Hakiki sevgi, herkesin bahsettiği, fakat pek az kimsenin gördüğü hayaletlere benzer. -- anatole franse
hrnozmn
hrnozmn

GELİNCİKLER

Yorum

GELİNCİKLER

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

993

Okunma

GELİNCİKLER

GELİNCİKLER





Yıllar önce Sivas İmranlı’da ilçenin Divriği’ye komşu güney dağ köylerine aşılama çalışmaları için gittiğimizde başıboş atların çiğnediği kırlardaki gelincik tarlalarını fotoğraflamıştım. Çıkardım bugün o fotoğrafa tekrar baktım uzun uzun. Gelinciklerin yabani güzelliğinden güç almak istedim günlerdir yazmak istediğim bu yazı için. Baharla beraber yeşile kırmızıyla fırça darbeleri vuran gelincik çiçeğini insanlık binlerce yıldan bu yana tanımakta. Tarihte en eski gelincik resimleri 3 bin yıl önce Mısır lahitlerinde bulunmuş.
Sahrap Soysal bir yazısında uzun uzadıya bahseder: “Eski Yunan / Roma mitolojisinde de gelincik birçok tanrı ile ilişkilendirilir. Örneğin Morpheus (uyku tanrısı Hypnos’un üç bin çocuğundan biridir ve insanlara uykuda çeşitli biçimlerde görünen düşleri simgeler) uyutmak istediklerine gelincikten yaptığı taçlardan verirdi.”
Morpheus için yapılan tapınaklar gelinciklerle süslenmiş. Romalılar kara sevdaya düşenlere gelincikten yapılan içecekler verir, aşk acısını dindireceğine inanırmış.



Gelinciğin çiçekleri (taçyaprakları), yeşil yaprakları ve tohumları değişik amaçla kullanılmış. Çiçeklerinden mürekkep yapımında hatta sakinleştirici olarak faydalanılmış. Kültürümüzde gelincik şurubu, şerbeti önemlidir. Özellikle İstanbul hanımefendilerinin gelincik lezzetlerini çok iyi bildiği söylenir.
Homeros’un İlyada’sında da gelincik çiçekleri geçer ; biliriz o Truva hikâyesini! Ölen savaşçılar gelinciklere benzetilir. Yine, geçenlerde ciddi bir televizyon kanalında izlediğim belgeselde Çanakkale savaşlarında Türk ve Anzak askerlerinin ibretlik öyküleri anlatılıyordu. Milletimizin engin ve şefkatli bağrında yatan Anzak askerlerini anmak için yapılan Anzak Koyu’ndaki mezarlıkda her mezar taşının başında bir gelincik olurmuş. Çiçeğin yeşil narin gövdesi askerleri, kırmızı taç yapraklar da savaşın kanlı, adanma gerçeğini sembolize edermiş.


Tarihte örneği pek çok bu efsanenin; Cengiz Han’ın bir savaşta düşmanı mağlup edip savaş meydanını kan gölüne çevirdikten sonra etrafı gelinciklerin doldurduğuna şahit olduğu anlatılır.



Tıp öğrencisi olduğum 1980 li yıllarda Fransız oyuncular Alain Delon ve Véronique Jannot’un başrolünü paylaştığı” Le Toubib” adlı filmi biraz da doktor adayı olmam sebebi ile büyük bir merakla izlemiştim. Savaşın içinde güzel bir aşk filmidir.Alain Delon askeri doktordur. Final sahnesinde bir gelincik tarlası yakınında duran askeri cipten güzel Harmonie iner, tarlaya gelinciklerin içine girer. Çok duygusal, özel bir sahnedir filmde; tarlanın öbür yanında kurulu acımasız savaş düzeneği devreye girer, patlar ve güzel Harmonie kanlar içinde gelincik tarlasına yığılır. Usta aktör Alain Delon finali de güzel oynar, aktörün vasat filmlerinden biri olarak görülse de sadece o final sahnesi ile bile özel ve güzel bir filmdir bence. Sosyal medyada filmin final sahnesine ulaşabiliyorsunuz. Mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum. Fransız yönetmen Homeros’dan esinlenmiş olacak!


Bahar aylarının savaş ayı olması ve gelinciklerin baharla birlikte doğayı düğün yerine çevirmesi tesadüf mü, her boyutu ile irdelenmeli.Savaşlar da gelincikler de baharı bekliyor, bu gerçek! Memleketimi, Anadolu’yu düşündüm. Baharla beraber taşından toprağından şehadete her an hazır milyonlarca vatan sevdalısını temsil edercesine gelincikler açıverir. Sizi bilmem ama gelincik bende savaşın ötesinde aşkın naif çiçeği. Sanki hoyratça dokunursanız, sevgi gibi küskün, ürkek , arkasına bakmadan dönüp gidecek.


Gelin bu bahar gelinciklerle savaşı değil aşkı hatırlayın.



HARUN ÖZMEN

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Gelincikler Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Gelincikler yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
GELİNCİKLER yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
akilli46
akilli46, @akilli46
7.12.2014 01:19:27
Emek verilmiş bir yazı... Tebrikler ve başarılar.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.