Mütavazi olmalıyız. çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- carnegie
Mustafa Topaloğlu
Mustafa Topaloğlu

Muhanet

Yorum

Muhanet

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

365

Okunma

Muhanet

MUHANET
Yozgat’ın namlı terzisi Hüseyin Usta işinin erbabı. Şöyle bir baksın elbise dikeceği şahsa yeter...Ölçüsünü alır. Şerit metreymiş, meziroymuş gerekmez. Bu gereçlere pek ihtiyaç duymaz. Öylesine mahir. El terazi göz mizan. Bakması kâfi. Alır müşterinin ölçüsünü.Diktiği elbise de kalıp gibi oturur.
Şen şakrak bir adam. Dobra. Lafını çekmez. Eğip bükmez. İçi dışı bir. Hani bir atasözü var. Demiş ki aklı derinlere erenler: “İnsanın alası içinde, hayvanın alası dışında.” Doğru değil mi? Bir mecliste bakıyorsunuz, adam yüzünüze gülüyor. Can ciğer kuzu sarması... Ayrıldığınızda oradan ardınızdan atıp tutuyor. Sanki yüzünüze gülüp şakıyon o şahıs değil. Bakın çevrenize bu tıynette nicesini göreceksiniz. Bunlara adam mı denir?
Terzi Hüseyin’in özü sözü bir. Bir yiğit adam. Ozan diyor ya “Yiğit gölgesinde yiğit saklanır”. Hah tam da bu vasıfta bir karakter. Paraya pula pek takmaz. Elinden geldiğince yardım eder fukaraya,düşküne... Sözü sohbeti bal kaymak...Dili tatlı mı tatlı. Mukallit, şakacı...Birazcık da delidolu.
Delidolu oluşu ve dobralığı ona Deli lakabını kazandırmış. Yeri geldi, yine bir atasözüyle devam edelim. Ne demiş atalar? “Atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli, derler.” Bir bildiği var ataların. Demek ki yiğidin iyisine “deli” diyorlar. Bu açıdan bakarsak Terzi Hüseyin bu lakabı hak ediyor mu, etmiyor mu? Elinizi vicdanınıza koyun da cevap verin.
Dükkanı her zaman kalabalıktır ustamızın. Her kesimden müşterisi var. Yediden yetmişe... Yozgat’ta tanımayan yok. Terzi Hüseyin deyince herkes bilir. Hele Terzi Deli Hüseyin deyince akan sular durur.
Hüseyin Usta’nın bir deliliğini anlatırlar. Bir gün dükkanda yarenlik var yine. Gerçi yarenlik her zaman var da bu biraz farklı. İşte terziliğin incelikleri, kesim biçim, dikim ve ütüleme üstüne konuşuluyor. Hüseyin Usta coştu ki coştu:
“Arkadaş ütüleme özen isder. Herkes ütü yapar yapmasına da işin inceliğini bilemez. Ben elbiseyi adamın sırtında ütülerim.”
Haydaa!.. Adamın üstündeki elbiseyi ütüleyecek bizim Hüseyin Usta’mız. Ağzından çıktı laf... Geri çekilmez ki çekesin. Dükkandaki takım elbiseli bir müşteri bu açmazını yakaladı ustacağızın:
“Hüseyin Usta! Şu benim elbiseyi sırtımda ütüle sana inanalım.”
Olurdu olmazdı. Hüseyin Usta adamın sırtında takım elbiseyi bir ütüledi ki jilet gibi. Görenler “maşallah” çaldı ustamıza.
Dükkana sıkça uğrayanlardan biri de imam. Hüseyin Usta’ya:
“Usta! Camiye gel. Bir vakit namazını birlikte kılalım.” dedi. Hüseyin Usta da bir gün niyetlendi. Öğle ezanı okunuyor. Hemen abdest aldı, tuttu caminin yolunu. Vardı camiye. Cemaat namaza durmuş. Kimi ayakta (kıyam), kimi rükuda, kimi secdede. Namaza niyetlenen birine sordu:
“Gardaşım! Bu gıldığınız farz mı, sünnet mi?”
Adam ters ters baktı Hüseyin Usta’ya. Kafasını bir o yana, bir bu yana salladı. Tekbir alıp namaza durdu. Hüseyin Usta:
“Muhanetin gozü kor (kör) ossun. Söylesen n’olur sanki? Niye muhanetlik idiyon? Hangisini gılarsanız gılın. Aha ben gidiyom...”dedi. Sonra söylene sokrana çıktı camiden.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Muhanet Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Muhanet yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Muhanet yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.