- 456 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
YAZARBİR DERGİSİ'NİN HAZİRAN-TEMMUZ 2015 TARİHLİ 5.SAYISI YAYINLANDI...
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
Egeli Araştırmacı Yazarlar Birliği’nin 2 ayda bir yayınladığı Yazarbir Dergisi’nin Haziran-Temmuz 2015 tarihli 5.sayısı yayınlandı, iç sahifeleri 3.hamur gazete kağıdından olan 44 sahifelik Yazarbir Dergisi’nin bu sayısında bu kez aşağıda isimleri yazılı yazar ve şairler karşılarında ki başlıkları kullanarak bu sayıda yer almışlar.
Onları öğrenmeden önce Abdülkadir Uslu’nun yazdığı ’’Bile bile lades demeye devam edeceğiz.’’ başlıklı yazının bir bölümünü okumanın kültür-sanat ve edebiyatla uğraşan kişiler için ilginç olduğunu düşünüyorum, bu yazıdan kısa bir bölümü aşağıda okuyalım. ’’Yıllardır dernek, vakıf gibi sivil toplum örgütlerinde yer alıyorum. Bir çok yayın organında çalışmalarım yer aldı, daha da ötesi dergi-gazete çıkarmak ve resmi olarak sorumluluk-görev almak gibi deneyimlerim de oldu. Maalesef bir avuç insan olarak bizim için önem arz eden, kaygı duyduğumuz, dert edindiğimiz bir çok konunun çoğunluk için hiç de önemli olmadığını bir nebze bile dikkate alınmadığını binlerce kez şahit oldum. Sonrasında kendimi Donkişot olarak hissettiğim (!) şahsi bir çok girişim ve çıkışım oldu. Her yaşadığım örnek sonunda ise kendi kendime ’’Neme lazım, bu işlerle uğraşmayacağım artık. Bu köyün delisi ben miyim?’’ dememe rağmen, bile bile yıllardır inatla lades demeye devam ediyorum. Dergicilik işi de, dernekçilik işi de büyük özveri isteyen ve tarihe not düşebilen çalışmalardır. Bunu başarabilecek kişi sayısı da çok sınırlı, bunu da biliyorum. Ve bu çalışmalarımı birer sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğümüz için de çalışmalarımızı devam ediyoruz.’’
Yukarıdaki yazı ile ilgili olarak 3 anımı sizlere anlatmak isterim,
Yıllar önce Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde ismini şimdi hatırlayamadığım bir şair ve ressam bayanla yazışıyorduk, bir sergi açılışı sonrası bana uzunca bir mektup yazmıştı. O mektubun bir bölümünde şu ifadeleri kullanmıştı ’’Kerim Bey, insanlar bir yaptığım resimlere bakıyor. Bir de bana bakıyorlardı, bakışlarında bana karşı bir acıma hissi olduğunu farkettim. Sanki bana ’’Kızım senin başka işin gücün yok mu?’’ der gibi bakıyorlardı, ’’Bu da iş mi ?’’ der gibi bakıyorlardı. Sergi açmama rağmen, orada kendimi çok yalnız hissettim.
Bir gün İzmir’in Özdere Kasabası’nda E.Astsubay-Yazar ve Şair Tayyar Tahiroğlu ile oturuyorduk, Tayyaroğlu’nun telefonu çaldı. Açtı, 2-3 dakikalık bir konuşma oldu. Tayyaroğlu konuşma sırasında ’’Manyak sensin, yarın öbür gün öldüğünde senin ismin unutulup gidecek ama benim ki yıllarca yaşayacak.’’ diye bir söz sarfetti, sonra telefonu kapattı. Ben niye kızdığını sorduğumda, kendisi gibi emekli ordu mensubu olan abisinin kendisine telefon açarak bir yerde ev olduğunu ve alıp almak istemediğini sormuş. Tahiroğlu almayacağını söyleyince ’’Kitap bastırıp manyak manyak paranı oraya buraya sarfedeceğine, şu evi al.’’ demiş. 10 kadar kitabı olan Tayyar Tahiroğlu bu olaydan sanıyorum 3-4 yıl sonra vefat etti, ismi de vefat ettikten sonra unutuldu gitti. Hiç kimsenin onu andığını, hakkında kitap yazdığını. Onu mezarı başında andığını duymadım ve görmedim.
