- 1184 Okunma
- 8 Yorum
- 1 Beğeni
HAYYA ALESSELFİ
Yazıyla ilgili resmi gördüğünüz zaman anlamışsınızdır mutlaka niçin böyle bir başlık kullandığımı.
Efendim namaz İslam dininin Kelime-i şehadetten sonraki en önemli temel şartıdır. Hatta denilebilir ki İslamın neredeyse tek şartıdır. Çünkü Herhangi bir gayrimüslüme ‘’ Söylediklerimi tekrarla’’ Diyerek ona kelime-i şehadet getirtebilirsiniz ama kişinin müslüman olmasını sağlayan bu hareket aynı kişinin müslüman kalmasını sağlamaz. Öte yandan İslamın diğer şartları olan Zekat ve Hac ancak zenginseniz yapabileceğiniz ibadetlerdir. Yani asgari ücretle hayat süren bir garibansanız İslamın iki diğer temel şartı da sizin için söz konusu değildir. Ne kaldı? Oruç? Onu da ancak sağlıklı olduğunuz takdirde tutmanız farz. Yani artık beden ve ruhen orucu tutamayacak duruma gelirseniz o da sizin için farz değil.Kala kala kalıyor bir tek namaz. Onu hangi ahval ve şerait içinde bulunursanız bulunun kılacaksınız.
Namaz bu kadar önemli bir ibadet olduğu içindir ki günde beş vakit sadece bu ibadet için çağrı vardır. Camilerin minarelerinden kesinlikle ‘’ Hayya aleshac ( Haydi hacca ) Hayya aleszekat ( Haydi zekata ) , Hayya alessavm (Haydi Oruca ) Diye bir çağrı yapılmaz da ‘’Hayya alessalat ( Haydi namaza ) diye çağrı yapılır.
Kısacası namaz İslam dininin en önemli ibadetidir fakat böyle olduğu halde Kur’an-ı Kerimde bir ayet vardır namazla ilgili ki insanın kanını dondurur ve tüylerini diken diken eder. Tabii ki günde bazen beş vakit namazın beşinde de o ayeti okuyup da manasını bilenler için bu söylediğim kanın donması olayı. Peki nedir o ayet ? ‘’ Feveylün lilmüsallîn = Vay o namaz kılanlara ki ‘’
Hayret bir şey değil mi? Hem namaz kılıyorsunuz hem de Allah sizi uyarıyor ‘’ Vay o namaz kılanlara ki ‘’ diyerek.
Maun suresinin 4. Ayeti ayetidir bu… Surenin 5. ve 6. Ayetleri şöyle devam eder: 5. Ayet ‘’ - Ellezîne hüman salâtihim sâhûn = Namazlarında yanılmaktadırlar.’’ 6.Ayet ‘’ Ellezîne hum yûrâûne = Onlar ki, gösteriş yaparlar. ‘’
Maun Suresinin 6. Ayeti gayet net bir şekilde ‘’ Vay o namaz kılanlara’’ uyarısının muhatabının kimler olduğunu söyler bize: ‘’ Gösteriş yapanlar’’
Yani?
Mesela bedenen namazda ama ruhen tamamen başka yerlerde ve başka işlerde olanlar.
İki adım ötesinde cami olduğu halde namazını o camide değil de dükkanında ama dükkanında bir sürü uygun yer olduğu halde vitrinde kılanlar.
Evinde çeşme ve lavabo olduğu halde abdestini evinin kapısı önünde eline su döktürerek alanlar.
Camiye girdiği anda etrafı tarayarak başında takke olmayanların omuzlarına dokunup kafalarını işaret ederek ‘’ Takken nerede’’ diye soranlar.
Küçük çocukları ‘’Namazlarımızı bozuyor ‘’ diye camiden kovanlar.
Camiye girdikten sonra bile cep telefonuyla konuşmaya devam edenler.
Cuma namazlarında imam minberde hutbe okurken cep telefonlarıyla birilerine mesaj gönderen ya da oyun oynayanlar.
Örnekleri o kadar çoğaltabiliriz ki hayret edersiniz.
Oysa İmam-ı Âzam Ebu Hanife dönemlerinde yüksek sesle Besmele çekmek, mesela bir ata ya da deveye binerken yüksek sesle ‘’ Bismillahirrahmanirrahim ‘’ demek bile gösteriş olarak kabul edilmiş ve bu gibi gösterişlerden kaçınılması istenmiştir. Gel gör ki günümüzde artık bu gösteriş olayının tam anlamıyla suyu çıkmış ve vatandaş kıldığı ( Daha doğrusu asla kılmadığı ) namazın selfisini yapmaya başlamıştır ( Yukarıdaki resimde olduğu gibi)
Eh konu böyle buram buram sahtekarlık olunca ben de ister istemez Namaz ve selfi ile ilgili biraz mizah yapıp bu gibi avanakları biraz tiye alayım dedim.
