İnsanlığın Birleştirici Gücü
İnsanlığın Birleştirici Gücü
Spor;coşkunun ve tutkunun ruh ve beden bütünlüğü… Spor insanları yakınlaştıran,dünyadaki halkları kaynaştıran büyük güzellikler çeşidi. Sporun manevi gücü kaçınılmaz . Bu örnek anlatılır birçok yerde engelli koşuculardan birisi yarışı tamamlaması zorlaşmış diğerleri onun elinden tutup yardım etmişler ve yarışı el ele tamamlamışlar oradaki izleyiciler bu olayı can-ı gönülden alkışlamışlar oradaki herkese bir erdem ve olgunluk dersi vermişler.
Maraton ve koşu sporuyla yaşamımı biçimlendiriyorum. Evet koşmak bir ustamın dediği gibi bütün sporların anası.. Koşmak ahlakın ve manevi yönün en yoğun hissedildiği spordur bence .Bunu sürekli görüyorum. İnsanın spor yaparken salgıladığı hormonlar endorfin dopamin,adrenalin huzurun ve mutluluğun ilaçlarındandır. İnsanlar spor yaptıkça mutlu olacaklardır yapılan araştırmalar bunu vurguluyor. Koşamasak bile en hafif ve en temel spor olan yürüyüşle herkes mutlu olabilir. Evet ben koşmak denilen güzellikten bahsedeceğim dostça, kardeşçe hislerin güçlendiği bir etkinlik koşmak. Katıldığım çeşitli yarı maratonlarda bunu çok canlı yaşadım. 2014 Antalya Maratonunda yüzlerce insan kimse kimseyle hır gür etmeden zevkle ve insanca koştu. Ben o ortamı görünce bütün insanlığın birleşebileceğini ve bunun sporla olabileceğini hissettim. Her milletten insan koşarken kimsenin kimseye en ufak bir kötü söz ve davranışta bulunduğunu görmedim o kadar güzel bir ortamdı ki kendimi Hac’ta kendimi Babil’de hissettim bütün dünya halklarının birleşmesini arzulayarak… Adana yarı maratonunda bu güzelliği gene yaşadım. Koşarken etrafa yaydığımız o enerjinin ve neşenin etkisini halk üzerinde gördüm. Herkes gülüyor şakalaşıyor ve muhabbet ederek koşuyordu.
İnsanları kaynaştırmaya uygun en ideal kavram spordur. Dinlerden inançlardan daha ileri boyuta geçebiliyor spor insanları birleştirmede…Doğası gereği insanı mutlu ve huzurlu kılar bu da davranışlardaki erdemi arttırır.Her türlü üstün insan meziyeti spor yapan insanlarda gelişir. Spor insanı güçlü yapıyor. Erdem ve vicdan sporun özünde gelişir. Bütün büyük sporcular vicdan erdem ve ahlak bakımından ali yaradılışlıdır. Ahlakın ve maneviyatın sistemleşmiş hali olan dinlerde spor daima önerilen bir değer oldu. Budizm’le Uzakdoğu sporları bütündür. İslam dininde spor yapılması vurgulanır. Peygamberimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) okçuluğu,ata binmeyi ve güreşi ashabına ve bütün Müslümanlara tavsiye etmiştir. Atatürk sporun önemini halkına benimsetmeye çok özen göstermiştir. Türk milletinin gelişimi için sporu her zaman vurgular. Ben sporcunun zeki çevik ve güzel ahlaklısını severim sözü bunu en net şeklide özümser. Atatürk’ün yaptığı sporlar arasında yüzmek ve ata binmek vardır.
