- 1153 Okunma
- 10 Yorum
- 3 Beğeni
ÇOCUKLUĞU HİÇ BÜYÜMÜYOR İNSANIN
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
ÇOCUKLUĞU HİÇ BÜYÜMÜYOR İNSANIN
Affan Dede’ye para saydım,
Sattı bana çocukluğumu.
Cahit Sıtkı Tarancı
...
Yaşlısı, genci, el işlerini yanına almadan şurdan şuraya adım atmazdı eskiden. Kızlar çeyizleri için danteller örüp, kanaviçe işlerdi. Anneler kocalarına ve çocuklarına kazak, hırka ya da yelek örerlerdi kışlık. Daha yaşlı kadınlar ise, torunlarının çeyizlik yemenilerini ve çetiklerini rengarenk iplerle türlü türlü motiflerle süsleyerek örerlerdi. Çabuktu elleri. Bir başlarken görürdük ellerindeki işi, bir dahaki görüşümüzde bitirmiş de dikiyor olurlardı ördüklerini.
Eskiler doktor nedir bilmez, ölüm kapıya dayanmadıkça hastaneye gitmemek için direnirlerdi. Hasta olmayı ayıp, eksiklik, güçsüzlük sayarlardı. Boş durmadıkları için de kolay kolay hastalanmazlardı. Dedeler, evlerin arka bahçelerinde tahtalardan masa, sandalye, merdiven yaparlardı. Artan parçalardan da tekerlekli arabalar yapıp erkek torunlarını sevindirirlerdi. Yazın bağda, bahçede, kışın evde, arka bahçede sürekli üretirdi yaşlılar. Üretir ve hastalanmazdılar.
Dolmuşların son durağının bir önceki köy oluşu köyümüzü göçten koruyan en önemli etkendi. Yabancılara satılan bir kaç araziye yapılan çiftlik evlerindeki bekçiler ve aileleri dışında yabancıya pek rastlanmazdı sokaklarda. Çiftliklerin bahçe duvarları içinde kendi hallerinde yaşarlar, yüz bulamadıkları için yerlilerden uzak dururlardı. Çocukları çiftlikten geliyor diye yerli çocuklar tarafından küçümsenirdi okulda. Tembihli gibi, başları önlerinde geçerlerdi sokaktan. Biri çıkıp da bir suçlamada bulunacak diye. Korkuyla.
Yerli olmadığı halde dışlanmayan, gele gide ahaliden olmuş çingene bir aile vardı o zamanlar. Her bahar gelip köyün arazisine çadır kurarlar, köylülerin bahçelerinde yetiştirdiği sebzelerden, hayvanlarından sağdıkları sütten ve süt ürünlerinden kendilerine de düşenle bolluk içinde yaşarlardı. Kış bastırdı mı da ne var ne yok at arabalarına yükleyip göçmen kuşlar gibi göçüp giderlerdi.
Aşağıki ve yukarıki diye ayrılan iki mahalleden ibaretti köyümüz. Her mahalleye birer tane düşen iki kahvehanesi, iki de bakkal dükkânı vardı. Kız çocuklar belli bir yaşa kadar bakkala gönderilirdi. Göğüsleri sivrilip, azıcık serpildiklerinde kahvehanelerin önlerinden yalnız geçmelerine izin verilmezdi. Bıyıkları terlemeye başlayan erkek çocuklar, yaşlarının dolmasını, kedinin ciğere baktığı gibi, kahvehanelere karşıdan bakarak beklerdi.
Çocuklar her mevsimi sokakta geçirmek için bir bahane bulurlardı oysa. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan şikayet etmeden sokağın keyfini çıkarırlardı. Keyiflerini bozan tek şey, onları yardıma çağıran anneleri ya da babaları olurdu. Tadına doyamazlardı sokakta oynadıkları oyunların.
Kızların özenle toplayıp bir araya getirdiği beş taşları, erkeklerin rengarenk misketleri en değerli hazineleriydi. İki kız bir araya gelmeye görsün, taşlar hemen cepten çıkarılır, uygun bir zemine atılıp oyuna başlanırdı.
Erkekler ceplerindeki misketleri birbirine çarparak dolaşırlar, misketlerini yutmak istedikleri rakiplerini coştururlardı.
Baharda kızlı erkekli kırlara yayılırlar, kızlar kendilerine papatyalardan taç yaparken, erkekler de kızların görüş alanında güreşip, kızların gözüne girmeye çalışırlardı. Giremedikçe sinirlenirler, birbirlerine attıkları tekme ve tokatları hafiften kızlara da dokundururlardı.
Yaz sıcaklarında gündüz ağaç gölgelerinde evcilik oynarlar, erkekler küçük birer adam, kızlar küçük birer kadın olmakta hiç zorlanmazdı. Yaşça küçük olanlar, oyun dışı kalmasınlar diye evin çocukları olmaya razı gelir, biraz daha büyüyüp anne baba rolünü oynayacakları günü sabırla beklerdi.
