- 559 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KONYA YERİNDE DURAMIYOR!
KAZIM ÖZTÜRK
ÖZTÜRKÇE
[email protected]
KONYA YERİNDE DURAMIYOR!
Konya, gerçekten; “Bir başkent, her zaman başkenttir” sözünü yerine getirmekte ve kültürel alanda durmak bilmeyen bir çalışma içindedir.
Aydınlar Ocağı, Kültür, sanat, edebiyat, tarih ve ilme susamışlara, alanında uzman kişiler tarafından konferans verdirmekte, paneller yapmakta ve kültürün nabzını tutmaktadır! Uzun zaman her hafta Salı günleri, Sille Kültür Evi’nde faaliyetini yürütmüştür. Bu süre içinde programa gelmek isteyenler için Belediye otobüs tahsis etmiş, kültür, ilim, edebiyat, sanat… âşıklarını Sille Kültür evi’ne Salı Sohbetlerine taşımıştır.
Sille Kültür evi’ndeki faaliyeti sona eren Aydınlar Ocağı, bundan sonra ve devamlı olarak yine her hafta Salı günleri İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda Kültür âşıklarını beklemektedir. Uzun soluklu, kararlı bir program yaptığı için Aydınlar Ocağı yöneticilerini kutluyorum.
Kültürden söz edilip de, Yazarlar Birliği’nden bahsedilmez mi? Yazarlar Birliği Konya Şubesi, kurulduğu günden bu tarafa, her hafta Cumartesi günleri her alanda; Din, Edebiyat, Tarih, Şiir, Kültür, Sanat… alanında ne kadar güzellik ve bilinmesi gereken, gönül dünyamızı süsleyen cilruba faaliyetlere imza atmaktadır.
Yazarlar Birliği’nin bahçeli evini özlüyorum. Havuzu, gülleri, programın samimi bir havada yapılması…! Bilmiyorum ama bu güzelliklerin heba edilmesine gönlüm razı değil. Hem tarihi bir özelliği vardı, hem de sıcak bir ortam! Eğer yenilenecekse, bu bina, aynen; bedesten’deki yenileştirme gibi yapılabilirdi. Dolayısıyla Konya’da bir marka olan; Yazarlar Birliği’ne uygun bir mekanda gerçek anlamıyla Kültürel faaliyetler sürdürülebilirdi.
Her yıl, yeni etkinlik takvimi yayınlanmakta yazarların ve üyelerin fikirleri istikametinde program icra edilmektedir.
Yazarlar Birliği de, her hafta Cumartesi günleri, Kültürel etkinliklerini Kültür park içindeki İl Halk Kütüphanesi konferans salonunda yürütmektedir. Katılımlar her geçen gün artmakta, katılımcılar, memnuniyetini katılarak ortaya koymaktadır!
Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi bünyesindeki Konya Yaşam Kültürü Müzesi’nde her Cumartesi İkindi Sohbetleri düzenleniyor.
Ayrıca “İkindi Sohbetleri” kapsamında Mesnevi Okumaları da icra edilmektedir. “Mesnevi Okumaları”nın diğer programlardan daha önemli olduğunu düşünüyorum. Zira, hem osmanlıca olarak yazılmış mesnevi’den parçalar okunuyor, hem de Osmanlıca’ya karşı bir merak uyandırılıyor. Bunun, gençlerde ve Osmanlıca’yı öğrenmek isteyenlerde büyük bir ilgi meydana getireceğini düşünüyorum.
Konya’da Kültürel etkinlikler, bu kadarla sınırlı değil; herhafta Perşembe günleri yatsı namazından sonra Sahip Ata Külliye ve Camiinde; “tefsir sohbetleri devam ediyor! Tatlı, akıcı, ve sempatik yavırlarıyla Konya il Müftüsü Prof. Dr. Sayın Ali Akpınar, cemaate, Kur’ani gerçekleri, hayat ilkelerini, Rabbimizin mesajlarını, bizi disipline sokan ilkeleri tefsirle açıklıyor!
Dahası mı? Elbette var. Bazı vakıf, Dernek ve Gönüllü kuruluşlar, kendi bünyelerinde aynı tür faaliyetlere imza atmaktadır. Hatta ev sohbetleri yapılmakta, ev hanımlarımıza, hanım kardeşlerimiz tarafından sohbet icra edilmektedir! (21 KASIM 2015)