- 671 Okunma
- 1 Yorum
- 2 Beğeni
Stres'siz'siniz
Sizce insanoğlu neden streslenir ,neden hayatımızın bazı anlarında aslında çok önemsiz olan ama gözümüze o anda çok önemli olan saçma şeyler için dahi küplere binip çevremize saldırırız ?
Elbette bunun sağlık çerçevesinde bilim ışığında mantık süzgecinden geçirilmiş somut bir ispatı vardır .
Bilim insanları stresi kişinin bulunduğu ortamda hal ve tavırlarından rahatsız olmasıyla başlayan bir süreç sonucu ferdin organizmasında meydana gelen aşırı baskı ve organizmanın ruha verdiği cevaptır şeklinde en genel şekilde tanımlamışlardır .Vücut iyi bir şeyle de karşılaşsa kötü bir şeyle de karşılaşsa iki duruma da hiç şüphesiz tepki verir bu tepki iyi yöndeyse zaten buna stres diyebilme olanağımız yoktur.İnsanın ruhsal bakımdan yaşadığı buhrana biz stres diyebiliriz .
Peki stresli insan kimdir,özellikleri nelerdir? Neden insanlar aşırı stres yaparlar ?
Çevremizde ailemizde aklınıza gelen insanın bulunduğu insanın topluma ayak uydurmaya çalıştığı ve bir takım sorunların üstesinden gelmeye çalıştığı her durumda insan vardır ve bulunur .Yani stressiz insan yoktur .Sağlam çalışan ve sağlıklı bir sinir sistemine sahip herkes streslenmelidir ve zaten de streslenmesi gayet normaldir..
Sınavlara giriyoruz ,iş görüşmelerinde toplantılarında bulunuyoruz streslenmemiz bir bakımda zaten bizim için faydalıdır …
Stres belli bir seviyeye kadar insana kaygı sağladığı için fayda sağlarken belli bir düzeyi aşıp dozajı artığında kontrol edilemez düzeylere çıktığı andan itibaren insana büyük zaralar vermektedir.İnsanda bir takım titremeler vücudunun belli bölgelerinde uyuşmalar bile meydan gelebilecek hastalıklar tıbben müsaittir.
Yani stressiz insan yoktur çünkü insan doğası gereği etrafıdan meydan gelen olaylara tepki verir.Şimdi benim tavsiyem eğer streslenmiyorsanız eğer siz bir doktora görünün çünkü streslenmeyen insanda enerji eksikliği var demektir.Bir yerleriniz eksik çalışıyor olabilir psikolojik bir bozukluk oluşmuş olabilirbir sağlık kuruluşuna müracat etmenizde fayda vardır diye düşünüyorum …
Bu yüzden eğer dengemizi kaybettirecek ,daha kötü sonuçlar doğurmayacak derecede bir stresin olması iyidir hatta insana yaşama devamı için bir neden depolama aracıdır yani aşırı olmaacak hayatımız kötü etkilemeyecek derecedeki stresle yaşayıp onunla yaşlanmasını bilmeliyiz .
Stres belirtiniz varsa şu soruları kendinize sorup soruların cevaplarını nedenleriyle düşünmenizi tavsiye ederim :
Sürekli yorgun bir hal demisiniz? Sabahları yorgun bir halde mi kalkıyorsunuz?
Kendinizi sinirli, endişeli ya da panik halinde mi hissediyorsunuz?
Başkalarına karşı tahammül gösteremiyor dayanamıyor musunuz?
Bir konuya yoğunlaşmakta zorluk çekip dikkatinizi toplayabiliyor musunuz?
Uyku düzeniniz de bir bozukluk mu var?
Baş ağrısı çekiyor musunuz ?
Daha önce yaparken aşırı zevk aldığınız işler şimdi çok sıradan mı geliyor?
Kendinizi önemsiz gibi mi görüyorsunuz ?
Neşesiz ve bıkkın bir ruhunuz mu var ?
Stresten kurtulmak için herhangi bir madde bağımlılığınız var mı?
Çabuk mu sinirleniyorsunuz?
Stres anında vücutta oluşan değişiklikler nelerdir?
Hastalıkların bir çok özel nedenleri olsa da doktorlardan duyacağınız üzere genelde bir çok hastalık stresten ve olur olmadık her şeye canımız sıkmamızdan kaynaklandığı iddia edilmektedir .Gelin o can sıkmalar vücudumuzda nelere mal oluyor ne gibi hasarlar bırakıyor bir bakalım;
Stres anında vücudumuz beynimize savaş açar ona bir çok mesaj gönderir çünkü o anda beyin odaklandığı şeyi düşünmekte ve kurgusunu yapmaktadır inşaca tabirle“ o iş nasıl olacak nasıl halledebilirim “sorusunu düşünmektedir. Bu sırada kalp kendisine verilen görevden daha fazla enerji üretmek için besinleri daha hızlı pompalar ve kalp normal attığı hızdan daha hızlı atmaya başlar ve bunu sürdürür.
Yetersiz oksijen sonucu oksijen arttırmak için daha hızlı bir soluma ve sonucunda kan damarlarında bir genişleme meydana gelir.Çoğu insanda oluşan gelen göz bebeklerinin büyüme refleksi sayesinde insanın gözlerinde olağan bir büyüme görmek mümkündür. Dalak daha daha hızlı ve olduğundan fazla çalışır kan üretir ve karaciğer kana daha fazla glikoz (şeker) üretir. Bunu sonucu olarak sindirim hızı yavaşlar. Vücutta bulunan enerjinin büyük çoğunluğu beyin ve kaslar tarafından adeta sömürülür. Tabiki böyle devam ettiği takdirde büyük ve çok ciddi sağlık sorunları oluşabilir.
Stresli insanlarda panik atak çok görülür ve bunlar çok tedirgindir.Bir çok şeker hastasına baktığımızda da çok sinirli ve streslidir.stres hormonal dengesizlik ,cinsel fonksiyonlarda farklılığa da neden olabilmektedir.
Stresle başa çıkmanın yolları nelerdir peki?
Kimi insanlar aşırı stresten dolayı kendini kontrol edebilmek için madde bağımlılığına yönelir ve madde kullanır ki bu zaten stresten kötüdür ve devam ettiği sürece stresten daha kötü sonuçlar doğurmakla kalmayacak ölüme bile kapı aralayacaktır. Kimileri de özellikle kadınlar alışverişe saldırmaktadır tabi ki bu durum da kısa süresi tatmini sağlasa da kesinlikle bozukluğu ya da bir hastalığı gideremez. Kimileri de içine atar zaten bu en kötüsüdür içe atılan keder büyüyerek kocaman bir dert yumağı haline gelebilir .Bundan çok değişik ve çok farklı aslında da hiç çözüm olmayacak şeyler yapılmaktadır bunların hiçbiri strese çözüm değildi dediğim gibi olumlu stres olduğu takdirde insana pozitif bir enerji hakim olur ancak bu stres olumsuzsa ve size iyilikten çok kötülük vermeye başlanmışsa bir psikiyatriste gitmenizde veya ruhunuzu daha mantıklı şeylerle gerçekten ruhunuzu dinlendirecek şeylerle dinlendirmenizi tavsiye ederiz.(Kimileri yoga önerir boşverin yogayı filan siz kendi kültür, örf ve dinimize uygun şeyleri yerine getirirseniz stresiniz bir nebze de olsa azalır inşallah diye düşünüyorum …
Sefa Tülek