Vekil Profilimiz Ne Olmalı?
Vekil Profilimiz Ne Olmalı?
Arkadaş kim ne dese desin demokratik düzende Parlamentonun yönetim erkleri arasında ayrı bir yeri var, Meclisin kalitesi ise koltuğunda oturma iznini milletten alan vekil üyelerine bağlıdır.
Evet Yargı da var, Yürütme de var fakat ikisini de dizginleyebilen erk yasama erkidir. Baksanıza gensoruyla meclis çoğunluğu Hükümeti dahi düşürebilir.
O zaman vekil seçerken çok dikkatli olmak lazım. Her ne kadar şu andaki vekil adayı seçme usulü istenilen nitelikte vekil seçmemize elverişli değilse de imkanlarımız ölçüsünde dikkat etmekle yükümlüyüz.
Bir Milletvekilinin taşımasını istediğimiz vasıfların bir kaçını sıralarsak hangilerini önceleyebiliriz?
Bir sefer Anadolu halkı, İslam coğrafyasında yaşamış, o kültürden nemalanmış, edep ve marifeti önemseyen bir halktır.
Her ne kadar, sesi gür çıkan %5-10 gibi bir mutlu azınlık faul bir düşünceye sahip ise de kahir ekseriyet şefkat, merhamet, dayanışma ruhunu taşıyor.
Öyleyse vekillerimiz de bu atmosferde bazı özelliklere sahip olmalı,
1-Anadolu insanına saygı muhabbetle bakabilmeli, ayrım yapmamalı, bir ırkın diğerine üstünlüğü gibi günümüzün illeti haline gelmiş menfi milliyetçilik düşüncesini taşımamalıdır.
2-Gözü tok olmalı, bir yasa teklifinde bulunurken, söz ve davranış sarf ederken, bireysel menfaatini düşünmeyip, kamu yararına göre hareket etmeli,
3-Milletvekili maaşından en az ayda 3-5 bin tasarruf edebilmelidir. Maaşını aşacak kadar harcama yapanlar başka başka kamelerden bir şeyler koparmak için çaba içine girerler, helal ve haramı karıştırırlar dengeleri bozulur, kafaları az çalışır, beklenmedik belalarla baş başa kalırlar.
4-Ellerinde 4 yıllık vekalet süreleriyle ilgili bir stratejik planları olmalı ve ilk 6 ay, ilk 2 yıl ve son iki yıl ne yapacağına dair eylem planları dosyalarında hazır olmalıdır isteyen herkese verebilmelidir diye düşünüyorum.
5-Vatandaşın bireysel işlerinden çok kamu yararına olan işlere zaman vermeli, ancak vatandaşın bir yerlerde hakkı çiğneniyorsa ona sahip çıkabilmelidir. Çünkü bu denetim görevine giriyor. Mesela bir kurumuna birileri atanacaksa ehil olana öncelik verilmesi konusunda müdahil olabilir. Çünkü milletin vekilidir.
6-Sivil Toplum ve Demokratik Kitle örgütleriyle işbirliği içinde olmayı ve rutin aralıklarla istişare etmeyi önemsemeli, bir anlamda vekaletini değerlendirmeye açmayı bilmelidir.
7-Her bir talep için “bakarız”, “ne gerekirse yaparız” gibi ayak üstü ifadeler kullanmaktansa iletişim adresini de alıp olur ya da olmaz, olmuyorsa neden olmaz şeklinde bir şeyler talep eden kimselerle diyalog içinde olmalıdır.
Kısacası vekil olduğunu unutmamalı, 4 yıl sonra asillerle tekrar karşılaşmak durumunda kalabileceğini hep zihninde ve canlı tutmalıdır.
Sevgili dostlar ben bu kadarını ele alabildim, devamını siz getirin. Zaten bu özellikleri taşıyan kimse beraberinde varsa diğer eksikleri de tamamlar kanaatindeyim.