminizin ben de inanın...
Sizi birkaç aydan beri takip ediyorum. Yazilarınızda imgeler çokluğu yanı sıra, sıradan bir hayatı ustaca anlatan cümleleriniz var.
Öyle yazılarınızı okudum ki ve öyle bir zaman da öyle bir ahvâl ile yaşadım ki anlatılanı ve o an ki karanlığıma tuttuğu ışığı ve tavsiyeleri size anlatamam. Benim fazla vaktim yoktur aslinda ve vakit oldukça buralara gelirim zira hayat telâşı bitmiyor. Ama geldiğim de ise sizin kaleminizi okumayi ihmal etmiyorum. Zira faydası hep olan bir mürekkebe sahip kaleminiz.
O yüzden siz hep yazın...
Sizin aracılığınızla seçki kuruluna, ayrıca size de yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.
Yaptığım araştırmayı ve düşüncelerimin okunması mutlu etti.
Her daim saygı ve sevgiyle.
Gülüm Çamlısoy
Sevgili yazarım, ben de sizi okumayı ihmal etmiyorum demek ki kalp kalbe karşı.
Çok çok teşekkür ederim. Yağmurlu bir günden en aydınlık dilek ve sevgilerimi gönderiyorum tüm yüreğimle.
Bir sultan kraliçelik tacını giymiş bile
Güne gelen yüreğe, emeğe, kaleme, kelama bereket
Saygı ve selamlarımla Nar-ı Çiçek Sultan...
levent taner tarafından 1/16/2016 12:55:52 PM zamanında düzenlenmiştir.
Nar-ı Çiçek
Emek ve değer verip okuduğunuz için teşekkür ederim.
Sonsuz saygılar.
...
Öncelikle emeğinize ve güzel bakışınıza saygımla . Okumam gereken faydalı bir gözlemle birlıkte aydınlatıcı bir yazıydı . Tarihimizi anımsatıcı bir yazgı .
Sanki zamanla zaman içinde geçen bir yolculuktu yazınız.
Bir film şeridi gibi ruhumda canlandı bir an inanın . Sonra ;
'Google' ilgimi çekti ve tarihcesini merak ettim .Faydalı olabileceğini umduğum için paylaşıyorum ;
'Google Inc. (NASDAQ: GOOG), internet araması, çevrim içi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketidir. İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirir, ek olarak bunlara ev sahipliği yapar.[5] Kârının büyük kısmını AdWords programı aracılığıyla reklamlardan elde etmektedir.[1][6] Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada kurulmuştur. İkili, sık sık "Google Guys" olarak anılmaktadır.[7][8][9]
Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar.[10] Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir.[11] Gayri resmi sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen[12] "Don't be evil" (Kötü olma) dır. 2006 yılında, halen şirket merkezi konumunda olan Mountain View, California'ya taşınmıştır.[13][14]
Google'ın dünya çapında veri merkezlerinde bir milyondan fazla sunucuda çalıştığı,[15] bir milyardan fazla arama isteğini işlediği[16] ve kullanıcıları tarafından oluşturulan verinin gün başına yirmi dört petabayt olduğu tahmin edilmektedir.[17][18][19][20] Kuruluşundan bugüne dek gerçekleşen büyüme hızı, şirketin temel web arama motorunun ötesinde ürünler, satın almalar ve ortaklıklar zincirinin meydana gelmesini sağladı. Şirket, Orkut, Google Buzz ve Google+ gibi sosyal ağ araçları ile elektronik posta hizmeti Gmail servisi gibi çevirmiçi verimlilik yazılımları sunmakta, ek olarak, web tarayıcısı Google Chrome, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı Picasa ve anlık mesajlaşma Google Talk gibi uygulamalarla masaüstüne kadar uzanmaktadır. Bunlar dışında, Android mobil işletim sistemi gelişimine öncülük yapmıştır. Cr-48 ana işletim sistemi olarak da bilinen yeni Google Chrome OS,15 Haziran 2011 tarihinden beri, Samsung 5 Serisi[21] ve Acer AC700[22] gibi ticari Chromebook'larda[23] kullanılmaktadır.