İzninizle başlıyoruz:
SUAL- Namaz Selfiesi nedir?
EL CEVAB: Bir seccade üzerine çöküp cep telefonu ile kendi resminizi çektikten sonra bunu face denilen bokta …Pardon bookta yayınlamaya namaz selfiesi denir.
SUAL: Namaz Selfiesinin farzları nelerdir?
EL CEVAB: Biri içinde, biri dışında olmak üzere iki farzı vardır. Dışında olan elbette kameralı bir cep telefonuna sahip olmaktır amma sadece kameralı olmak yeterli değildir. Cep telefonunuzun aynı zamanda internet uyumlu olması gerekir. İçindeki farzı ise çöktüğünüz seccadede çekeceğiniz fotoğrafın net olmasıdır.
SUAL: Selfie yapacağımız cep telefonu da bir şekilde namaza dahil olacağına göre onun da abdestli olması gerekir mi?
EL CEVAB: Elbette gerekir. Çünkü genelde interneti de olan cep telefonlarıyla yapılır selfie. İnternette de müstehcen ve muzır şeyler de olduğu için ola ki cep telefonunuz cünüp olabilir. Bu durumda sadece normal abdest değil boy abdesti de gerekir.
SUAL: Bir cep telefonuna nasıl boy abdesti aldırılır?
EL CEVAB: Bunu benim üç yaşındaki torunum bile biliyor yahu. Geçenlerde anne annesinin telefonunu almış. Banyoya gidip bir güzel sıcak su ve sabunla yıkamış. Sonra mis gibi havlulara sararak kurutmuş ve anneannesine ‘’Anneanne cep telefonunu tertemiz yaptım ‘’ diyerek bu üstün hizmetinin karşılığı olarak ondan şeker talep etmiş ise de zındık ve münafık anneannesi tarafından kıçına iki şaplak vurularak darp edilmiş zavallı yavrucak.
Kıçınızı darp edecek her hangi biri yoksa cep telefonuzunu bol sıcak suyla yıkayarak gusül abdesti aldırabilirsiniz. Hamamdan çıkmadan önce bir tas suyu sağ tarafına, bir tas suyu sol tarafına, bir tas suyu da başından aşağı dökmeyi unutmayın ki boy abdesti tam olsun.
SUAL: I Podum yoksa selfie yapmam dinen sakıncalı mıdır?
EL CEVAB: Yeter ki görüntü net olsun. Görüntünün net olması halinde herhangi bir sakınca yoktur. Lakin görüntü net çıkmazsa zinhar tekrarlamak lazım o namazı. Ayrıca Ay podunuzun ay hali gelmiş olmamasında da dikkat etmeniz gerekiyor.
SUAL: Selfiesiz kılınan namaz kabul olur mu?
EL CEVAB: Muhterem ! Öyle bir soru soruyorsun ki hani halis bir Müslüman...Pardon madrabaz olduğunu bilmesem ‘’ Münafık ‘’ diyeceğim neredeyse. Hiç selfiesiz namaz olur mu? Selfie yapmazsan nereden bileceğiz senin namaz kılan biri olduğunu.? Selfie yapacaksın ki Burkina Faso’dan Galaphagos adalarına , Tazmanya’dan Alaska’ya kadar herkes senin nasıl bir madrabaz olduğunu öğrensin di mi ama? Mesela Galaphagos kaplumbağaları, Tazmanya canavarı, Alaska’daki Ren geyikleri...Kuzey Kutbundaki foklar ve beyaz ayılar , mavi balinalar, tüm bunlar sana bakarak imana gelecekler. O yüzden selfie kesin şart.
SUAL: Selfie yaparken seccadeyi ters serersem ( Resimdeki gibi ) olur mu?
EL CEVAB: Ünlü mutasavvıf Ümmü Asu Binti Maralman’ın da dediği gibi ‘’Olur olur bal gibi olur / Akan sular sular, sular da durur’’ Yani bir mahsuru yoktur.
SUAL: Hocam hûşû içinde bir selfie nasıl yapılır?
EL CEVAB: Muhterem ! Koşu içinde ya da poşu içinde selfieyi nasıl yapıyorsan ya da her türlü puştlukla selfieni nasıl yapıyorsan işte aynen öyle yapacaksın. Öyle yaptığın zaman otomatik olarak hûşû içinde bir selfie yapmış olursun.
