Köleliğin en kötüsü, kendi nefsine köle olmaktır. (la fontaine)
Entellektüel-41
Entellektüel-41

ÖĞRENME ÜZERİNE

Yorum

ÖĞRENME ÜZERİNE

2

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

778

Okunma

ÖĞRENME ÜZERİNE



“Öğrenmek pahalıdır, ama bilmemek çok daha pahalı.” H. Clausen



Eğitim denince daha çok çocuklar akla gelir. Çocuk eğitiminin toplum hayatında oynadığı rol çok büyüktür. Toplumun kültür ve medeniyet alanında yükselmesi, çocukların önemsenmesine bağlıdır.

Eğitim çocuğun doğmasıyla ailede başlar, okul içinde ve sosyal çevrede yapılan eğitim ve öğretimle yaşam boyu devam eder.

Eğitimin amacı seven, sayan, güvenli, bilgili, başarılı, verimli ve doyurucu bir yaşam sürecek kişiler yetiştirmektir.

Hemen her toplumda, çocuk için anne-baba ve eğitimcilerin istedikleri, onun bedensel, duygusal ve zihinsel yönden sağlıklı bir biçimde büyümesi ve topluma yararlı, bağımsız bir yetişkin olması ve çevrenin esiri değil ama ona hâkim olan bir kişi olabilmesidir.

Eğitim bireyde davranış değişikliği meydana getirme süreci, öğretim ise; bu davranış değişikliğinin okulda planlı ve programlı bir şekilde yapılması sürecidir. Eğitim her yerde, ancak öğretim daha çok okulda yapılmaktadır.

Öğretme faaliyetlerinin önceden saptanan hedefler doğrultusunda istendik davranışların kazandırılması amacıyla düzenlendiği yerler genellikle öğretim kurumlarıdır.

Bireyin çevresiyle belli bir düzeydeki etkileşimleri sonucunda meydana gelen nispeten kalıcı izli davranış değişmesine ise öğrenme denir.

Eğitim ve öğrenme birbiriyle bağımlı iç içe geçmiş kavramlardır. Öğrenme olmadan eğitimden söz etmek imkânsızdır. Öğrenme, eğitimin ön koşuludur.

Eğitim, geçerli öğrenmelerin oluşturulmasıyla gerçekleşmektedir. Geçerli öğrenmeyi sağlamak ise geçerli öğretmelerle mümkündür.

Eğitim sürecinde öğrenme, öğretme yoluyla gerçekleştirilir. Öğrenme ve öğretme birbiriyle iç içe etkinliklerdir. Öğretme, öğrenmeyi sağlama faaliyetleridir.

ABD’li yazar Arthur Asher Miller’in (17 Ekim 1915 – 10 Şubat 2005). Öğrenme üzerindeki tespitleri ilgi çekicidir:

“Önceden öğrenenler, indirimli fiyatından öğrenirler.”
“Otoriteden öğrenenler, özgürlük bedeliyle öğrenirler.”
“Deneyerek öğrenenler, etiket fiyatından öğrenirler.”
“Yaşamdan öğrenenler, gecikme zammı ile öğrenirler.”
“Yaşamdan da öğrenemeyenler, boşa gitmiş yaşamlarıyla öğrenirler.”



“Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın; çünkü bir çocuğun bir yetişkine öğretebileceği her zaman üç şey vardır:
-Nedensiz yere mutlu olmak,
-Her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak,
-Elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmaktır. Paulo Coelho



Sevgiyle kalın…

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Öğrenme üzerine Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Öğrenme üzerine yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÖĞRENME ÜZERİNE yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Kederli
Kederli, @kederli
29.12.2015 02:06:44
Gerek bu makaleyi gerekse bir sonrakini yazan elleriniz dert görmesin, yazdığınız her harf için Mevla size binlerce kat sevap yazsın, binlerce günahınızı affeylesin.
Böyle olacağından da eminim.

Selam ve saygılar
Nezahat Yıldız Kaya
Nezahat Yıldız Kaya, @nezahat-yildiz-kaya
29.12.2015 01:00:13
Yetkin kaleminizin etkin tarafina tebriklerimle dusunmeye, konuya , dusunuse davetiye cikartmasina tesekkurlerimle, saygilar sunuyorum.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL