BAŞKENT' TE HATAY GÜNLERİ
BAŞKENT’TE HATAY GÜNLERİ
YAZAN : YAHYA AKSOY
Her köşesinde binlerce yıllık tarih ve kültür hazinesinin sergilendiği "kavimler kapısı ve uygarlıklar beşiği " olarak nitelendirilen yurdumuzun bütün değerlerini tanımak ve tanıtmak en önemli bir görev olmaktadır. Ne mutlu bu görevleri yerine getirenlere...
Bu önemli ve anlamlı tanıtma ve sergileme görevini yurt içinde ve dışında , başta Hatay olmak üzere başarılı bir şekilde yerine getiren illerimizi kutlamalı ve teşvik etmeliyiz.
Günlere, haftalara, aylara ve yıllara yayılan etkinlikler, ancak ve ancak kültür, tarih, sanat ve bilim ağrılıklı olduğu zaman kalıcı ve etkili olmakta.
Son üç yıldır Ankara’da düzenlenen " BAŞKENT’TE HATAY GÜNLERİ" etkinliklerini gözlemlerim,özlemlerim ve takdirlerimle birlikte,Güney Rüzgarı Dergisi ve Tarihi İpek Yolu kitabının yazarı olarak kültür penceresinden köşemde büyük bir sevgi ve heyecanla yazmak sorumluluğunu duydum.
Tarihi İpek Yolu’nda en önemli bir durak olan Hatay ilimizin tarih ve kültür zenginliği gözleri ve gönüleri doldurdu. Ankara’da yaşayan yerli vatandaşlar ve yabancılar bu değerleri tanıyarak, tadarak, anlatarak, gönül gözüyle görerek dilden dile, gönülden gönüle heyecanla ve takdirle paylaştılar.
Hatay Valiliği,Hatay Büyük Şehir Belediyesi, Birlik Vakfı, Hatay gönüllülerinin koordineli bir çalışma sonucunda ortaya koydukları bu üstün başarılı tarihi ve kültürel etkinlik ses getirdi, Ankara’da, hatay’da ve yurdumuzun dört bir yanında yankılanarak paylaşıldı..
Hoş görü, dostluk, kardeşlik ve sevgi mesajları ile Medeniyetler Korosu ,tüm insanları ve kültürleri selamladı.
Halk ozanı Sefil Ali’nin ,turnaları tarihi yollarda ve kentlerde gezdiren ve Tarihi İpek Yolu’nun önemli bir durağı olan Hatay bölgesine konaklatması "Turnalar" destanı’nda şöyle anlatılmakta :
"... Maraş’tan aşağı Kâfir dağları/ Çıkarın karayı giyin ağları/
Elleri mızraklı Türkmen beğleri/ Amuk ovasına konun turnalar..."
Şiirlere, şarkılara, türkülere, destanlara, ağıtlara, kitaplara,belgesellere sığmayan Hatay ilimiz bütün yönleriyle kısa bir sürede Ankara’ya renk ve ahenk kattı.Kültürler kaynaşmasına, dostluğa ve insani değerlerin yüceltilmesine örnek oldu.
Dünyaca bilinen zengin hatay mutfağı, el sanatları, halk oyunları, kına gecesi ile başlayan eşsiz bir halk kültürü zenginliği ile donatılmış tarih-coğrafya ve kültür değerleri, Hatay tanıtım günlerine renk kattı ve gören gözlerde ve gönüllerde unutulmaz izler bırakarak çoşkulu bir heyecan yarattı.
Alay alay insan kitlesinin katılarak doya doya yaşadığı "BAŞKENT’TE HATAY GÜNLERİ" tüm halkımızın halaylarda kenetlendiği eşsiz ve emsalsiz bir etkinlik olarak derin izler bırakarak Ankara’dan ayrılsada , bu etkinliklerin gelecek yıllarda da yurt içinde ve dışında düzenlenmesi dilekleri tekrarlandı...
İllerimizin Ankara’da tanıtım günleri yaygınlaşmaya ve etkili olmaya başladı. 1980’li Yılllarda Ankara Atatürk Kültür Merkezinde, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak ,ilk kez tüm Ankara ilçe ve kasabalarını içine alan Anakara Kültür ve tanıtım günlerini örnek olarak başlatmanın gurur ve mutluğunu taşımaktayım.
Ankara’dan selam olsun, Hatay ilmizin eşsiz ve emsalsiz zengin tarih ve kültür değerlerini topluma sunanlara.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.