Alexa, internette en çok ziyaret edilen web sitesi olarak ABD odaklı "google.com"'u listelemektedir, YouTube, Blogger, Orkut gibi Google'a ait diğer siteler ve çok sayıda uluslararası Google sitesi (google.co.in, google.co.uk vb.) ise en çok ziyaret edilen siteler arasında ilk yüz içinde yer almaktadır.[24] Ek olarak şirket, BrandZ marka değeri veritabanı listesinde ikinci sırada yer almaktadır.[25] Buna karşın Google, gizlilik, telif hakkı ve sansür gibi konularda eleştiriler almaktadır.[26][27]'
Google, Dünya'nın En Büyük Güneş Enerjisi Projesini Başlattığını da öğrenmiş oldum bu arada.
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayrıca aşagıda ki addblock browser programını indirirseniz gereksiz reklamlar / bilgiler tarafından rahatsız edilmeden ve güvenli bir biçimde örütbağda (internette ) gezinebilirsiniz .
Reklamları engelleyen Adblock tarayıcısı
https://adblockbrowser.org/
her şerde bir hâyr vardır elbette
okumak için yeniden için uğrayacağım sayfanıza
Çok teşekkür ederim .
Saygımla ,
.
YAŞAYANKELİME tarafından 1/16/2016 1:12:28 AM zamanında düzenlenmiştir.
Nar-ı Çiçek
Ne kadar naif bir yorum
ki sayenizde bende yeni bilgiler edindim.
Ben vakit bulunca hele de tarihi okumayi seviyorum. Araştırdıklarımı da imkanim elverirse paylaşırım. Maksat birşeyleri irdelemek yahut olur da aciz emeğim karşısında birilerinin değerli birşeyleri öğrenmesine vesile olmak ve dahî hatırlatmak.
Evet "herşeyde ve de her şer de bir hâyr vardır"
Bu söz ile çokça sabreden teselli bulan bir insanım.
Varlığınız güzeldi.
Teşekkürler sevgiler çok.
YAŞAYANKELİME
01 Ocak 1929: Millet Mektepleri açıldı.
01 Ocak 1929: Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati 35 yaşında hayatını kaybetti. (D. 1894)
01 Ocak 1936: İlk yılbaşı tatili.
01 Ocak 1941: Behice Boran'ın çıkardığı aylık fikir ve sanat dergisi (Yurt ve Dünya)'nın ilk sayısı çıktı
01 Ocak 1959: Küba Devrim günü.
02 Ocak 1981: Türk folklör araştırmacısı ve masalcı Eflatun Cem Güney hayatını kaybetti.
02 Ocak 2009: İP üyesi Halil Oyman hayatını kaybetti.
03 Ocak 1922: Mersin'in Fransız işgalinden kurtuluş günü.
03 Ocak 1930: Atatürk, Mili İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'ne ilk üye oldu.
03 Ocak 1961: Basın İlan Kurumu kuruldu.
04 Ocak 1963: Müzik adamı Muzaffer Sarısözen hayatını kaybetti.
04 Ocak 1991: Zonguldak’ta 'Büyük Madenci Yürüyüşü' başladı.
05 Ocak 1921: Adana’nın kurtuluşu.
05 Ocak 1921: Çerkez Ethem, Yunan ordusuna sığındı.
05 Ocak 1930: SSCB'de tarımda kollektivizm başladı.
05 Ocak 1953: Karikatürist Ramiz Gökçe hayatını kaybetti.
05 Ocak 1972: Atatürk'ün Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras hayatını kaybetti.
05 Ocak 1973: Şair yazar Arif Nihat Asya hayatını kaybetti.
06 Ocak 1967: Vietnam Savaşı başladı.
06 Ocak 1969: ODTÜ'yü ziyaret etmek isteyen ABD'nin Ankara Büyükelçisi Commer’in arabası devrimci öğrenciler tarafından yakıldı.
