- 817 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beðeni
evlilik kaderdir
BAÞLARKEN: Evlilik kader midir?´´ sorusu çok garip bir sorudur. Bu soruyu, ancak Allah`ýn ezeliyetini ve ilminin nihayetsizliðini bilmeyenler sorabilir. Çünkü ``Evlilik kader midir?´´ demek; ``Allah bu iki kiþinin evleneceðini ezelde biliyor muydu?´´ demektir.
Zira kader, Allah`ýn ilminin bir unvanýdýr. Evliliðin kader olmamasý için, Allah`ýn evlenen o iki kiþiden -haþa- habersiz olmasý gerekir. Bu ise ilmi her þeyi, her mekâný ve her zamaný kuþatan Allah hakkýnda düþünülemez. O halde sorumuzun cevabý, ``Evlenmek elbette kaderdir.´´ olacaktýr.
Ancak burada iki farklý durum söz konusu olabilir:
Allah, ezeli ilmi ile evlenecek kadýn ve erkeðin, kendi cüz`i iradelerini kullanarak birbirleriyle evlenmek isteyeceklerini bilmiþ ve zamaný geldiðinde onlarýn bu arzularýný külli iradesiyle yaratacak olduðundan dolayý, ezelde kader defterlerine birbirleriyle evleneceklerini yazmýþtýr. ``Ýlim maluma tabidir.´´ kaidesiyle, bu yazý onlarýn arzu ve iradelerine tabidir. Yani kader defterinde þunlar birbiriyle evlensin deðil, þunlar birbiriyle evlenecek diye yazýlmýþtýr. Elbette böyle bir yazý insaný zorlayýcý deðildir.
Bazen de, ya bir þükür, ya da sabýrla imtihan olmalarý için, kulun cüz`i iradesi karýþmaksýzýn, Allah iki kiþiyi karþýlaþtýrýr ve onlarý birbirleriyle evlendirir. Eðer bu evlilik güzel bir evlilik olmuþsa, bu, kadýn ve erkekten þükrün istenildiði bir nimettir. Eðer bu evlilik kötü bir evlilik olmuþsa, bu evlilik, sabrýn istendiði bir imtihan olur. Erkek kadýnla, kadýn da erkek ile imtihan edilir.
Demek ki, yapýlan bütün evliliklerde, kullarýn cüz`i iradeleri esas alýnmamaktadýr. Baþka bir ifadeyle; ihtiyâri fiillerden olan evlilik, bazen ýztýrâri fiiller gibi kulun müdahalesi ve seçmesi olmaksýzýn meydana gelir. O halde þu hükümleri birer kaide olarak bilmeliyiz:
Eðer kul bir þeyin olmasýný ister, ancak Allah onun olmasýný murat etmezse, o fiil vücuda gelmez ve meydana çýkmaz. Eðer vücuda gelmeyen bu arzu, bir hayýr ise, kul niyetinin mükâfatýný görür.
Eðer kul bir þeyin olmasýný ister, Allah da onun olmasýný murat ederse, o fiil vücuda gelir ve yaratýlýr. Bu fiilin yaratýlmasýna kulun cüz`i iradesi sebep olduðundan dolayý, kul bu fiilinden mesuldür. Hayýrlý bir iþ ise mükâfat, kötü bir iþ ise ceza görür.
Kulun hiçbir müdahalesi olmaksýzýn, sýrf Allah`ýn dilemesiyle yaratýlan fiiller; bu tür fiillerde kulun cüz`i iradesi iþe karýþmaz. Daha önce ifade ettiðimiz gibi, þükürle veya sabýrla imtihan olmalarý için Allah onu icat eder.
Ýþte evlilik bazen ikinci gruba giren bir fiildir. Kullarýn cüz`i iradelerini kullanmalarý neticesinde Allah istediklerini yaratýr. Bazen ise üçüncü gruba giren bir fiil olur. Allah kullarýnýn iradelerini karýþtýrmaksýzýn onlarý birbirleriyle evlendirir. Ancak her iki durumda da evlilik kaderdir. Ve Allah`ýn ezeli takdiridir. Mesud bir hayatý yaþayabilmekte insanlarýn elindedir. Allah kimsenin yuvasýný yýkmasýn, sevdiðinden atýrmasýn ve çoluðuna çocuðuna hasret yaþatmasýn. bu acýyý çok iyi bilenleerdenim. Ayrýlýðýn acýsýný sadece çekenler bilir tarif etmekle anlaþýlmaz.
kaynak: Ýslamda evlilik.
YORUMLAR
Evlilik ister kader olsun ister cüzi irade .Ýslam inanýþýna göre çekçeðimiz her þey mutluluk yada mutsuzluk
dahil tabiki kulun bu dünyadaki en büyük sýnavýdýr .Ýbadet etmek gibi aile birliðinin ve bütünlüðüne inanmak gerek.benim en güzel hissiyatým .eþlerde týpký çocuklarýmýz gibi ' bir birlerine emanettirler ..bu bilinçte olunca mutluluk çoðalýr ve hayatýn en zor sýnavý olan evlilik sonsuz saadete dönüþe bilir.
teþekkürler sevgi ile.