Bir insana iki türlü bilgi nasip olur : biri, başkaları tarafından verilen, diğeri ve en önemlisi ise, kendi kendine kazanılandır. -- gibbon

EKMEK PARASI

5

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1444

Okunma

Okuduğunuz yazı 30.5.2015 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.
EKMEK PARASI

EKMEK PARASI


Benim her meslekten arkadaşlarım, ağabeylerim, tanıdıklarım var. Dilenciler haricinde herkesle konuşurum. Çünkü dilenciler çalışmayıp, kısa yoldan para kazanıp duygu sömürüsü yapıyorlar. Onurlu bir insan dilencilik yapmaz, yapamaz. Ona buna el açıp duygu sömürüsünde bulunmaz. Şimdilerde dilenciliğin yeni bir türü yaygınlaştı. Bu tür dilenciler ellerinde birer mendil, yolda da yürüseniz, parkta da otursanız, karşınıza aniden çıkıyorlar ve sizi zorla sıkboğaz edip bir ekmek parasına mendil satmak istiyorlar. Caddeleri, parkları, köşe başlarını mesken tutmuşlar ve kendi içlerinde de buralarını parsellemişler. Kimse kimsenin mıntıkasına girmiyor, daha doğrusu giremiyor. Hastane önlerinde de durum aynı. Yanınıza birisi yanaşıyor ve yalvarır bir dille hasta olduğunu, memleketine dönecek parası olmadığını söylüyor. Bizler asil bir milletin evlatlarıyız. İçimiz parçalanıyor bu duruma ve acıyoruz hallerine. Çıkarıp onlara para veriyoruz. Diyelim ki o kişinin gerçekten de yol parası yok. Hangi il olursa olsun fark etmez, şehir içinde bindiği belediye otobüsü şoförüne durumunu anlatsa, o şoför gerçekten de mağdur olan o kişiye yardımcı olur. Şehirler arası otobüs terminallerinde zabıta amirliği noktası vardır. Diyelim ki gerçekten mağdur olan bu kişi, o zabıta noktasına gitse ve durumunu anlatsa yine kendisine yardımcı olacaklardır. Fakat amaç farklı. Amaç, kısa ve kestirme yoldan dilenerek para kazanmak.

Geçenlerde semt pazarından alışveriş yaparken de başıma geldi. 10-12 yaşlarındaki bir erkek çocuğu yanıma usulca yaklaştı ve benden bir istekte bulundu. İsteğini tahmin etmekte yanılmadım. ‘’Okula gidiyorum, kitap, defter alacağım, yol param da yok. Bir ekmek parası verebilir misiniz acaba?’’ dedi. Daha önce bu çocuğu caddelerde de görmüştüm. Sadece benden değil, gözüne kestirdiği kişilerden de bu yolla para istemişti. Maalesef bu yaştaki çocukların aileleri bu duruma göz yumuyorlar. Çünkü o çocuğu bu şekilde çalıştırarak (!) daha doğrusu dilendirerek kısa yoldan para kazanmak istiyorlar. Bazı dilenciler de kucaklarında bir bebek, gelenden gidenden dileniyor. İçiniz acıyıp duygusallık oluşunca, siz de çıkarıp üç beş kuruş veriyorsunuz. Hesap ettim de, günde bu yolla en az 30 kişiden para alsalar, ki ortalama bu da günde en az 50 TL’ye gelir. Çünkü en az para veren 1 TL veriyor, 5 TL, hatta 10 TL verenler de var. Bakıyorlar ki muhatapları bir çocuk ve iyi niyetli olarak, sadakamız olsun, kazalar, belalar başımızdan gitsin diyerek fazla fazla para veriyorlar. Bu çocuğun ayda kazandığı para, ortalama 1.500 TL yapar ki, her aileden 2-3 kişi bu şekilde vicdanlı kişilerden para dilenseler, aylıkları en az bir genel müdürün aylığına denk gelir. Bu nedenledir ki; ben dilencilere asla para vermiyorum. Alın teri dökülmeden kazanılan para, toplumda kolaycılığı, tembelliği oluşturuyor. Maddi durumları zayıf olanlar, çeşitli nedenlerle işsiz kalanlar yok mu? Var elbette. Böyleleri de en azından bulabildikleri işe girip ekmek paralarını çıkartıyorlar. Hem devletimiz bu konuda oldukça hassas. İl ve ilçelerde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, kısa adıyla (SYDV) bu tür yoksul ailelere gıda, eğitim ve yakacak yardımı yapıyor. Belediyelerimiz de, muhtarlıktan alınan fakirlik belgesine istinaden fakir ailelerden su parası almıyor.

