- 529 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Dostluk ve iletişim
DOSTLUK VE İLETİŞİM
Dostluk nedir?
Hepimiz acı günümüzde yanımızda acımızı paylaşacak, sevincimize ortak olacak dostlarımızın olmasını isteriz. Ancak dost seçimine dikkat etmek toplumumuzun dikkat ettiği önem verdiği bir durum değil.
Dostluk konusunda çok kitaplar okumuş ve bu konuda “edebi üslup” ta mektuplar yazmış bir insan olarak toplumumuzda çok insanın özellikle de gençlerin arkadaş ve dost seçimine dikkat etmediklerine şahit oluyorum.
Biraz düşünecek olursak kötü alışkanlıklarımızın çoğunu dost zannettiğimiz arkadaşlarımız sayesinde edindiğimizi görürüz. “Bir defadan bir şey olmaz “ diyerek bizi kötü alışkanlıklara bulaştırarak bizim gerçek dostumuz olduklarını iddia ederler.
Ama kitap okumak gibi güzel alışkanlıklarını bize aşılamaya çalışan insanları ise ya biz veya çevremiz bizden uzak tutarak ya da dedikodularını yaparak bizden uzaklaştırırız kendimizden.
Dostlukta iletişim esastır. İnsanların dostluklarının gelişmesi için “ Nasıl ileri gidebiliriz?” “İnsanlara faydalı olarak Allah rızasını nasıl kazanabiliriz? Sorularına cevap aramak çerçevesinde dostluklar kurmaya çalışmak insanın her zaman ileri gitmesini sağlar.
Nedense başta gençler olmak üzere insanlar “iletişim” deyince insanın karşısına geçip “yanlış düşünüyorsun” ya da “yanlış yapıyorsun” veya “ benim sözümü dinlemiyorsun” çerçevesi dışında bir iletişime şahit olamıyorum çoğu zaman.
İletişim kurmaktan çok dayatma eğilimli sohbetler yapıyoruz.
Empati nin ne olduğunu çoğumuz bilmiyor, işimize gelmediği için de öğrenmek istemiyoruz.
Başkalarını suçlamanın bizi aklayacağını zannediyoruz ki, başkalarını suçlamak bizi aklamaz.
İletişimize bir de bu yönden bakmak lazım.
Herkesin birbirini suçladığı ailede, iş yerinde, tarikatlarda , sivil toplum kuruluşlarında, vs güzel bir iletişimden verimlilikten huzur ve mutluluktan bahsedebilir miyiz?
Bir sivil toplum kuruluşunda sohbete gitmiştim. Ben yanımdaki arkadaşla onu tanıma, anlama sohbeti yaparken çocuğum yaşındaki insan bana “ sus ta kitabı oku” dedi. 5 dakika sonra kendisi okumayı bırakarak yanındaki arkadaş ile sohbete daldı. Ben o an ona sus desem belki de bana küserdi. Kendimize yapılamasını istemediğimiz bir şeyi başkasına yapmak bize yakışmayan bir şey. İletişimde ilerlemek istiyorsak buna dikkat etmemiz lazım. O gencin o9 tutumu beni oradan soğuttu ve bende daha o kuruma sohbete gitmedim. Ama “ neden gelmiyorsun” diye gene beni suçladılar. Çocuğunuz yaşında insanlar tarafından toplumda sizi sustursalar siz o ortama gene gitmek ister misiniz?
İletişim muhteşem bir şeydir. Ama dedikodudan uzak Nasıl ileri gidebiliriz? Nasıl sorunlarımıza çözüm yolu buluruz?
“Bana derdini anlatma “ diyen bir insan dostumuz olabilir mi ? Y ada bizi hiç olmayacak insanlar ile kıyaslayan insan? Bizi azarlayan tersleyen, buna gerekçe olarak da yaşça bizden büyük olmasını gösteren insan bizim dostumuz olabilir mi?
Azarlamak ile iletişim olur mu? Muhatabımızı azarlayarak korkutarak mevkii ve makamları gereksiz yere işgal eden insanlar ile korkutarak mı severiz muhatabımızı
Mevkii ve makamlardan güç alan değil, mevkii ve makamlarını insanlara hizmet etmek için makamına güç veren insanları örnek göstererek sevmeliyiz muhatabımızı. Mevkii ve makamı ona güç vererek kullanan insanları da toplumumuz asla unutmaz.
Bizimle iletişim kurmak isteyenleri her zaman önyargı ile bakmadan mutlulukla ve amacını anlayarak davranırsak hayatımıza renk ve yeni dostluklar katarız.
Dostlarımızın ve dostluklarımızın verimli olarak çoğalması ve onlar ile yapıcı iletişimlerimizin hem biz ehem de iletişimde olduğumuz insanlara faydalı olması dileği ile…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.