- 888 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE BAŞKANLIK SİSTEMİ, DAVUTOĞLU'NUN BAŞBAKANLIĞI BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE BİTİYOR MU?
RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE BAŞKANLIK SİSTEMİ
YENİ BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ DOĞUYOR?
Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkeler Amerika ve Rusya’dır. Başkanlık sistemi denilince akla gelen sistem ise Amerika (USA) Devleti başkanlık sistemidir. 50 federe devlet(eyalet) bir araya gelmiştir. Federe devlet yapılarından oluşan eyaletlerin üstünde senato ve temsilciler meclisi olmak üzere iki meclisli bir federal yönetim sistemi vardır. Başbakan yoktur. Devlet Başkanı yetkileri paylaşmaz. Bakanları kendi seçer, kendi atar. Türkiye’de başbakan seçer. Cumhurbaşkanına atamama hakkı verilmiştir.
Eski başbakan yeni cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de başkanlık sisteminin tartışılmasını istemiş fakat AKP anayasa komisyonu başkanı Prof Dr Burhan Kuzu engellemiştir. Sayın Kuzu Amerikan tipi başkanlık sistemi savunucusu olmuş, Amerikan tipi başkanlık sistemini anlatmaya yönelik gayretler içinde olmuştur.
Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemi anlayışı başbakanlık makamının olmaması yüksek yargı organı başkanlarının seçimle başa gelmeleri cumhurbaşkanı yönetim tarafından atanmaması, yasaların cumhurbaşkanı tarafından değil anayasa mahkemesinin onayı ile yürürlüğe girmesi esasına dayanıyor, görünmektedir.
Basit bir anayasa değişikliği hatta referandum ile sorun çözülebilir, hatta referandum ile kısa sürede başkanlık sistemi oluşturulabilir. Dört yılda bir başkan seçimi yapılacak, başkanlık süresi iki dönemle sınırlı olacak, bakanlar başkanın seçmesi ile herhangi bir makam onayına gerek kalmadan atanmış olacak, herhangi bir makam onayına gerek kalmadan atanmış olacak.
Faydaları 1.Başkanın yürütmeyi bürokrat ve Başbakan ya da cumhurbaşkanı engelline takılmadan hızlı kararlı yürütme imkânını bulmasıdır.
2. Seçim sayısı azaltılmış olacak, cumhurbaşkanlığı seçim masrafı ortadan kalkacak.
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devleti başbakan Ahmet Davutoğlu olmadan yönetmek istiyor. Muhalefet liderleri üç sağırları oynuyor anlamazdan geliyor.
Muhalefet liderleri bu anlamda bir başkanlık sistemi teklifinde bulunsa AKP’li vekiller ne yapar?
İki dönem kuralı nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan bir dönem daha başkan seçilme hakkına kavuşur. Başkanlık sistemi ile Davutoğlu’nun başbakanlığı biter mi? Davutoğlu’nun başbakanlığı bitecek başkan yardımcısı olacak. Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık görevi bittikten sonra başkan adayı olacaktır? Davutoğlu başkanlık uğruna başbakanlık makamını feda eder mi?
Yeni bir başkanlık sistemi mi doğacak? Yoksa sayın cumhurbaşkanı RTE düşüncelerini hayata geçiremeyen lider olarak mı kalacak? Sayın Recep Tayyip Erdoğan düşüncelerini hayata geçirmek için nasıl bir yol izleyebilir, mümkün olan çözüm nedir? Sayın Anayasa komisyonu başkanı Burhan Kuzu bu konuda Türkiye gerçeklerine uygun başkanlık sistemi ile ilgili bir anayasa teklifi şimdiye kadar oluşturamadı. Basit bir anayasa değişikliği teklifi, başbakanlık sistemi kaldırılacak, başbakanlık görev ve yetkileri cumhurbaşkanına (başkana) verilecek. Cumhurbaşkanlığı ibaresi başkan olarak değiştirilmiştir. denip iş bitecektir.