Akşam karanlığı çökmeye başlayıp, ortalık serinleyince kendilerini sokağa atarlardı. Yaz geceleri en büyük eğlenceleri ateş böceği yakalamaktı. Yakalayıp kibrit kutusuna koydukları ateş böceklerini yatmadan önce odalarına salarlar, yanıp sönmelerini izleyerek uykuya dalarlardı.
Sonbaharın tadına doymak için teneffüsler yetmezdi. Okul çıkışı, önlükler çıkarılır çıkarılmaz sokağa koşulur, zilin çalmasıyla yarıda kesilen oyunlar tamamlanırdı. Erkekler arasında çıkan küçük kavgaları yangına körükle gidip büyütenler de olurdu. Kızlar çığlık çığlığa bağrışırken onlar oturur, arkadaşlarının dövüşmesini keyifle izlerdi.
Kar, yolu gözlenen bir misafir gibiydi. Hep akıllarda durur, yağmaya başlar başlamaz ilk müjdeyi veren olmak için can atılırdı. Çok yağardı o zamanlar. Tutar, günlerce kalkmazdı yerden. Boylarından büyük kardan adamlar yapmaya çalışırdı çocuklar. Yapamayanlar, gece oldu mu gidip gizlice yerle bir ederdi yapanlarınkini. Herkes dostunu da düşmanını da bildiğinden, kardanadamı yerle bir edilen, kimi kartopuna tutacağını da bilirdi. Yokuş bir alan belirleyip, karları ayaklarıyla ezerek kayganlaştırdıktan sonra, dedelerinin tahtadan yaptıkları kızaklarla yarışarak kayarlardı. Gururları okşanıncaya kadar kendilerine yalvarttıktan sonra kızları da arkalarına oturtup kaydırırlardı yokuş aşağı.
Büyümenin ilk sancısını, ilk lekelenmesini hepimizden önce yaşayan kuzenimin bütün kızları bir kuytuya çekip neler hissettiğini anlatması dün gibi daha. Nasıl da kıskanmıştık bizden önce büyümesini. En sona kalıp bir türlü tadamadığım o büyüme nasıl da üzmüştü beni. Lise arkadaşlarım korkutup doktora gitmeye bile zorlamışlardı da annemi ikna edememiştim.
"Bana benzemişsin," demişti. "Benim gibi geç lekeleneceksin."
Gün gelip de sevinçle anneme koştuğumda başıma gelen bu yeni durumla nasıl başa çıkacağımı söyleyeceği yerde okkalı bir tokat patlatmıştı sol yanağıma. Ertesi gün arkadaşlarımla paylaşmıştım sevincimi. Kantinde çokoprens yeyip, çay içerek kutlamıştık geç gelen büyümemi.
Kadın ve erkeğe dair sırları kız arkadaşlarımızdan birinin ağabeylerinden aşırdığı dergilerden öğrenmiştik. Çok erkendi. Kadından da erkekten de iğrenmiştik. Annelerimizin ve babalarımızın dergidekiler gibi ahlaksız olmadıklarına, asla böyle şeyler yapmayacaklarına inandırmaya çalışmıştık kendimizi. Yapmadıklarından emin olmak için geceleri kulak kabartmıştık yatak odalarına. Okuldan geldiğim bir gün yatak odasının kapı aralığından annemi öperken görmüştüm babamı. Ağlayarak kaçmıştım dışarı. O gün ikisi de gözümden düşmüştü. İkisi de göründükleri gibi masum değildi.
Gizlice tırmandığımız erik ağaçlarında suçüstü yakalanıp, erikten çok sopa yerdik biz konu komşudan. Hiç acımazlar, neremize rast geleceğini hesaplamadan var güçleriyle vururlardı.
Genç kızların izinsiz gidebildikleri tek yer olduğundan, kovasını, bidonunu, güğümünü kapan çeşme başında alırdı soluğu. Hangi oğlanın hangi kıza göz koyduğu, hangi kızın hangi oğlana gönül düşürdüğü çeşme başı sohbetlerinin en doyulmaz olanıydı. Derdi olan derdini, sırrı olan sırrını çeşmeden akan suyla birlikte dökerdi içinden. Yoldan traktörle geçerken, çeşme başındaki kızları gören delikanlılar su içme bahanesiyle durur, uzun bir el yıkama faslıyla kendilerini izlettikten sonra, bir kaç avuç suyu çenelerinden göğüslerine akıtarak içerlerdi. Tekrar tekrar ıslattıkları elleriyle saçlarını da düzelttikten sonra çekip giderlerdi. Kimin için geldiği bilinmese de, çeşme başındaki kızlardan birinin değişen haleti ruhiyesinden hemen anlaşılırdı. Bir keresinde delikanlılardan biri hızını alamayıp yalağın kenarına atlamış, yalağa akan su borusundan su içmeye çalışırken boylu boyunca uzanmıştı yalağın içindeki suya.
...
Tante Rosa
***
Diyor ki:
Guy Debord: Yazmayı bilmek için okumayı bilmeli, okumayı bilmek için yaşamayı bilmeli.