SUAL: Akıllı cep telefonunun olmadığı bir yerde akılsız bir cep telefonunun imamlık yapması caiz midir?
EL CEVAB: Uygun sarık ve cübbe bulup giydirmek kaydıyla cep telefonunun akıllı ya da akılsız olmasının bir ehemmiyeti yoktur.
SUAL: Selfie yaparken gülme tutarsa namaz bozulur mu?
EL CEVAB: Yahu bu da soru mu? Selfie yaparken elbette kameraya gülümseyeceksin. Bozulmaz aksine müstehabdır.
SUAL: Cemaatle selfie mi daha hayırlıdır yoksa tek başına selfie mi?
EL CEVAB: Tek başına selfie daha hayırlıdır Muhterem… Bazen cemaat selfielerinde sizin görüntü güme gidiyor. Bir de yine cemaat selfielerinde bazı zındıklar arkadan eşek kulağı filan yapıyorlar hiç yakışık almıyor namaz kılan eşek görüntüleri.
SUAL: Namaz selfiesi yaparken önümden biri geçse namazım bozulur mu?
EL CEVAB: O kişi şayet resimde sizin görünmenizi engellemişse, yani bir namaz selfiesine sizin resminiz yerine kız arkadaşınızın poposu yansımışsa resme, o popo resmi aynen kalsın ama siz yeni bir selfie daha yaparak namazınızı sağlama alın.
SUAL: Günde kaç rekat selfie yapabilirim?
EL CEVAB: Ananın…Yani Muhterem validenizin ‘’ Evladım yeter, kendini helak ettin. Haydi gel bir iki lokma bir şeyler ye’’ diye seslendiği ana kadar istediğiniz sayıda selfie yapabilirsiniz. Bu konuda kısıtlama yoktur.
SUAL: Hocam. Çektiğim bu selfi tıklandıkça benim kıldığım namaza helel gelir mi?
EL CEVAB: Ne münasebet. Tam aksine bu selfi tıklandıkça senin sevap hanene yazılır da yazılır. Hatta sen öldükten sonra bile selfin tıklandıkça yattığın yerde gıdıklanır gibi olursun. Yani her tık sevap hanesine bir artı bonus olarak eklenir.
SUAL: Selfie yaparken neler okunur?
EL CEVAB: Öncelikle Avni Anıl’ın Nihavent bir bestesi olan ve Semai usülüyle bestelenmiş şarkısı ‘’ Mihrabım diyerek sana yüz vurdum ‘’ şarkısını okumak gerekir. Bilahare Muzaffer Özpınar’ın hicaz şarkısı ‘’ Tanrım beni baştan yarat’’ okunmalıdır.Bunların dışında Müslim Baba’ dan ‘’ Tanrı istemezse yaprak düşmezmiş ‘’ İbo’dan ‘’ Allah’ım neydi günahım ya da Allah Allah Allah Allah bu nasıl sevmek’’, parçalarının da okunması oldukça faidelidir.
SUAL: Selfi’mi yaptım, namazımı kıldım. Nasıl dua etmem gerekir?
EL CEVAB: şayet birilerine kafanız bozuksa Vitamin grubundan ‘’Elalarını elalarını Allah versin belalalarını’’ duasını okuyabilirsiniz. Yok eğer kendiniz için bir murad peşindeyseniz ‘’ Hey Tanrım bana üç tane,üç de yetmez beş tane ,beş de yetmez yedi tane ver ver ver ver…Ver Allah´ım ver‘’ duasının okunması gerekir.
Daha fazla saçmalayamayacağım. O bakımdan Kur’an-ı Kerim Tevbe Suresi 65. Ayet ile noktalıyorum.
تَسْتَهْزِؤُونَ وَرَسُولِهِ كُنتُم وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللّهِ وَآيَاتِه
Ve eğer onlara sorarsan mutlaka: “Biz sadece lâfa dalmıştık ve eğleniyorduk.” diyecekler. De ki: “Siz, Allah ile O’nun âyetleri ve O’nun resûlü ile mi alay ediyordunuz?”
Allah-kendi nefsim de dahil olmak üzere- cümlemize hidayet nasip eylesin.
YORUMLAR
Çok yaşa, hocam...
Bu nevi gösterişten de öte bir şey...
Demek ki, gösteriş peşinde olanla, samimi olanı ayırt etmek daha kolaylaştı...
O yüzden, bunları böyle ti'ye almak da tam isabet kaydediyor...
"Ünlü mutasavvıf Ümmü Asu Binti Maralman"... Buna biraz fazla güldüm...
Size serzenişte bulunacakların durup, bir düşünmelerini tavsiye ederim...
Teşekkürler. Saygılarımla...