- 520 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ÇOCUĞUNUZ OTİZM ENGELLİYSE…
ÇOCUĞUNUZ OTİZM ENGELLİYSE…
Kendinizi olduğunuz gibi kabul ederek yola çıkmak sizi yolda karşılaşacağınız güçlükler karşısında daha güçlü kılacak ve başarıya ulaştıracaktır.
Diyelim ki Kütahya’dan Üsküp’e taşınıyorsunuz. Taşındığınız yabancı ülkenin geleneği göreneği kültürü ile tanışıyorsunuz. Eğer Üsküp’te Kütahya’nın geleneği göreneği kültürünü uygulamaya kalkarsak Üsküp’ü anlayamaz, geleneğine göreneğine kültürüne ters düşeriz. Çünkü Üsküp’ün kendine has münhasır geleneği göreneği kültürü vardır. Üsküp’ü anlamak için geleneği göreneği kültürünü öğrenmeli, yeni sayfa açmalıyız. Kendi kültürümüzden farklılıkları anlamaya başladığımız zaman Üsküp’ü öğrenmeye başlarız.
Otizm ’de böyle bir şey. Anne babaların nasıl kendilerine münhasır algıladığı kültür varsa da çocuklarının da kendisine has kültürü vardır. Anne baba kendi kültürü dışında çocuklarının yeni kültür durumuyla karşı karşıyadır. Anne ve babaların çocuklarının otizm engeli ile ilgili zayıflıklarını ve üstünlüklerini iyi öğrenmeleri gerekmektedir. Var olan anne babanın yaşadığı kültür ile çocuğun yeni kültürü arasında çok ince bir köprü kurulması vazifesi aileye aittir. Öyle bir denge kurmalı ki anne baba çocukları ve ortam kültürü arasında uyum söz konusu olsun. Bu dengeyi kurar çocuğun otizm engelini anlamaya başladığınızda otomatikman çocuğun dünyasına da yavaş yavaş girersiniz. Onu tanımaya o da sizi tanımaya başlar. Anne Baba esasında otistik çocuğuna tercüman vazifesi görecektir.
Otistik çocuğu olan anne babalara tavsiye olarak günlük tutmalarını öneririz. Çocuğun her gün aldığı eğitim ve gelişim süreçlerini not ederek çocuğunuzdaki farkları görebilirsiniz. Otistik çocuğu olan anne babalar kesinlikle çocuklarını kendi hallerine yalnız bırakmamalıdırlar. Çünkü otistik çocuğun gelişimi istikrarlı bir eğitim, ilgi ve alakaya bağlıdır. Anne babaların çocuğun eğitimi süresince umutlu olmaları ve her daim azimle gayret etmeleri çocuğun gelişiminin önünü açacaktır. Çünkü Gerçeğin dağlarına umutsuzlukla çıkılmaz der Nietzsche.
Otistik çocuğunu tanıyın. İnsan bilmediği şeyin düşmanıdır derler. Otistik çocuğun özelikleri aşağıdaki gibidir:
- Konuşmada zorluk yaşayabilirler.
- Detayları iyi görseler de parçaları bir araya getirmede zorluk çekerler. Mesela hangi elbiseleri giyeceklerini bilebilirler ama hangi elbiseyi önce giyeceklerini bilemeyebilirler.
- Hafızlarını zor kullanırlar.
- Mesela vagonlu tren oyununda trenin vagonları çektiğini ayırt edemezler.
- Empati yapamazlar ve insan ilişkilerinde hoşgörülü davranmayabilirler.
- Hiçbir sese tepki göstermeyebilirler.
- Yap-Boz oyunlarına ilgi göstermeyebilirler.
- Bedensel hareketlerinde dikkatlidirler.
- Hayal kurma ve zihinde canlandırma sınırlıdır.
- Sakarlık yapabilirler.
- Evde hangi oda da olduklarını bilemeyebilirler.
Çok değişik tepki ve davranışlarda bulunabilirler. Bundan dolayıdır ki ailenin çocuğun davranışlarına yönelik günlük not tutması önemlidir.
Netice de otistik çocuğun yetişmesinde uzman desteği almak şarttır. Aileler şunu unutmamaldır ki otizmin tedavi edildiğini ve piyasada bu konu ile ilgili uzmanlar, internet siteleri, kitaplar ve konferansların olduğu unutulmamaldır.
Otizm ile ilgili ibretli haberler aşağıdaki gibidir;
ABD’de otistik olarak doğan ve ’Ayakkabısını bile bağlayamaz’ denilen Jacob Barnett, şimdi 14 yaşında ve kuantum fiziği mastırına başlıyor.
(www.milliyet.com.tr/-ayakkabi-bile-baglayamaz-/dunya/detay/1707438/default.htm)
Temple Grandin, Time dergisinin ‘2010’un En Etkili 100 İsmi’ listesinde ‘Kahramanlar’ kategorisinde yer alıyor. Çok sayıda hayranı var, seminerlerinde kalabalıklar toplanıyor. Hayatı film oldu; geçen yıl yedi Emmy ödülü kazandı. Peki onu bu kadar özel kılan ne? Grandin, otizmle doğan bir hayvanbilimci. Dört yaşına kadar konuşmayan bu tuhaf kadın, hem geliştirdiği sistemlerle Amerika’da hayvancılık sektörünü değiştirdi, hem de otizm konusunda farkındalık yarattı.
(www.hurriyet.com.tr/otistik-dahi-16768412)
Son zamanlarda dünyada tüm ilgiyi üstüne çeken 12 yaşındaki çocuk dahiyi duymuşsunuzdur. Bu çocuk 12 yaşındaki Jacob, bir tür otizm çeşidi olan asperger sendromuyla doğmuş.. Ancak farklı oluşu onu tam bir deha yapmış. Matematik zekâsı, Einstein’dan bile yüksek. Kendini de izafiyet teorisinin eksikliğini kanıtlamaya adamış.?!
(engelliler.gen.tr/f67/otizmli-cocuk-ve-yetiskin-dahi-insanlar-9575/)
Topu penaltı noktasına koymadığınız sürece hiç kimse sizin için gol atmanız için gayret etmez.
YORUMLAR
Toplumumuz için değerli bilgilendirme iz için teşekkürler. Sevgiyle ve mutlulukla kalın.