***
YORUMLAR
Tan kızıllığı sizin buklelerinizde saklı
Sizin Tante Rosa
Çoklarımız tantana sanki
Tan bile tana eş değer değil belli ki
Sizin minik, narin ve zarif şiirleriniz var
Öyküler zaten abide
Her kelimenin bir ağırlığı, bir değeri var
İnce ince işlemeli
Her öykünüz günün yazısı olabilir de
Emma ve Katrina derken bir "Tante Rosa" kasırgası kendini artan biçimde hissettiriyor ki
İlk ikisinin aksine edebiyatın tadını duyuruyor
Bir yandan da yetersizlikleri silip süpürecek görünüşe göre
Ekonomi de ki "iyi para kötü parayı kovar" prensibi gibi
Yakışıyor da bence
Güne düşen yüreğe, emeğe, kaleme, kelama selam olsun.
Tante Rosa
Yüzüme yapışıp kalmasını istediğim tuhaf bir gülümsemeyle hoş yorumunuzun keyfini çıkarmak istiyorum sadece.
Çok teşekkürler.
Öncelikle yüreğinize, kaleminize sağlık.
Her yıl bizim köyün çeşme başına yerleşip sepet ören çingenelerde yemek yiyen küçük tombul kızı hatırlattınız bana.
Köyün delisinin kulağına yapışıp emzik emen , köyden giderken bez bebeğini bile orada bırakan uzun saçlı al yanaklı kızı.
İyi ki buradayım ve su tadında yazınızı okudum. Sevgiler
mymartin tarafından 8/22/2015 11:46:28 AM zamanında düzenlenmiştir.
Çıkış yapmıştım siteden, güne düşen yazı ilgimi çekince ,bir solukta okudum .Çok basarılı bir anlatım kaleminizin izleri birkaç bölümün dışında aldı beni götürdü o masum çocukluk yıllarıma.
****Evler ağaçların gölgesinde kalırdı eskiden. Şimdi ağaçlar evlerin gölgesinde kalmış,” diyorum.****
öyle güzellikler var ki , sayfanızda; bu yazınız okulların edebiyat derslerinde olması gerek diyorum bence.Yeni çağ maalesef bizlerin yasadığı bu güzellikleri yasayamadılar, çok şanssızlar aslında. Böyle güzel yazıları ben bir kez okumam, sindire sindire tekrar okuyacağım. Yorum yazmak için giriş yaptım , ve çok mutlu uykuya gecerim artık...
Kutluyorum Tante Rosa...
Sevgilerimle...
Oya gedik tarafından 8/23/2015 1:04:41 AM zamanında düzenlenmiştir.
Tante Rosa
İyi bir okursunuz, kendinize ve kendinizi bulduğunuz yazılara bu iyiliği yaptığınız için ben de sizi kutluyorum.
Sevgilerimle.
Oya gedik
sayfanıza hep konuk olacağım...
okurken sanki sait faik'in mükemmel öykülerini okuyormuşum gibi geldi. ayrıca çocukluğa dair onca şeyi bir yazıya sıkıştırmak... usta kaleminizi gönülden kutlarım.
Tante Rosa
Sait Faik Abasıyanık'ı çok severim ve çok okurum.. Öykü yazmak isteyenlerin ilk önce okuyacağı öykülerden biri, ilki hatta..
İlgi ile, zevkle okudum.
Ne çek bizden, ne çok çocukluğumuzdandı cümleler.
O köy, bizim köyümüzdü.
Bizim çocukluğumuzun kuzinesinde kaynamaktaydı o mısırlar ve bizim tabağımızda tütmekteydi dumanları buram buram.
O çeşme başı,
o küçük dere,
o bakkal, kahve...
Hepsi bizdendi, çocukluğumuzdan esintilerdi.
Gerçekten harika kaleme alınmış hikaye.
Yazarın, eline, gönlüne sağlık diyorum.
Günaydın Tante, sabah sabah şöyle gizlice çok sevdiğim kütüphaneme girmiştim yine.
Aslında sessiz sessiz oturacaktim ama beni alıp taa çocukluguma göturüp, üstelik cebindeki tasları da önüme serince dayanamadım :(
Aslında içimizdeki çocuk hiç ölmedi. Ölmüş olsa bu duyguları yaşayabilir miyiz?
İnsanı içine çeken güzel bir yazı olmuş, lakin bütün anilarini bir sayfada paylaşacağin yerde tek tek paylaşsaydın. Hem okuyana hem de sana kolaylık olurdu.
Hem de her bölüm kendi dalında güzel bir öykü, örnegin, yikilan sinema salonu, çeşme yalağına düşen aşik oglan gibi :-)
Ne kadar büyürsek büyüyelim, çocukluğumuz büyumesin. Ben, bu konuda oldukca caba harcıyorum.
Apatrman dairesindeyim falan demeden kocaman bir kuzine aldim, şadece şeytanlara tahsisli salonu da mutfak yaptim. Çocukluğuma ben gidemiyorsam bile çocukluğumu kulağından tutup getirdim :-)
Sevgilerimle
Tante Rosa
Bazen öyle tazyikli akıyor ki kapatamıyorsunuz musluğu, akarken doldurmak gerekiyor sayfaları..
Çocukuğunuzla güle oynaya oturun kuzine başında, onunlayken kimseye ihtiyaç yok..