Şimdi gelelim asıl konumuza: Üç beş ay önce bir amcayla tanıştım. Kendisiyle hemen hemen her sabah yolda karşılaşırım ve selamlaşırım. Hal hatır sorarım, kısa da olsa muhabbet ederiz. Ayrılma vakti geldiğinde de bana dua eder: ’ Allah işini, gücünü rast getirsin.’ der. Bu dua da bana yeter de artar bile. Abdestinde, namazında, kendi halinde sevimli bir ihtiyar Mehmet amca. Bağ Kur’dan emekli olmuş. Dedim ki kendisine, ’ Çalışmak çok zor oluyordur sizin için. Emekli de olmuşsunuz. Şimdi evinizde dinlenmeniz gerekirdi. Yıllar zaten sizi yeterince yormuştur. Bir de milletin çöpüyle uğraşıyorsunuz. Allah korusun, her türlü hastalığa yakalanır insan.’
Dikkat ettim, kağıt toplamıyor Mehmet amca. Nedenini sordum. Cevaben dedi ki; "Atık kağıtlar para etmiyor. Plastik ve teneke topluyorum. Biri sabah, diğeri öğleden sonra olmak üzere günde 2 kez bu işi yapıyorum. Evde oturmaktansa, kahve köşelerinde zaman öldürmektense, hem üç beş kuruş para kazanıyorum, hem de spor oluyor benim için."
Gözüme tekerlekli arabasının içindeki naylon poşet ilişti. Çöpe atılan ekmekler vardı içinde. Hem de al içinden, afiyetle ye. O derece taze. Elimle de yokladım ekmeklere. Hayretler içinde kaldım. "Biz, bunun daha da bayatını evde yiyoruz ve hiç çöpe ekmek atmıyoruz." dedim.
Samimiyetimi ve açık sözlülüğümü anlamış olacak ki bana şu cevabı verdi : "Hayvanları olan bir arkadaşım var, bu ekmekleri ona veriyorum. O da karşılığında bana yoğurt, süt veriyor. Hatta bir defasında kurbanlık koyunumu bile verdi. Bu ekmekleri çöpe atanlar, israf ediyorlar. Yiyecekleri kadar alsalar sorun da olmaz." dedi. Ben de esprili bir şekilde dedim ki; "Haklısın Mehmet amca. Ama onlar atacak ki, sen de yoğurt, süt yiyeceksin."

Sözün özü : Lütfen ekmekleri çöpe atmayalım. Sonuçta milli bir servet ekmek. Bayatladı diye ekmek çöpe mi atılır? Küflendi de attım diyenler de az ekmek alsınlar. Diyelim ki az ekmek aldınız ve ekmek kalmadı evde. Ölmezsiniz ya, o gün de ekmek yemeyin derim. İsraf yüce dinimizde de yasaklanmıştır. Akan suyun bile israf edilmemesi gerektiğini düşünen bir ecdanın torunlarıyız.

Selam ve dua ile. Sağlıcakla kalınız.

Vecdi Murat SOYDAN
28/05/2015

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Ekmek parası Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Ekmek parası yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
EKMEK PARASI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
-Yavaşım Birle
-Yavaşım Birle, @yavasim-birle
24.9.2015 01:48:46
Çok önemli bir yazı dünyada o kadar aç insan varken ekmek atmak da ne demek çok günah hemde fazla alındığında buzluk bölümüne koyun donsun yiyeceğiniz zaman çıkarın çok taze kaldığını hayretle göreceksiniz. tebrik ederim yazarı selam ve saygılarımla
Bir tutam hayat
Bir tutam hayat, @birtutamhayat
30.5.2015 12:52:09
Çok güzel bir yazı.
Faydalı konulara değinilmiş.
Her cümlesinin altına imzamı atıyorum.
Sunuluşu da güzeldi.
YAĞMUR DAMLASI
YAĞMUR DAMLASI, @yagmurdamlasi1
30.5.2015 09:35:52
10 puan verdi
yüreğine sağlık arkadaşım. o kadar güzel anlatmışsın ki ne diyeceğimi bilemedim.
erva yüsra
erva yüsra, @ervayusra
30.5.2015 08:53:04
Selamlar olsun Vecdi Murat bey
Harika bir yazı okudum, bir konu ile çok şeyler anlatmışsınız zamane insanımızın malesef ki dikkat etmediği bir durum. ( yemek esnasında dökülen ekmek ufaklarını bile topladığında Rabbim o eve bereket veriyor.)
erva yüsra
erva yüsra, @ervayusra
30.5.2015 08:52:45
Selamlar olsun Vecdi Murat bey
Harika bir yazı okudum, bir konu ile çok şeyler anlatmışsınız zamane insanımızın malesef ki dikkat etmediği bir durum. ( yemek esnasında dökülen ekmek ufaklarını bile topladığında Rabbim o eve bereket veriyor.)
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.