06 Ocak 1991: Besteci, müzik adamı, ilk Türk operası Özsoy'un yazarı A. Adnan Saygun hayatını kaybetti.
06 Ocak 2013: 'Ağır Roman' yazarı Metin Kaçan intihar ederek hayatına son verdi. (Cesedi 18 Ocak günü bulundu.)
07 Ocak 1946: Demokrat Parti kuruldu.
08 Ocak 1933: 1. Beş Yıllık Kalkınma Planı kabul edildi.
08 Ocak 1996: Gazeteci Metin Göktepe ölü bulundu.
08 Ocak 2006: Film yönetmeni Özdemir Birsel hayatını kaybetti.
08 Ocak 2014: Tiyatro oyuncusu Selçuk Uluergüven hayatını kaybetti.
09 Ocak 1920: Kuvayı Milliyeci Yahya Kaptan Gebze'de şehit edildi.
09 Ocak 1905: Rus Çarı’nın kışlık sarayı önünde eylem.
09 Ocak 1964: Yazar Halide Edip Adıvar hayatını kaybetti.
09 Ocak 1980: Ressam yazar Nurullah Berk hayatını kaybetti.
09 Ocak 1990: Aydınlık yazarı ve şair Cemal Süreya hayatını kaybetti.
09 Ocak 1996: İşadamı Özdemir Sabancı müdürü ve sekreteriyle birlikte öldürüldü.
09 Ocak 2014: Türk sinemasının kötü adamı Süheyl Eğriboz hayatını kaybetti.
09 Ocak 2014: Ressam Erdal Alantar hayatını kaybetti.
10 Ocak 1883: Rus yazar Tolstoy doğdu.
10 Ocak 1921: Birinci İnönü Zaferi.
10 Ocak 1959: Eski İçişleri Bakanı Şükrü Kaya hayatını kaybetti.
10 Ocak 1968: Milli Mücadele komutanlarından Ali Fuat Cebesoy hayatını kaybetti.
10 Ocak 1979: İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi ülkesini terk etti. Mısır'a yerleşti.
10 Ocak 1945: Teşrinevvel, Teşrinisani, Kânunuevvel ve Kânunusani aylarının adları, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak olarak değiştirildi.
10 Ocak 1961: Çalışan Gazeteciler Bayramı. 212 sayılı Basın Kanunu Kabul edildi. Yasayı protesto eden basın patronları 3 gün gazete çıkarmadı.
10 Ocak 1985: TRT'de 'Anı, devrim, özgürlük' gibi kelimeler yasaklandı.
10 Ocak 2001: Yazar Necati Cumalı yaşamını yitirdi. 2000'e Doğra dergisinde de yazarlık yaptı. (Doğ: 13 Ocak 1921)
11 Ocak 1929: SSCB'de çalışma süresi 7 saate indirildi.
11 Ocak 1937: Kurtuluş Savaşı komutanlarından Nuri Conker hayatını kaybetti. (D. 1888)
11 Ocak 1939: Aydın'da köylüye toprak dağıtıldı.
11 Ocak 1943: Kızıl Ordu, Stalingrad kuşatmasını yardı.
11 Ocak 1961: Adalet Partisi (AP) kuruldu.
11 Ocak 1963: TBMM'de komünizmle mücadele komisyonu kuruldu.
11 Ocak 1972: Bangladeş'in bagımsızlık günü.
11 Ocak 1995: Yazar Onat Kutlar uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
11 Ocak 1998: Basketbol çalıştırıcısı Aydan Siyavuş hayatını kaybetti.
11 Ocak 1999: Film ve tiyatro sanatçısı Öztürk Serengil hayatını kaybetti.
11 Ocak 1999: 56. Hükümet Bülent Ecevit Başkanlığında kuruldu. Ecevit 4. kez başbakan oldu.
12 Ocak 1919: İstanbul’da Meclis-i Mebusan toplandı. Antep direnişi başladı.
12 Ocak 1944: Mareşal Fevzi Çakmak Genelkurmay Başkanlığından emekli edildi.
12 Ocak 1952: ABD yönetimi, Marshall Planı çerçevesinde Türkiye'ye 58 milyon dolar askeri yardım yapılmasına karar verdi.
12 Ocak 1973: Milli Gazete yayın hayatına başladı.
12 Ocak 2013: Tiyatro sanatçısı Alev Sururi hayatını kaybetti.
12 Ocak 2014: Arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel hayatını kaybetti.
13 Ocak 1920: İşgali protesto amacıyla yapılan Sultanahmet Meydanı mitingine 150 bin kişi katıldı.
13 Ocak 1925: Kurtuluş Savaşı komutanlarından Halit Paşa, TBMM'de Ali Çetinkaya'nın tabancasından çıkan kaza kurşunuyla hayatını kaybetti.
13 Ocak 1951: TKP tevkifatları başladı.
13 Ocak 1953: Tito, Yugoslavya devlet başkanı seçildi.
13 Ocak 1973: Yazar eleştirmen Sabahattin Eyüpoğlu hayatını kaybetti.
13 Ocak 2012: KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 88 yaşında hastanede hayatını kaybetti. 17 Ocak günü devlet töreniyle Cumhuriyet Parkı'na defnedildi.
