- 531 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Şair Yalçın Sevim ile...
Afyonkarahisarlı Şair Yazar Yalçın Sevim“edebiyata öyle bir bağlandım ki sanki benim ekmeğim, aşım ve tuzum oldu.”
SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?Hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?Nerelerde çalıştınız?
YALÇIN SEVİM-. Ben , Yalçın Sevim, 1988 Afyonkarahisar doğumluyum. ilk öğrenimimi ve orta öğretimimi Kasımpaşa ilköğretim okulunda bitirdim. Daha sonra Atatürk Anadolu lisesinde eğitimime devam ettim 2006 yılında ise buradan mezun oldum bir kaç yıl üniversiteye ara verdim. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim gördüm. Şiir yazmaya 2006 yılında amatörce bir hevesle başladım zaman içerisinde farklı türlerde (hikâye, deneme vb.) yazmaya devam ettim. Şu an da deneme ve hikâye türünde eserler de kaleme almaktayım.
Şu anda basılı olarak yeni çıkarmış olduğum“Bir Adın Olmalı” adlı deneme kitabım bulunmaktadır. Basılmayı bekleyen şiir kitaplarım da vardır. Şiirlerim Bizim Ece Dergisi 2014 Şairler Antolojisinde , Uluslar arası Cengiz Aytmatov Şiir Antolojisinde ve Dört Mevsim Şiir Antolojisinde yer almıştır.
2009 yılından itibaren bir yayınevinde görev aldım, pazarlama ve dağıtım sorumluluğu yaptım. 2014 Yılının başlangıcından bu yana Afyonkarahisar’da bir gazetede köşe yazarlığına başladım ve gazetede yazdığım birçok denemeyi okuyucularımla buluşturdum. Şuan Sinada Edebiyat dergisinde Editör olarak görev yapmaktayım.
Bir dönem Afyonkarahisar Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda görev aldım, bunun dışında da www.antoloji.com’da şiirlerime yer verildi ve halen şiirlerim orada yayınlanmaktadır. www.siirzamani.org sayfasında yayınlanan yazıları “Günün Yazısı” olarak seçilmiştir. Kardelen Edebiyat, Bizim Ece Edebiyat,Güncel Sanat Kültür ve Edebiyat, Halk Edebiyatı, Maki Kültür Sanat Edebiyat, Yeni Dönem Sanat Edebiyat dergisi ve bir çok edebiyat dergilerinde ve internet sitelerinde yazılarım, şiirlerim yayınlandı, yayınlanmaya da devam etmektedir.
birkaç internet sitelerinde de şuan köşe yazarlığı yapmaktayım.
SORU- Yazı yazmaya başlama hikayenizi bizimle paylaşır mısınız?
YALÇIN SEVİM- . Yazma hikayem, ilk öncelikle Şiir yazmaya 2006 yılında amatörce bir hevesle başladım. Bazı gazete ve dergilerde okuduğum şiirlerden,ünlü şairlerden etkilenerek ve o dönemde şahsen bir kişiden etkilenerek yazmaya başladığım şiirlerim oldu ve ortaya şiir yazma hevesi çıktı. Daha sonra düşünürek dedim ki kendi kendime, "Yalçın sen şiir kitabı da çıkarmak için çaba göster,uğraş” dedim. Ve son halimizi böyle aldık. Öncekilerle şimdiki duygularım arasında o dönemlerde gençtik aşık olabiliyorduk,seviyorduk vs... şimdi ise genciz ama tabii o dönemdeki gibi gençlik başımda ilk aşkım ilk heyecan olmuyor yani şimdi biraz daha olgunlaştık,oturup kalktığımız yeri bildik ve kendimi geliştirdim okuyarak ,araştırarak vs. böyle bir duygu geçişliği yaşadım. :)
SORU- Neden Edebiyat Okumak istediniz ? Bu bölümü yazmadan önce ve şu an duygularınız arasında ne farklar var?
YALÇIN SEVİM- Edebiyata ortaokuldan itibaren bir hevesim vardı. Duygularımdan dolayı olsa gerek ve lise yıllarında da edebiyat öğretmenlerim edebiyatı sevdirdi ve içimde bir edebiyat aşkı oluştu. Bundan dolayı edebiyata bağlandım. Ve edebiyatı seviyorum. Edebiyat okumaya başlamadan önceki duygularım pek fazla değildi. Acaba edebiyatı kazanabilir miyim? diye düşünüyordum. Çünkü o dönemlerde edebiyat fakültesine girmek zordu. şimdi ise biraz daha kolaylaştı. O zamanlarda öylesine bir gençliğin verdiği tutkuyla edebiyatı seviyorum derdim. Şimdi ise edebiyata öyle bir bağlandım ki sanki benim ekmeğim, aşım ve tuzum oldu.Şuan çok memnunum ve edebiyatı seven ve sevdiklerine aktaran biri olarak görülmekteyim.