Başbakanlık Basın Müşaviri Prof.Dr.İsa Kayacan çok samimi olduğum bir isimdi, sanıyorum hayatında en çok benimle ilgili gazete ve dergilerde yazı yazmıştır. Oldukça verimli birisi idi, 150 kadar kitap yayınlaması, bir çok gazete ve derginin sütununda vefat edinceye kadar yazması bunun açık bir göstergesidir. Hatta bir gün Çanakkale’de Şairler Şöleni için birlikte olduğumuz da sahil de sabah 03.30’a kadar onun isteği üzerine adetim olmadığı halde içki içmiştik, orada ki konuşmalarımız sırasında bir ara ölümden söz açmıştık. O önce kendisinin ölmesini istiyor, benim onun hakkında çok yazı yazacağını düşünüyordu. Ben de ’’Sen ölürsen, bir çok kişi senin için yazı yazar. Anma merasimleri düzenlenir, heykelini bile dikerler.’’ diyordum. Ben ise, ben önce ölürsem kendisinin benim hakkımda çok yazı yazacağını ifade ediyordum. Uzatmayalım, Prof.Dr.İsa Kayacan geçen yıl vefat ettiğinde 5-6 kişi onun için yazı yazdı. Ama, benim umduğum gibi çok yazı yazan olmadı. Anma merasimi düzenleyen de olmadı, heykeli de dikilmedi. Ne yazık ki bu işler böyle, fazla hayale ve beklentiye kapılmamak lazım.
Yazarbir Dergisi’nin 5.sayısında yazısı ve şiiri olan gazeteci-yazar ve şairlerin isimleri ile yazdıkları eserlerin başlıkları ise aşağıda ki şekildedir.
Abdülkadir Uslu;Bile bile lades demeye devam edeceğiz,
Sadık Dağdeviren;Büyük Menderes’in doğduğu yerde 2’nci su çıkan şiir dinletisi yapıldı,
İbrahim Çamalan;Kibrit kutularında ki sevdalar (Şiir),
Aysel Menteş;Son mektup (Şiir),
Savaş Ünlü (İzmir);Arka kapak mankenim (Öykü),
Ali Tuluk;Huzur istiyorum (Şiir),
Sevim Ayhan;Toprak (Şiir),
Gül Özkan;Hoşçakal (Şiir),
Erhan Tığlı (İstanbul);Aşk ocağı ve dost kucağı (Şiir),
Serdar Gedizlioğlu;Zamansız ayrılık (Şiir),
Hüsamettin Tat;Hayat İnci’ye ne yaptı ? (Öykü),
Hatice Altunay (Marmaris-Muğla);Siyahtır gülüşün (Şiir),
Serpil Kaya;İki renktir aşk (Şiir),
Bülent Açıkgöz;Dil meselesine dair,
Birdal Can Tüfekçi (Dalaman-Muğla);Gel deyiver (Şiir),
Hasan Kallimci;Kimliğini göster (Hatıra),
Safiye Samyeli;Ateş ile gül (Şiir),
Adem Çoban;Nemruttuk en vahimi (Şiir),
Ahmet Sarı;Başçavuşun eşeği (Öykü),
Cemal Karsavran;Melekler isyan etti (Şiir),
Esin Öztürk;Mahşer-i sevda (Şiir),
Melahat Kuzu;Vefalı köy (Şiir),
Ahmet Çuhacı;Fon dip notları,
Zeki Akakça;Dağ başında yaşanan mistik bir gelenek eren günü,
Ramazan Seyfi Yurdakul (Ankara);Yine yolum Azerbaycan’a düştü (Gezi),
Kadir Yatağan;Yazarlık mesleği (Deneme),
Sabit İnce (Kayseri);Bulayım dersen (Şiir),
Savaş Ünlü;Yalaz ’’Mizah ve dergicilik, ikisi de bir aşk sonsuza dek peşinden gidilecek.’’ (Röportaj),
Abdülkadir Güler (Söke-Aydın);Kitaplar arasında-Tahir Kutsi Makal (Yazar ve kitap tanıtımı),
Veli Aykar;Ders başladı (Şiir),
Naciye Kınlı;Zorlama şansını (Şiir),
Hüsamettin Tat;Vefa arayan şair Ali Tuluk ile bir söyleşi (söyleşi),
İbrahim Ormancı (İzmir);İbibik (Mizah),
Harika Ufuk (Adana);Adını koyduk aşkın (Şiir),
İsmail Şakar;Şükürler olsun yarabbi (Şiir),
Hızır İrfan Önder (Lüleburgaz-Kırklareli);Üçlemeler (Şiir),
Zehra Asuman;Bozsun artık (Şiir),
Hurşit Türkay;Yetim yaprak (Şiir),
Ercan Dağdeviren;Küskünüm (Şiir).
Siz de Yazarbir Dergisi’ni edinmek ve okumak veya yazı-şiir-öykü-anı-kitap tanıtım yazısı-edebiyatla ilgili haber vb. eserler ileterek bağlantı kurmak istiyorsanız aşağıda ki adres bilgilerini kullanabilirsiniz, bu arada Egeli Araştırmacı Yazarlar Birliği ’’Şiir Antolojisi’’ de hazırlıyor. Bu konuya ilgi duyuyorsanız da, aşağıda ki adres bilgilerini kullanmanız gerekiyor.
Abdülkadir Uslu
Egeli Araştırmacı Yazarlar Birliği
Yazarbir Dergisi
Sırakapılar Mahallesi, 418 Sokak, No.3 Merkezefendi-Denizli
Tel.0-555-8000177
E [email protected]
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.