SAYOKAN (Türk Savaş Sanatı)
Türk Savaş Sanatı Sayokan, kökleri Orta Asya’ya dayanan, yaklaşık 16 bin yıllık Türk Tarihi’nde bulunan bilgiler derlenerek stratejileri oluşturulmuş bir Türk savaş sanatıdır. Türkiye’de Nihat YİĞİT tarafından gündeme getirilmiş ve Dünyada kabul edilerek resmi bir branş olarak dünyaya tanıtılmaya başlanmıştır. Sayokan Dünya Federasyonu ise 7 Aralık 2005 tarihinde Türkiye’de kuruldu.
Yabgu Nihat YİĞİT bu sisteme ‘’Savaşçı’nın Yolu ve Kan’ı’’ cümlesini uygun görmüş, bu cümledeki sözcüklerin baş hecelerini alarak kısaltmıştır. Onun ifadesi ile, ‘’Savaşçı’’ Mete Han’dan Atatürk’e kadar gerek bedensel, gerekse ruhsal, zihinsel yetenek ve erdemliğe sahip eşsiz devlet adamlarımızı, komutanlarımızı, kahramanlarımızı, ‘’Yol’’ ise bu eşsiz insanların bu yetenek ve erdemliğe giden yolunu, ‘’Kan’’ ise yine bu eşsiz insanlarla olan bağımızı ifade etmektedir.’’ Diye tanımlıyor. Tabiatı ile uzak doğu savaş sanatlarına bu alanda alternatif, yerelliği ve milliliği olan bir kültürleştirme hareketi olunca kolay kabul edilebilir görünmektedir.
Sayokan 4 bölge-4 hilal, her bir hilal ayak hareketi büyük komutan Alparslan’ın Malazgirt savaşında kullandığı hilal stratejisini ifade eder. Rakip hilalin içine hapsedilir ve teknik uygulamaya geçilir. Sayokan vuruşlu-yere serme sistemine sahiptir. Sayokan’ın öğreti ve teknik anlayışı zıtlıkların birliği kuramı üzerine kurulmuştur. Bu anlayış teknik alanda kişiyi sağ ve sol yeteneklerini aynı seviyede geliştirir. Öğreti boyutunda ise kainatın bu anlayış ile yaratıldığını bilir ve yaşamında eksi ve artı değerleri dengelemesini öğrenir. Bu anlayışın tekniksel alanda uygulanışı başka savaş sanatlarında yoktur. Tüm temel tekniklerde uzuvlar araçtır, destekleyici, ivme kuvvetini artırıcı unsur gövdedir. Örneğin, yumruk tekniğinde kol ve el araçtır. Yumruğu destekleyen, itici güç ve ivme kazandıran gövdedeki başka kas guruplarıdır. Bu anlamda Sayokan’ın teknik hareket analizi ile diğer savaş sanatlarının teknik analizleri arasında çok ciddi farklılıklar vardır. Tekniklerde orak, kanca, tırpan, kalkan gibi tanımlamaların olması sadece isimlendirmeden ibaret değildir.
Son yıllarda ülkemizde Sayokan Sporu bu spora gönül verenler tarafından genç nesle aktarılmaya çalışılıyor. Özellikle Çin ve Japon dövüşme sanatı adıyla yapılan tüm hareketlerin kökenini oluşturan Sayokan usta eğitimciler tarafından ülkemizin dört bir yanında açılan salonlarda büyük bir ilgiyle takip edilmeye başlandı. Diğer yabancı patentli spor dallarına gösterilen ilgi ve reklam kendi öz spor tekniğimize gösterilmiş olsa belki de dünya da bu spor sayesinde ülkemiz spor adına büyük bir ivme kazanacaktır. Genel amacın savunma olduğu sporda ileri amaç karşılık verme ve kendini koruyup rakibi etkisiz hale getirme şeklinde özetlenebilir. Bu konuda sosyal medya,yazılı ve görsel basın sadece görevini yapsa, devletimiz okullarda ve resmi kurumlarda tanıtım amaçlı eğitimler verse gerisi zaten kendini kanıtlayacak kaliteye sahip bir spor dalıdır Sayokan sporu…
Biz yerel basın olarak görevimizi yaptık.