- 994 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ANTALYA LARA DA AKDENİZ GECELERİ
ANTALYA LARA DA AKDENİZ GECELERİ
11-14 Aralık 2015 Tarihleri arasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteği ile Antalya’ da ’’ASKED-AVRASYA SANAT, KÜLTÜR VE EDEBİYAT DERNEĞİ’’nin düzenlemiş olduğu 7.Uluslararası Avrasya Türk Şairler ve sanatçılar buluşmasına; 16 ülkeden 30 sanat kuruluşu ve 250 edebiyatçı, şair, yazar, ses sanatçısı, resim, heykel, seramik, geleneksel el sanatları sanatçısı katıldı. Bende bu anlamı kültür etkinliğine şair davetli olarak katılmaktan mutluluk duydum.Otel mekânımıza girişte, biz katılımcıları tertip komitesi (ÇİÇEK AÇAN ANTALYA) projesine’ de uygun düşen bir davranışla bizleri çiçeklerle karşıladılar.Yaka kartlarımızı yakamıza iliştirdikten sonra dinlenmek için odalarımıza geçtik..
11.Aralık 2015 saat 14.00 de açılış töreni ile birlikte ASKED’in ASKEF federasyon oluşunun kutlaması akabinde panel başladı.Medyadan Ulusal Kanal, Kanal-33 ve Artuklu Haberden ben Hülya Aslan diğer şehir ve yurtdışından katılan gazeteci arkadaşlarımızla birlikte etkinliği izlemeye ve sizlere iletmeye çalıştık
1.Gün Panelde "TÜRK DÜNYASININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" konusu tartışıldı oturum başkanı; PROF.DR.RamazanDEMİR./ramazan.demir.52438?fref=ts
‘’- Değerli Türk dünyası şair ve sanatçıları; sizler Türk varlık zincirimizin en güçlü halkalarının temsilcileri olarak;
Dilde birlik, alfabede birlik, ortak duygularda birlik, etkinlikte birlik, farklı coğrafyalarda bir olmak, edebiyat, kültür ve sanat adına "tek ses" olabilmek için buradasınız. Buluşmamız hedef ve amaçlar için çok önemli bir ufuk yarattı . En güzel amaçlar için, büyük hedefler için güç birliği yaptınız Ve bir "dernek" formatından çıkıp "federasyon" oldunuz. Bundan böyle " ASKEF-Avrasya Sanat, Kültür ve Edebiyat Federasyonu" ismiyle daha büyük ve kapsamlı organizasyonlarda buluşup en güzel hedef ve amaçlar için üreteceksiniz, buna gönülden inanıyorum, değerli başkan Savaş ÜNAl’ı /savas.unal.16?fref=ts huzurunuzda kutluyorum,federasyonumuz hayırlı uğurlu olsun diliyorum.
Değerli Türk dünyası; Tarihte bugün 11 Aralık 1975’de aramızdan dev fikirli bir adam ayrıldı; Hüseyin Nihal ATSIZ merhum Türk büyüğümüzü rahmet ve saygıyla anıyoruz. Atsız hocamızın şiirini bilen-bilmeyen tekrar okumalıdır diyerek ‘hazuruna’ sunuyorum. BİLİMSEL DÜŞÜNCE PROF.DR.RAMAZAN DEMİR [email protected]
-"Ey ekmeği alınanlar! Selam sizlere!
Ey rütbesi çalınanlar! Selam sizlere!
***
Kardeş yahut arkadaştır diye evleri,
Ocakları dağıtılan ülkü devleri!
***
Selam size! Üstünüzde bütün bakışlar,
Bir gün olur, tarih sizi elbet alkışlar!..H.Nihal ATSIZ.
Panelde Ramazan bey hocamızın günün anlam ve önemine atıfta bulunmasının ardından sırasıyla diğer konuşmacılar söz alarak;( Batı Trakya Türkleri adına Prof. Dr. Özkan Hüseyin (BATTAM Başkanı); Doğu Türkistan Türkleri adına, Uygur Türk’ü Hamit Göktürk ve Türkiye Türkü adına Özer Özgür) sunumlarını yaptılar.