SORU- Kitap okumanızın gelişiminiz üzerine ne gibi etkisi oldu?
YALÇIN SEVİM- Daha önceleri kitap okumaya teşvik eden öğretmenlerim veya diğer kişiler pek fazla olmadı. Ama ben lise son sınıfta ve üniversite hayatında kitap okumanın çok önemli bir araç olduğunu öğrendim. çünkü insan kitap okumakla kelime hazinesini geliştirmesi gerekir ve bilmediği şeyleri ,bilmediği konuları kitap okuyarak ,araştırarak öğrenmelidir. bende de böyle bir durum oluştu. kendimi geliştirdim kitap okuyarak. kitap okumanın faydalarını gördüm. zihinsel olarak, kelime dağarcığımızı geliştiriyor ve kendimizi adeta farklı evrende buluyoruz. Bunun için Kitap okumanın bende çok önemli katkıları oldu.
SORU- Kitap okuyan ile okumayan arasında ne farklar vardır?
YALÇIN SEVİM-. Okuyan kişi kendini kendini geliştirir,bilgili olur,karşısındaki kişilerin sorduğu sorulara cevap verir, konuşması iyi olur, kelime haznesi gelişir vs... okumayan insan ise neyin ne olduğunun farkına varmaz. Nasıl yapılacak veya konuşmasını bilemez, kendini geri kalmış görür vs...
SORU- Bugüne kadar çıkardığınız kitaplar ve yer aldığınız Antolojilerden bahseder misiniz ?
YALÇIN SEVİM- Yeni çıkarmış olduğum“Bir Adın Olmalı” adlı deneme kitabım bulunmaktadır. Basılmayı bekleyen şiir kitaplarım da vardır. Şiirlerim Bizim Ece Dergisi 2014 Şairler Antolojisinde , Uluslar arası Cengiz Aytmatov Şiir Antolojisinde ve Dört Mevsim Şiir Antolojisinde yer almıştır.
SORU- Yazarken hangi kaynaklardan beslenirsiniz ?
YALÇIN SEVİM- Yazarken öncelikle akademik kaynakları araştırır daha sonra deneme ve şiir kitaplarından ayrıca şarkı dinlerken ruhuma işliyor gibi haz alırım ve temel besinim onlar olur benim yazılarımda...
SORU- Günümüz gençliği kitap okumamak ile neler kaybediyor sizce ?
YALÇIN SEVİM- . Günümüz gençliği kitap okumamakla çok şeyler kaybediyor. mesela kendi geleceklerini göremiyorlar, kendilerine bir şey sorulsa acaba bana da biri bir soru mu soracak ya da bir şey mi diyecekler diye hayıflanıyorlar,sorulmasını istemiyorlar. geçmiş ve gelecek arasındaki bağı kuramıyorlar. Oysaki okuyan insanlarımıza çok ihtiyacımız var ki bunu herkes bilir.
SORU- Günümüz yazar ve şairleri arasında yeterince diyalog ve işbirliği olmamasının sebebi sizce nedir?
YALÇIN SEVİM- Kısaca söyleyeyim Öncelikli olarak hiç kimse birbirini çekemiyor yani çekememezlik var ortada bana göre öyle.Kimi popüler bir yazar veya şair olmak istiyor kimileri de çok para kazanayım, piyasada benim adım daha çok duyulsun diyorlar. Aslında bunların hiç bir önemi ve ehemmiyeti yok önemli olan topluma faydalı bir bilgiler sunup paylaşmak gerekir.
SORU-Edebiyatsever gençlere neler tavsiye edersiniz?
YALÇIN SEVİM- . Edebiyatı sevsinler,edebiyat ile ilgili araştırmalar yapsınlar ve geçmişle gelecek arasında edebiyatın köprüsünü kursunlar. Edebiyat nasıl oluşmuş,neler yapılmış,hangi yazarlar var , hangi yazarlar neler yapmış, edebiyata bir çok yönden katkı sağlayan yazarlar/şairler kimler onları araştırsınlar ve kitap okusunlar. ve şair/yazar olacak kişiler ise öncelikle çok çok kitap okusunlar daha sonra da bir sözcük dahi aklına geliyor ve kağıda aktarabiliyorsalar yazsınlar.İlk adımlar böyle olmalı, sözcüklerden, cümle kurmaktan kaçınmasınlar!..
Son olarak söyleyeceğim şu ki, Edebiyatı sevsinler ve edebiyatı sevdirsinler,herkese anlayabilecekleri tarzda bilgiler sunup paylaşsınlar...
Beni de böyle güzel bir Röportajınıza eklediğiniz için çok teşekkür ederim. Güzel bir sohbetti.
Sevgi ve Saygılarımla...
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.