13 Ocak 2012: Fenerbahçe futbol takımının efsane oyuncusu Lefter Küçükandonyadis hayatını kaybetti. (D: 22 Aralık 1925)
13 Ocak 2014: Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu yazar Kemal Bekir hayatını kaybetti.
14 Ocak 1914: İzmir'de İTC'liler tarafından Altay Spor Klübü kuruldu.
14 Ocak 1923: Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım İzmir’de hayatını kaybetti.
14 Ocak 1938: Sadabat Paktı anlaşması TBMM tarafından onaylandı.
15 Ocak 1902: Şair Nazım Hikmet Selanik'te doğdu.
15 Ocak 1915: Sarıkamış Harekatı sona erdi.
15 Ocak 1949: İmam Hatip Liseleri açıldı.
15 Ocak 1952: ABD, Türkiye'nin NATO'ya girişini onayladı.
15 Ocak 1970: Kaddafi, Libya'nın devlet başkanı ilan edildi.
16 Ocak 2013: Çağdaş Türk ressamı Burhan Doğançay hayatını kaybetti.
17 Ocak 1920: Fransız işgaline karşı Urfa direnişi başladı.
17 Ocak 2013: Gazeteci yazar Mehmet Ali Birand, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
18 Ocak 1956: Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan hayatını kaybetti. (D. 1888)
18 Ocak 1993: İP Van üyesi Orhan Karaağar öldürüldü.
19 Ocak 1920: Maraş direnişi başladı.
19 Ocak 1990: Yazar Sabahattin Selek hayatını kaybetti.
19 Ocak 2005: SEKA'nın kapatılmasını protesto eden işçiler fabrikadan çıkmama kararı aldı.
19 Ocak 2007: Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikast sonucu Şişli'de öldürüldü.
19 Ocak 2008: Spor yazarı gazeteci Cüneyt Koryürek trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.
19 Ocak 2009: E. Jandarma Gazi Albay Abdülkerim Kırca Ergenekon tertibine isyan ederek intihar etti.
19 Ocak 2013: Prof. Dr. Toktamış Ateş hayatını kaybetti.
19 Ocak 2013: Devlet Tiyatroları sanatçısı ve rejisör İsmet Hürmüzlü hayatını kaybetti.
20 Ocak 1921: İlk Anayasa kabul edildi.
20 Ocak 1936: Ankara'da Endüstri Kongresi toplandı. İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı esasları kabul edildi
20 Ocak 1952: Savunma Bakanlığı, Kore'de 34 subay, 46 astsubay ve bin 252 erin şehit olduğunu açıkladı.
20 Ocak 1973: Cemal Madanoğlu ve 31 kişi hakkında 'Anayasayı ıskat'tan dava açıldı. Dava açılanlar arasında Doğan Avcıoğlu, İlhan Selçuk ve İlhami Soysal da var.
20 Ocak 1975: ASALA terör örgütü kuruldu.
20 Ocak 1989: İşadamı Asil Nadir, Günaydın ve Güneş gazetelerini satın aldı.
20 Ocak 1993: Anayasa Mahkemesi dini bayramlarda Bayram dışında gazete çıkarılmasını yasaklayan yasayı iptal etti.
20 Ocak 2013: Gazeteci Sadun Tanju hayatını kaybetti.
21 Ocak 1924:Sovyet Devrimi lideri Lenin hayatını kaybetti.
21 Ocak 1925: Arnavutluk Cumhuriyeti ilan edildi.
21 Ocak 2013: Yazar İsmet Kür 97 yaşında hayatını kaybetti.
21 Ocak 2013: Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara hayatını kaybetti.
22 Ocak 1921: Çerkez Ethem Yunanlılara sığındı.
22 Ocak 1946: Mahabat Kürt Cumhuriyeti İran’da ilan edildi.
23 Ocak 1913: Babıâli Baskını.
23 Ocak 1978: Türkiye 1. Kömür Kongresi Zonguldak'ta yapıldı.
23 Ocak 1995: Posta ve Yein Şafak gazeteleri yayın hayatına başladı.
23 Ocak 2005: Yazar Atilla Özkırımlı hayatını kaybetti.
24 Ocak 1980: Türk ekonomisinde radikal liberal kararlar alındı. Develüasyon yapıldı. Türk ekonomisi ulusulararası şirketlere açıldı.
24 Ocak 1993: Gazeteci yazar Uğur Mumcu, uğradığı bombalı saldırı sonucu Ankara’da hayatını kaybetti.
24 Ocak 2001: Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan 4 korumasıyla birlikte uğradığı suikast sonucu şehit edildi.