Ama Sayın Prof Dr Burhan Kuzu’ya göre başkanlık sistemi denilince Amerikan Başkanlık sistemi akla geliyor. Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi olmaz. Amerikan sistemi olursa olur.
Milletvekilleri bakan olamaz. Onların görevi yasa yapmaktır. Yürütme görevi yasama görevlilerine verilemez. Verilirse kuvvetler ayrılığından sapma olur.
Başkanlık hükümeti bırakın kanun hükmünde kararname çıkarmaya kanun yapma görevlerine katılamaz.
Türkiye’de Sayın Recep Tayyip Erdoğan Amerikan Başkanı’nın yetkilerinden daha fazla bir yetki ile Türkiye’yi yönetme şansını bulmuş. Tek parti yönetimi ile Türkiye’yi yönetmiş, yönetmektedir.
Sayın cumhurbaşkanı hem yetki azlığından şikayet ediyor. Hem yürütmenin yasama yetkisini ortadan kaldıran Amerikan Başkanlık sistemini istiyor. Sayın cumhurbaşkanının isteğini karşılayan model sayın Burhan Kuzu’nun anlattığı model olamaz.Federe devlet ve eyalet sistemi merkezi devlet yapısının verdiği yetki gücünü başkana vermez.
Yok istenen Amerikan tipi Başkanlık Sistemi ise; Başbakanlık makamının kaldırılması, görevlerinin, başkana verilmesi, milletvekillerine bakanlığı yasaklayan bir anayasa değişikliği teklifini referanduma götürebilirler.
Bir yerden işe başlamak Sayın RTE’yi, çaresiz lider görüntüsünden uzaklaştırır. Eğer yersiz(abes) bir sistem ise Fransız Yarı Başkanlık sistemi olan bugünkü siyasi sistemle yetinilsin, demelidir.
Yok Fransız Yarı Başkanlık Demokratik Sisteminde değişiklik, rötüş isteniyorsa çok kolay başbakanlık makamını kaldırıp görev ve yetkilerini cumhurbaşkanına(başkana) bırakan anayasa değişikliği referanduma sunulsun.
Mevcut yarı başkanlık sisteminin cumhurbaşkanlığı sisteminin muhalefete yararı olmadığı iktidara gelene ise yetki bölünmesine sebep olduğu savı yeni bir sistem getirecek mi? Şurası muhakkak başkanlık sistemi gelirse muhalefet iki cephe ile savaşmayacak tek cephede savaşacak.
Abdullah Bedeloğlu
YORUMLAR
O kadar uzun anlatmaya gerek yok. Hayali şu; Başkan olacak, sonra bu kelime bize uygun değil deyip, nasıl ki kampüsü beğenmeyip külliye denmesini istediyse padişah sıfatı isteyecek, Cumhuriyet yıkılacak. Sonra osmanlı'da kürdistan, lazistan eyaletleri vardı diyerek ülkeyi parçalara bölecek, kurduğu kürdistanın başına da yakında bırakacağı Apo geçecek. sonra Türk kıyımı başlayacak. Türkler Filistinliler gibi Türk mülteci kamplarına atılacak. Kısaca hayali bu...
abdullahbedeloğlu
mirim
abdullahbedeloğlu
Padişahlıkta başbakanlık vardır. Yani padişahlık da istenmiyor. Yazıyı dikkatli okuyun mirim
Devleti ve halkı hafife almayın. Hangi çağda olduğunuzu, Afrika'da bile demokrasinin olmadığı ülke kalmadığını göz önünde tutarak konuşun
mirim
O cumhurbaşkanı olurken tarafsız olacağına da yemin etmişti. O sabah bir şey der akşam tam tersini yapar.
Ben yazıyı dikkatli okudum da, siz o adamı iyi okuyamamışsınız. Aynı hafife almayın dediğiniz halk gibi...
Sizi benim "memleket" isimli şiirimi okumaya davet ediyorum.
İyi akşamlar...