- 517 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
ANKARA PALASTA AKŞAM YEMEĞİ
Atatürk Cumhurbaşkanı olarak hiçbir yurtdışı gezisi yapmamış, yurtdışı gezisine çıkılmayarak da bir ülkenin etkin ve saygın bir şekilde dünyada kabul görebileceğini kanıtlamış bir liderdir.
Atatürk Cumhurbaşkanı olarak hiçbir yurtdışı gezisi yapmamış ama, buna rağmen pekçok devlet ve hükümet başkanı Türkiye’ye resmi ziyaretler gerçekleştirmiştir.
İzmir’in Yunan tarafından işgali sırasında Yunanistan Başbakanı olan Venizelos, 1930 yılında Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunmuştur. Yunanistan’ın Adnan Menderesi diyebileceğimiz Venizelos, inişli çıkışlı politik yaşamında zaferler ve yenilgileri peşpeşe tatmış, gıyaben ölüme bile mahkum edilmiş ve 1936 yılında Paris’te iken eceli ile ölmüştür.
Venizelos, Atatürk’ün, yüksek feraseti ile batıda yükselen Mussolini ve Hitler’in yayılmacı siyasetlerine karşı; balkan ülkeleri arasındaki ufak tefek çekişmeleri sona erdirerek savunma ve işbirliğine yönelik Balkan Paktı’nın kurulmasını gerçekleştirmesinden sonra 12 Ocak 1934 tarihinde Atatürk’ü dünya barışına yaptığı katkılardan dolayı Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermiştir.
İstiklâl Savaşı döneminin TBMM binası karşısında bulunan ve kapısının üzerinde “Ankara Palas” olarak yazmasına rağmen, her ne hikmetse şimdi Devlet Konukevi olarak adlandırılan mütevazı, bir o kadar da sevimli binada Atatürk, Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos onuruna bir akşam yemeği vermektedir.
Yemeğe katılım ziyadesi ile fazla olduğundan yemek salonunda garsonlar bir o tarafa bir bu tarafa koşuştururken Venizelos’a servis yapan garson ayağı kaydığı için yere düşer. Yemekler tabaklar halının üstünde ortalık perme perişan, görüntü ikrâm açısından hoş bir görüntü değildir.
Atatürk’ün yüzünde bir gülümseme peyda olur. Mütebessim bir halde:
-Ziyanı yok, ziyanı yok der.
Atamız Venizelos’a eğilerek:
- Tarih boyunca efendilik yapmaya alışmış bu millete uşaklığı öğretmek kolay olmuyor der.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.