24 Ocak 2006: Tiyatro sanatçısı Mümtaz Sevinç hayatını kaybetti.
24 Ocak 2007: Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem İpekçi hayatını kaybetti.
24 Ocak 2010: İşadamı ve fotoğraf sanatçısı Şakir Eczacıbaşı hayatını kaybetti.
25 Ocak 1755: Moskova Üniversitesi kuruldu.
25 Ocak 2009: Gazeteci Orhan Duru hayatını kaybetti.
25 Ocak 2010: Tiyatro sanatçısı Nedim Doğan hayatını kaybetti.
25 Ocak 2011: Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı halk hareketi başladı.
26 Ocak 1948: Milli Mücadele komutanı Kâzım Karabekir hayatını kaybetti.
26 Ocak 1963: Hürriyet gazetesi muhabiri Yüksel Kasappaşı, foto muhabiri Abidin Behpur ve şoför Yüksel Öztürk görev için gittikleri Çatalca yakınlarında donarak hayatını kaybettiler.
26 Ocak 2012: Sendika önderi, Türkiye İşçi Partisi'nin kurucu Genel Başkanı TPK üyesi Avni Erakalın hayatını kaybetti.
27 Ocak 1299: Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşu.
28 Ocak 1918: Sovyet Kızıl Ordu kuruldu.
28 Ocak 1920: Misak-ı Milli ilan edildi.
28 Ocak 1921: Mustafa Suphi ve arkadaşları öldürüldü.
28 Ocak 1954: Köy Enstitüleri'nin kapatılması yasasının kabulü.
28 Ocak 1981: Şair Özdemir Asaf hayatını kaybetti.
28 Ocak 1993: Genelkurmay Başkanlığı, 'darbe devrinin' kapandığını açıkladı.
28 Ocak 1997: Basın kuruluşları kültür ürünleri dışında ürün dağıtamayacak. Promosyon Yasası yürürlüğe girdi.
28 Ocak 2012: Türkiye'nin ilk güzeli Keriman Halis Ece (Tamer) hayatını kaybetti. (D: 1913)
28 Ocak 2013: Taverna müziği sanatçısı Ferdi Özbeğen hayatını kaybetti.
29 Ocak 1923: Mustafa Kemal, Latife Hanım'la İzmir'de evlendi.
29 Ocak 1991: Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya hayatını kaybetti.
30 Ocak 1933: Hitler, Almanya Devlet Başkanı oldu.
30 Ocak 1948: Hindistan lideri Mahatma Gandi uğradığı suikast sonucu öldürüldü.
30 Ocak 1978: Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP) kuruldu.
30 Ocak 1998: Karikatürist Ali Ulvi Ersoy hayatını kaybetti.
30 Ocak 2009: Prof. Dr. Uçkun Geray hayatını kaybetti. Geray İP üyesiydi.
31 Ocak 1929: Bolşevik devrimi liderlerinden Troçki sürgüne gönderildi.
31 Ocak 1931: Gümrük ve Tekel Bakanlığı kuruldu.
31 Ocak 1958: Suriye ve Mısır 'Birleşik Arap Cumhuriyeti' adı altında birleşti.
31 Ocak 1961: Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikasında 2 bin 400 işçi grev başladı.
31 Ocak 1990: Prof. Dr. Muammer Aksoy uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.
Kaynak AYDINLIK
Okurken Şimdi fark ettim . Gözüme ilişiverdi birden.
Naif ve dup duru kalemize selam ve sevgímle daima
geleceğin tarihini çiziyoruz Biz şimdi aslında
Kutluyorum
Daimi Duamla
.......
.
Nar-ı Çiçek
Tarihte olanlarin tamamini okutmaniz mutlu etti. Emeginizesonsuz teşekkür ve sevgiler.
Var olasiniz.
YAŞAYANKELİME
Kurtuluş Mücadelemiz'den, Cumhuriyet'imizin ilanından...
Türkiye'yi yaratan devrimlerle demir ağlarla örülen bir ülkeye...
Savaştan çıkmış yorgun bir halkın millet olma, devlet olma yolundaki Dünya tarihini değiştiren mucizevi hikâyesi...
"Bunu başaracak güç ve irade halkımızda mevcuttur." Gazi Mustafa Kemal Atatürk
hatırlanmak ve hatırlatmak tek eylemdir aslında
yazıyla da olsa tarihimizi hatırlayıp , anımsattığnız için çok teşekkür ederim yeniden
başarılarınızın daimini diliyorum .
sevgimle .
.