2. Gün panelde ise, Bulgaristan Türkleri adına Rüstem Aziz, Ahıska Türkleri adına Mail Işıkgil, Azerbaycan Türkleri adına Prof. Dr. Kıymet Necel, Nogay Türkleri adına Melek Sütbaş adlı katılımcılar konuştular.
3.Gün Akdeniz de yat gezisi etkinliğine katıldık,tarihi mekânlarda yürüyüşlerimiz oldu,bol bol hatıra fotoğrafları çekindik, Lara’nın çiçekli parklarında çay molaları verdik,yol boyunca portakal ve mandalina topladık.Akşam Falcon Otelde nefis akşam yemeğimizi yedikten ve kahvelerimizi yudumladıktan sonra konferans salonuna geçtik. Şiirler okundu, kitaplar imzalandı, türküler söylendi, resim sergisi, hat sanatı eşliğinde duygulu yoğun anlar yaşanarak kaynaşma, bütünleşme gerçekleşti... bende bu arada kitap standlarını gezdim,adıma imzalı birçok değerli kitabım oldu.
Halkımızında bu etkinliğe ve kitaplara ilgisi yoğundu Prof.Dr. Ramazan DEMİR hocamızın kitapları ,lobi girişinde mini kütüphanede sergilenmişti. ASKEF- Başkanımız Savaş bey Ramazan DEMİR bey hocamızın kitaplarının getirisiyle eğitime katkı yapıldığını, öğrencilere burs sağlandığını ifade ettiler, çok saygın bir davranış ben kendi adıma hocamıza ve emeği geçenlere gönülden şükranlarımı sunuyorum ,Bu kitapların arasında bir tanesi çok dikkatimi çekti ve Hocamıza bir soru yönelttim.
Hülya ASLAN- SN.hocam neden ‘’GENÇLER İÇİN ÇANAKKALE’’ biraz açıklarmısınız lütfen.
PROF.DR.Ramazan DEMİR-Birinci Dünya Savaşı’nda; Çanakkale ve mücadele verilen diğer sekiz cephede kaybettiğimiz yiğitlerin yaş durumlarını, medeni hallerini, meslekleri, eğitim durumlarını iyi anlamak ve öğrenmek gerekir ki yaşanan felaketin boyutu daha iyi bilinsin ve gelecekte Türk gençliği geçmişinden haberdar olsun. Olsun ki Türk Milletinin Birinci Dünya Savaşı’nda kaybettiği insan kaynaklarının neler olduğunu gözleriyle okusunlar, beyinleriyle düşünsünler; önlerine serilen her yalana, dolana, aldatmacaya inanmasın gençler..
Etkinliğin son günü,gecemiz marşlar,şarkılar şiirler,halaylar,danslar eşliğinde coşkulu bir şekilde geç vakte kadar devam etti. 3 gün süren şölende, şef Arzu Singer Dede’nin yönetimindeki ASKED Çağdaş Türk Müziği Korosu söz yazarı Aşkın Tuna’nın adına konser verdi. Türk ve konuk ressamların katıldığı bir de karma resim sergisi açıldı, yazar ve şairler kitaplarını tanıtıp imzaladı
Bende ‘LARA’ adlı şiirimi seslendirdim ,ses düzeni muhteşemdi , kendimi Antalya da Aspendos Antik tiyatro sahnesinde gibi hissettim. Program sunumunu da kendisi yapan Savaş bey her katılımıcıya sahnede katılım belgesini ve ödülünü bizzat takdim ederek yakından ilgilendiler. Kıt imkânlarla büyük özverilerde bulunularak yapılan bu güzel ve anlamlı sanatsal buluşma için büyük emek sarf eden ASKEF BŞK. Savaş ÜNAL bey; emeği geçen tüm komite üyelerine, buluşmayı anlamlı kılan tüm katılımcılara teşekkür konuşması yaparak yeni sanatsal etkinliklerde görüşmek dileklerini ilettiler.
Artuklu Haber ve kendi adıma Türk Kültür ve Sanatına katkı veren değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum,kalemleri yürekleri daim olsun dileğimle.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.