- 366 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Kültürler Festivali
KÜLTÜRLER FESTİVALİ
Mersin’de festival var dostlar. İkinci Mersin Kültürler Festivali. MEBİDER’in düzenlediği İkinci Kültürler Festivali’ne altmış civarında sivil toplum örgütü dernek katılıyor. Festival alanı Cumhuriyet Meydanı. Üç gün sürecek olan Kültürler Festivalinin sloganı dikkat çekici: “Biz Mersin’iz. Mersin Türkiye’dir.”
Dernekler; halk oyunları, halk türküleri, animasyonlarla Mersinliler’e hoşluklar yaşatıyorlar,yaşatacaklar üç gün boyunca. Bu etkinlikler öğleden sonra başlıyor. Saat 20.00’a kadar devam ediyor. Bu saatten sonra Kültür Merkezi’nde Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin gösterileri izleniyor. Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu da festival kapsamında aynı mekanda bir konser verdi.
Festival alanı bayram yeri gibi. Yurdun dört bir yanından gelip Mersin’i mekan tutan yurdum insanı bir mozaik oluşturmuş.Kültür mozayiği... Hemşeri dernekleri kendi yörelerinin ürünlerini, kültürel değerlerini sergiliyorlar. Bakıyorum Artvin, Giresun,Gümüşane başta Karadenizliler, Van, Erzurum,Bitlis,Mardin,Hakkari, Hatay, Diyarbakır, G.Antep,Konya,Niğde,Kayseri,Yozgat, İzmit, Giritliler, Balkan Türkleri...
Karadeniz, Doğu,Güneydoğu, İçanadolu bölgelerinden Mersin’e gelip yerleşen insanlar bir kültür yumağı olmuş..İç içe, yan yana, can cana yaşamanın tadını çıkarıyorlar.
Ben ilk gün Balkan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin konserini izledim. Güneş Korosunun konserini. Koro diyorlar ama solist Işın Su’yu dinledik. Koro yoktu. Işın Su şu türküleri yorumladı: Yeni cami avlusunda ezan sesi var, Debreli Hasan, Vardar Ovası, Mayrova’dan aldım bir okka nohut, Damat halayı, Osman aga, Babuba.
Işın Su adı gibi güzel bir dinleti sundu. Sesine nefesine sağlık.
Bir de Yozgat Akdağmadeni Veziralanı Köyü Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği’nin yöresel halk oyunları gösterisini seyrettim. Bir ortaoyunu güzelliğinde orak biçme, gelin alma,kına geleneklerini sahnelediler. Ellerine, emeklerine sağlık.
MEYAD’lı (Mersin Yazarlar Derneği) dostlar okuyucularıyla buluştu. Kitap imzalamalar, okuyucu- yazar diyalogları festivalin bir başka rengi.
Cağ kebabı, tantuni, cezerye, pişmaniye,içli köfte, bal,pekmez, baklava, karakuş tatlsı, mantı,börek,sıkma,ayran...
Dernek çadırlarında sizleri bekliyor bu tatlar. Güler yüzlü dernek temsilcileri gönül zengini insanlar. İzzet ikramda oldukça bonkör davranıyorlar.
Yiyen ahbaplara afiyet olsun.
Mersin Kültürler Festivali üç gün sürecek. Tüm Mersinliler’e tavsiye ediyorum. Gelin Cumhuriyet Meydanı’na. Bu güzellikleri kaçırmayın. Yolu Mersin’e düşenleri de festivalimize bekleriz efendim.
İyi seyirler, hoş vakitler dilerim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.