İyi bir sporcunun manevi yönü güçlüdür;çünkü spor sağlık ve mutluluk demek huzur demek insanlara saygı ve sevgiyle yaklaşmak demek. Davranış bozuklukları umumiyetle spor yapmayan depresyona meyilli kişilerden doğuyor bu yüzden insanlara zarar verebilirler. Oysa ki spor yapan rahatlıyor yaşadığı deneyim pozitif elektrik olarak yansıyor çevresindekilere .Bizzat yaşayarak görüyorum bunu zaten…
Toplum öğütle korkutmakla gelişmez, kanunla nasihatle büyük tekamüller oluşmaz ancak eğitimle sporla insanların vicdanları geliştirilebilir vücutlarıyla beraber…Spor yapan insanın özgüveni olur özgüven insana saadet ve huzur verir .Diğer insanlara hoşgörüyle görebilmeyi sağlar. Bu da zaten toplumdaki dayanışmanın ve birlik ruhunun çok güçlenmesine vesile olur. Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki,çevik ve güzel ahlaklısını severim.” Sözüne çok dikkat etmişimdir. Büyük önderimiz Atatürk neden bu sözü söylemiş diye tamam zeki, çevik olmak neyse ama güzel ahlaklı olmak da nedir diye lakin zamanla insan bu sözün anlamını daha net görüyor. İnsanın hırsa kapılıp açgözlülükle kendini aşırı beğenmesi, kibirli olması sporda büyük başarılara ulaştığında görülebilir kibir zaten büyük günahlardandır. Onun için ahlak sporla iç içe olmalı.
Yüzyıllar boyunca Dünya halkları spor organizasyonları ve müsabakalar düzenledi. Tüm insanlık birbirine en fazla sporla yaklaşabildi başka hiçbir şey bu kutsal değer kadar yakınlaştırıcı olamıyor ne din ne eğitim ne de sanat sporun gücüyle boy ölçüşemiyor sorarım size başka bir değer var mıdır bütün insanlığı bu kadar güzel halde bütünleştiren olimpiyatlar çeşitli uluslararası faaliyetler tüm beşeriyeti kaynaştırabilmiştir. En büyük değer insanlığın birleşmesi sporla mümkün olacaktır. Dostluklar kardeşlikler sporla gelişecektir. Baba oğluyla havalara birlikte sporla zıplamakta, arkadaşlar birbirlerine sporla sarılabilmekte.
Sporda hep güzellikler olmuyor. Aşırı olumsuz olaylar yalnız ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde görülüyor bunun nedeni aşırı rekabet duygusu sanırım. Sporda düşmanlık hislerinin geliştiği durumlar da oldukça fazla. Birbirlerini öldüren özellikle futbol için birbirlerine her şeyi yapabilecek milyonlarca insan var sokakta sıradan ve saygılı insanlarken tribünlerde stadyumlarda canileşen ruhlar var peki bunu spor mu yapıyor tabii ki hayır .Bu bazı insanların benliklerindeki kişilik bozukluklarından, eğitimsizlikten, sürü psikolojisinden oluyor. İngiltere, Almanya gibi ülkelerin stadyumlarındaki maç izleme düzenleriyle ülkemizdeki futbol ve spor kültürü maalesef çok farklı orada taraftarlar çok güzel şekilde maçları izlerken ülkemizde zevk almaya değil de adeta dalaşmaya gelmiş bir güruh oluyor. Bu kültürle futbol ve diğer bütün sporlar ülkemizde gelişmiyor çok başarılı sporcular yetişmiyor. Keşke bizim de ülkemizin adını duyuran başarılı tenisçilerimiz ve rallicilerimiz ve diğer birçok sporda büyük başarılarımız olsa ama maalesef bu kafayla zor.Tamam yer yer başarılı olduğumuz alanlar oluyor fakat öyle az ki. Olimpiyatlarda madalyaları bir Rusya gibi bir ABD gibi toplayamıyoruz .
Spor denen güzelliğin yapısında ve özünde ahlakın ve maneviyatın geliştirilmesi var. Ülkemizin genç nesilleri spor kültürüyle serpilip büyüyecek. İnsanlık sporla bir araya gelmeye devam edecektir.
Osman Yaşar TÜFEK
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.